Pretraga

Dok uprava šuti, 57 profesora Pravnog fakulteta protivi se Bandićevom počasnom doktoratu

A- A+

Nastavnici Pravnog fakulteta u Zagrebu, njih 57 koji su ujedno i članovi Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta, vlastitim otvorenim pismom usprotivili su se inicijativi dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Na Pravu se sutra održava redovna sjednica Fakultetskog vijeća pa smo upravu fakulteta upitali hoće li se na dnevnom redu naći točka o formiranju stava Pravnog fakulteta o spornom počasnom doktoratu. Dekan Igor Gliha i njegovi prodekani zasad o svemu šute.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

– Mi, profesorice i profesori, docentice i docenti, asistentice i asistenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potpisujemo ovo otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta o prihvaćanju prijedloga za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Grada Zagreba gospodinu Milanu Bandiću kako bismo uputili poruku akademskoj i široj javnosti o potrebi obrane temeljnih akademskih, pravnih i etičkih vrednota i standarda, stoji u otvorenom pismu koje u ovom trenutku potpisuje 57 djelatnika Pravnog fakulteta u Zagrebu, redovnih profesora u trajnom zvanju, redovnih i izvanrednih profesora, docenata, asistenata, viših predavača.

Doktorat koji narušava ugled Sveučilišta: Uprava Prava zasad šuti

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilišno proljeće: Više od 800 profesora i studenata protiv Bandićevog počasnog doktorata

Smatraju kako će se počasnim doktoratom Bandiću narušiti ugled Sveučilišta i protive se svemu što nije u skladu s društvenom odgovornošću Sveučilišta i fakulteta koji ga čine. Otvorenim pismom, koje je do naše redakcije pristiglo iz nekoliko različitih izvora, potpisnici daju potporu dekanu i predstavnicima Pravnog fakulteta u sveučilišnim tijelima da u daljnjem postupku ne podrže dodjelu počasnog doktorata Bandiću.

S obzirom da je otvoreno pismo potpisalo nešto više od trećine članova FV-a Prava, i s obzirom na fakultetska vijeća PMF-a i Filozofskog fakulteta koja su se već javno izjasnila protiv počasnog doktorata Bandiću (a na FPZG-u je po ovom pitanju za četvrtak sazvana izvanredna sjednica), upravu Pravnog fakulteta još smo jučer upitali hoće li na sutrašnju redovnu sjednicu Vijeća Pravnog fakulteta uvrstiti i točku o raspravi i formiranju stava Fakulteta o počasnom doktoratu Bandiću. Do objave ovoga teksta, odgovor nam nije pristigao niti od dekana Igora Glihe niti od jednog od njegovih prodekana, kojima smo redom poslali isti upit.

Profesor Kregar: ‘Kako ćete to objasniti sebi, gdje ćete, u koje dubine podsvijesti, potisnuti svoju sramotu?’

Među potpisnicima otvorenog pisma je i Josip Kregar, redovni profesor u trajnom zvanju s Katedre za sociologiju, ujedno i bivši dekan Prava. Profesor Kregar kaže nam kako mu cijela priča s počasnim doktoratom Bandiću izgleda kao sitno podilaženje radi usluge, očito financijske usluge i uzvrata.

Izdvojeni članak
Gradonačelnik Milan Bandić i rektor Damir Boras

Studenti o počasnom doktoratu Bandiću: Sveučilište sramoćenjem slavi 350 godina postojanja

– Za mene je nečasno nuditi (nuditi, jer on to nije javno ni tražio!) počasni doktorat gradonačelniku. Ja sam odabrao znanost kao poziv. Za mene akademski integritet nije puka fraza i floskula, nije par statutarnih odredbi i svakako nije računati na uzvraćanje usluge, strah od moći ili prljavih podmetanja. Znanost ne stoji na leđima pogrbljenih slugu, već na ramenima velikana znanosti i morala. Honoris causa!, kaže nam Kregar.

U nastavku biranim riječima apelira na savjest kolega iz akademske zajednice.

– Zar je vremenska prognoza, predizborna groznica ili oportunizam razlog da šutimo i ne mislimo, da se strašimo posljedica našeg mišljenja, da govorimo suprotno načelima? A ovdje stvari nisu ni složene ni teške. Mi ovdje ne odlučujemo pred Senatom i javnošću, već pred sobom i svojom savješću. Zar ćemo šutljivo zatajiti stav, zar ćemo pomisliti da sve to uopće nije važno i da će se zaboraviti i da ćete moći lagati sebi da je sve to dobro i ispravno? Da ćete ulaziti u dvorane ponosni na studente koji vas obožavaju, da ćete putovati po svijetu i družiti se s elitom sličnom vama? Možda se sve zaboravi, ali kako ćete to objasniti sebi, gdje ćete, u koje dubine podsvijesti, potisnuti svoju sramotu? Može se lagati drugima, može se lagati većini, može se lagati dugo, ali teško je lagati sebi, zaključuje Kregar.

Čepo: ‘Vjerujem da će razum ipak prevladati’

Spomenimo i kako je docent Pravnog fakulteta Dario Čepo jučer na Twitteru napisao poduži thread o tome kako je javno protiv dodjele doktorata jer, kako kaže, nema namjeru da netko njegovo ‘ime i prezime prlja ovako sramotnim činom’.

Istaknimo i kako je dvadesetak djelatnika Pravnog fakulteta potpisalo i otvoreno pismo inicijatora Koste Bovana i Nikole Bakete, koje je do sada pak potpisalo više od 1.400 profesora, docenata, suradnika, doktoranada, asistenata, alumnija, studenata…

Sjednica Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta održava se sutra u podne.

__________________________________

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

Svi počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu: Među njima je oskarovac, 8 nobelovaca i tek 4 žene

U zadnje 4 godine Muzičkoj akademiji ekstra 5 milijuna kuna samo da plati režije za zgradu

Sveučilišno proljeće: Više od 800 profesora i studenata protiv Bandićevog počasnog doktorata

Studenti o počasnom doktoratu Bandiću: Sveučilište sramoćenjem slavi 350 godina postojanja

Pismo studenta Muzičke: Odnos Bandića i Akademije prelama se preko leđa studenata

FPZG sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća zbog Bandićevog doktorata!

I PMF protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću: To je neprimjereno i šteti ugledu Sveučilišta

Kaos na Muzičkoj: Traži se izvanredna sjednica Vijeća zbog doktorata Bandiću!

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

36 tema na kojima je Bandić stvarno mogao doktorirati da je htio

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja im je Alma Mater

Prosvjedovat će se zbog Bandićevog doktorata: Dosta je zlurade okupacije Sveučilišta!

Naš mladi doktorand s Oxforda o Bandićevom doktoratu: Odreći ću se svoje diplome!

Divjak Senatu o doktoratu Bandiću: Budite svjesni poruke koju šaljete mladim ljudima

Senat većinom glasova odlučio: Pokrenut postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću

Muzička akademija predlaže počasni doktorat Bandiću: Evo kako to obrazlažu i tko će odlučivati

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat