Pretraga

Upisujete faks i dvoumite se: Ono što volite ili što će donijeti bolju plaću?

A- A+

Nijedan izbor nije pogrešan. Bitno je znati tko si i što si, što možeš podnijeti i koji su ti prioriteti u životu. Prirodno, kao netko tko je to učinio, imam inklinaciju savjetovati da radite ono što volite, ali činjenica je da će to nekima dalje u životu biti jednak zatvor, kao ovim poput mene, to da ih strpaš u neko zanimanje samo zato što je oportuno tu se naći. Najbolje što vam mogu dati jest da prođemo kroz ove dvije opcije, njihove dobre i loše strane pa ćete se vi do kraja teksta negdje pronaći.

učenje, razmišljanje

Ilustracija: Unsplash

Ispiti državne mature su pri kraju i za nekoliko će tjedana 25.000 vas ući u zadnju rundu intenzivnog razbijanja glave o fakultetu. Što upisati, gdje, kada, kako, zašto, samo su neki od glavnih upitnika koji će vam lebdjeti iznad glava. Ono što će se mnogi od vas upitati, vjerojatno se već pitaju, neki i godinama je – upisati ono što želim ili ono što će mi donijeti bolji posao i plaću?

Izdvojeni članak
studenti sjede i pišu na predavanju

Upisujete faks i dvoumite se: Slušati sebe ili roditelje?

Opet, nema jednog ispravnog odgovora

Sad ćete reći da su ovi tekstovi navlakuše jer vam uvijek kažem isto; teško pitanje, nema točnog odgovora. No, za nekoliko ćete godina, kada završite – koji god faks upišete – počnete raditi i negdje odrastete kao osoba, shvatiti da su sva ozbiljna životna pitanja upravo takva. Nema ispravnog odgovora. Zato je na njih teško dati odgovor, izabrati jedno, drugo ili treće.

U ovoj dilemi, iskreno, na dobitku su neki treći klinci. Oni koji su zavoljeli nešto što će im u životu, kako stvari sada stoje, donijeti dobro plaćen posao ili kvalitetnu karijeru. Istini za volju, puno nas je, puno različitih fakseva i karijera, nisu sve jednako tražene i cijenjene. Mnogi od nas nepopravljivi su romantici, zaljubljenici u umjetnost, boemi, prirodni filozofi i pjesnici. Znamo da nam, nekako po udžbeniku, te strasti neće baš donijeti bogatstva, i ne znamo što da radimo.

Odgovor, kako sam i spomenuo na početku teksta, jedan, univerzalan za sve vam jednostavno ne mogu dati. Nijedan izbor nije pogrešan. Bitno je znati tko si i što si, što možeš podnijeti i koji su ti prioriteti u životu. Prirodno, kao netko tko je to učinio, imam inklinaciju savjetovati da radite ono što volite, ali činjenica je da će to nekima dalje u životu biti jednak zatvor, kao ovim poput mene, to da ih strpaš u neko zanimanje samo zato što je oportuno tu se naći. Najbolje što vam mogu dati jest da prođemo kroz ove dvije opcije, njihove dobre i loše strane pa ćete se vi do kraja teksta negdje pronaći.

Faks u koji si se zaljubio

To je to. Kad pomisliš na ovaj faks i sve što ćeš na njemu učiti, osjećaš se (skoro) kao da si upravo imao prvi poljubac. Leptirići su u stomaku, u glavi ti je vrtlog misli, znatiželja udara na najjače. Sve ti je zanimljivo, i čarobno, i jedva čekaš sjesti u tu klupu, upoznati sve kolege, krenuti s čitanjima, predavanjima, seminarima, vježbama, toliko da ti se čak ni ispiti ne čine užasnima.

Što se tiče motivacije za studiranje, učenje i razvijanje u tom području, uglavnom bih rekao da nećeš imati brige. Studij će ti biti super jer ćeš biti upravo tamo gdje želiš biti. Možda ćeš raditi neki studentski posao, to je i onako uglavnom nevezano za struku i bit će ti dobro. Brige će nastupiti kad završiš faks. Tada ćeš, postoji šansa skužiti da ne možeš tako lako naći posao i da jednostavno prvo moraš raditi nešto van struke pa tek onda tražiti posao unutar struke.

Možda ćeš biti jedan od onih koji će imati posao, no, znate kako se kaže, nema besplatnog ručka. U struci koja nije toliko tražena morat ćeš se posebno potruditi, još za vrijeme studija da te netko primijeti, da negdje dospiješ, osiguraš si mjesto, zavrijediš ga ili nekoga ‘zadužiš’. Kad jednom završiš faks imat ćeš posao, ali opet, imaj na umu, vrlo vjerojatno manje plaćen nego posao tvog prijatelja koji je studirao nešto jako traženo na tržištu rada.

Izdvojeni članak
crvena stambena zgrada

Upisujete faks i dvoumite se: Ostati doma kod svojih ili preseliti?

Faks koji će ti donijeti novac

Nemaš neke osjećaje prema ovom faksu, ne izgaraš od pomisli da to studiraš tri do pet godina, da poslije radiš u toj struci. No, privlači te ono što svi okolo pričaju – ta je struka tražena. To znači da ćeš vjerojatno već tijekom faksa, moći naći posao, a nakon što završiš, ako budeš imalo dobar, imat ćeš bolju plaću od prosječne osobe u svom okruženju.

No, nije sve u novcu. I dok nije isključeno da, posebno ako si takav tip osobe, zavoliš ovu struku samo kroz činjenicu da će ti donijeti dobar, stabilan život, postoji šansa da se to neće dogoditi – nikad. Neki će, zbog toga što su išli za novcem i nekim ‘objektivnim’ smjernicama, odustati od faksa pa onda završiti na nekom neželjenom, loše plaćenom poslu. Neki će ga završiti pa svaki dan posla svoj posao prezirati i biti nezadovoljni.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.