Pretraga

‘U studentskom centru su mi rekli da ću dobiti povrat poreza’: Javio nam se još jedan ljutiti student

Domagoj je očekivao da će se limit studentske zarade primjenjivati retroaktivno pa je ove godine zaradio 67.000 kuna. Naplaćen mu je porez od 800 kuna pa je pitao svoj studentski centar što s tim. Rekli su mu, kaže nam, da će od Porezne uprave iduće godine moći tražiti povrat poreza. No, prema onome što za srednja.hr kažu iz Porezne uprave, povrata poreza neće biti, a novi iznos maksimalne neoporezive zarade od 72.000 kuna primjenjivat će se tek od iduće godine.

euri i centi

Foto: srednja.hr

Svi studenti koji su zaradili do 24.000 kuna ove godine, nemaju se oko čega brinuti. Njihovi će roditelji, sukladno nedavno izmijenjenim propisima, zadržati pravo na poreznu olakšicu. No, za one koji su zaradili više od 63.000 kuna i morali platiti porez, nemamo baš dobre vijesti. Porez im, izgleda, neće biti vraćen, a novi limit maksimalne neoporezive godišnje zarade od 72.000 kuna neće vrijediti retroaktivno, već tek od iduće godine.

Izdvojeni članak
hrvatska kuna, novčanice i kovanica

Studenti, pozor: Sabor je izglasao, limit za poreznu olakšicu ide na 24.000 kuna

‘Rekli su mi da ću dobiti povrat’

Ovih dana na redakciju portala srednja.hr javio se student Domagoj koji se našao u sličnoj situaciji. On je računao da će se ove godine podignuti limit maksimalne neoporezive zarade pa je sukladno tome zaradio 67.000 kuna.

Zbog toga mu je zadnja plaća umanjena za 800 kuna, koliko je morao platiti poreza na dohodak. Odmah je kontaktirao svoj nadležni studentski centar, posrednika koji mu izdaje studentski ugovor. Tamo su mu, kaže nam, rekli da će preko Porezne uprave moći tražiti povrat poreza u idućoj godini. No, prema onome što su za srednja.hr rekli iz Porezne, to neće biti moguće.

– Osjećam se prevareno jer je najavljeno da će se odluka primjenjivati retroaktivno. Nije mi jasno zašto se navedena odluka primjenjuje za prvi limit, no ne i za drugi. Nadalje, fascinantno je kako nam ‘državni aparat’ radi savršeno kada treba naplatiti porez. S druge strane kada duguju građanima porez, cijelu godinu se čeka na povrat, trebaju se raditi posebni zahtjevi i slično, komentirao je Domagoj i istaknuo da je ovo sramotna odluka.

Izdvojeni članak
novcanik

Pričali smo sa studentima koji su prešli limit pa platili porez: Osjećaju se preveslano

Nije prvi koji nam se javio

On, napomenimo, nije jedini koji je na ovaj način protumačio nove porezne limite. Dobar dio studenata koji su znali da će se ove godine naći na pragu maksimalne neoporezive zarade očekivali su da će, i ako plate porez, nakon povećanja iznosa dobiti povrat poreza od države.

Isto su ranije za srednja.hr ispričali Marko i Matej, dvojica studenata sa Sveučilišta u Zagrebu. Obojici im je naplaćen porez, no računali su da će dobiti povrat u idućoj godini. Ono što su nam rekli iz Porezne uprave ih je šokiralo. Osjećaju se, rekli su nam, preveslano.


ZAKON I PRAVILNIK

Dok je limit za poreznu olakšicu od 24.000 kuna, koji se primjenjuje retroaktivno na ovu godinu, uređen novodonesenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, iznos maksimalne neoporezive zarade u godini od 72.000 kuna bit će uređen posebnim Pravilnikom o porezu na dohodak, koji će stupiti na snagu tek iduće godine.


Ne odgovaraju na naša pitanja

Nakon tumačenja koje smo dobili i brojnih reakcija studenata, od Ministarstva financija tražili smo dodatno pojašnjenje. Zanimalo nas je zašto nikad ranije, kako oni, tako ni Porezna uprava, nisu pojasnili da se neće oba limita primjenjivati retroaktivno, već samo onaj vezan za poreznu olakšicu. Štoviše, pitali smo ih zašto se te informacije ne nalaze u obrazloženju izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Izdvojeni članak
student servis

Porezna objasnila što će biti sa studentima koji su prešli limit od 63.000 kuna: Neće vam se ovo svidjeti

Vrlo konkretno, pitali smo Ministarstvo financija jesu li prevarili studente te znaju li o kojem se broju njih radi koji će ove godine platiti porez zbog prelaska limita neoporezive zarade. Na koncu, pitali smo ih i je li moguće da se ipak odluče studentima, koji su zaradili više od 63.000 kuna, do iznosa od 72.000 kuna, vratiti uplaćeni porez.

Odgovor smo uputili na glasnogovornicu Ministarstva financija još 12. prosinca. Ona je istog dana taj upit proslijedila Poreznoj uprave od koje, do zaključenja ovog teksta, još uvijek nismo dobili odgovor. Naglasili smo pritom da trebamo ‘brz i precizan’ odgovor na naša pitanja, s obzirom na narav teme. Nakon objave ovog teksta poslali smo požurnicu na naš upit, a odgovore ćemo objaviti čim dobijemo.