Pretraga

U zagrebačkom muzeju traje izložba studentskih radova: Moći ćete i kupiti predmete koje su napravili

A- A+

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta sa studija Dizajn tekstila održat će izložbu svojih radova i to u Muzeju novog vala u Zagrebu. Njihovi radovi, poput tote bag torbi i odjevnih predmete iz osamdesetih, moći će se pogledati u prostorijama muzeja i to sve do 27. lipnja. No, njihovi izloženi radovi neće se samo gledati, već ćete ih moći i kupiti.

Ako mislite da ste se rodili u pogrešnom vremenu i da bi više uživali u glazbi, modi, ali i općenito u stilu života kakav je bio osamdesetih, onda u naredna dva tjedna morate posjetiti Muzej novog vala. I to ne samo zbog muzeja, već zbog izložbe radova studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta sa studija Dizajn tekstila. Radovi ukupno 21 studenta bit će izloženi u prostorijama muzeja.

– Svaki student izradio je autorsku mini kolekciju koja se sastoji od tote bag torbe, zajedničkog nazivnika svih radova i jednog dekorativnog, uporabnog ili odjevnog predmet po želji. Inspirirani izlošcima zagrebačkog Muzeja novog vala studenti su dali svoj likovni odgovor i reakciju na ovaj glazbeni žanr koji je obilježio cijeli jedan period i ostavio svoj trag u različitim područjima kulture i umjetnosti, među ostalim fotografiji, stripu i modi, objasnili su nam s TTF-a.

Izdvojeni članak

Forenzika u tekstilu, termalni maneken, inteligentna odjeća: Evo što vas očekuje na TTF-ovim otvorenim vratima

Studenti koji izlažu svoje kreacije su: Ela Leko, Nora Pehar, Martina Hendija, Kristina Takou Kuitcheu, Ines Peić, Tihana Kuzmanić, Klaudia Curman, Iva Bagarić, Viktorija Vuković, Leo Subanović, Antea Zimaj, Mateja Stipanović, Mateja Mišak, Tea Šoštarić, Ivana Furunđija, Laura Kalfić, Antun Mlakić, Samanta Petruša, Dorotea Belajec , Ida Kalabić, Lucia Cota i Franka Iskra. Mentorica ovog projekta je docentica Lea Popinjač s TTF-a.

– Od dekorativnih i uporabnih predmeta može se vidjeti remenje za gitare, bucket hat šeširiće i druge modne dodatke te tapiserije i unikatne tekstile. Kod odjevnih predmeta pretežito je riječ o reciklaži i redizajnu kroz tekstilne intervencije na već postojećim odjevnim predmetima. Od korištenih tekstilnih tehnika mogu se izdvojiti patchwork, tekstilni prepleti, modularni tekstili, digitalni tisak autorskih uzoraka, ručni vez i oslikavanje tekstila autorskim ilustracijama. Zbog širine teme i slobode u tehnikama i izboru materijala, studenti su predstavili različita i individualna rješenja, navode s TTF-a.

Dodaju i kako će svakako biti zanimljivo unutar jednog prostora vidjeti spoj artefakata novog vala i kako ga mlađe generacije doživljavaju i interpretiraju kroz prizmu današnjeg vremena i vlastite kreativnosti.