Pretraga

Ušli smo u novi paviljon osječkog kampusa: ‘Ne smije se previše tulumariti, ali nitko to ne prijavljuje’

Novi osječki kampus primio je studente u svoj najnoviji paviljon 2022. godine. Prije toga je bilo nekoliko otkazanih natječaja i glavobolja za nesuđene stanovnike, koji su uz subvencije osječkog SC-a tražili stanove. No paviljon, koji smještajnim kapacitetima nadmašuje ostale studentske smještaje u Osijeku, sada radi. Zavirili smo u njegove prostorije uz pratnju studenta koji je i više nego zadovoljan.

Prošlo je malo manje od dvije godine otkako su se studenti Sveučilišta u Osijeku uselili u novi paviljon Studentskog doma Petra Svačića. Pri useljavanju studenata prvog ožujka 2022. godine, osječki rektor Vlado Guberac je rekao da je zgrada ‘gotovo potpuno energetski održiva’ zahvaljujući izgradnji od ekoloških materijala i sunčanim kolektorima.

No, osječki studenti su prolazili pravu torturu čekajući dovršetak ovog projekta koji su podržali europski fondovi. Podsjetimo, natječaj za smještaj je bio objavljen u ranijoj akademskoj godini, kada je bilo obećano da će prvi stanovnici ovog doma ući u svoje sobe u siječnju 2021. godine. No to se nije dogodilo te su studenti morali iznajmiti stanove, za što im je osječki SC dao mjesečnu subvenciju od 200 kuna.

Zatim se obećalo novo useljenje, godinu dana kasnije, u siječnju 2022. godine. Zbog toga je u rujnu 2021. godine bio objavljen novi natječaj, ali je nova odgoda potom stigla 23. prosinca. Srećom, paviljon sada radi što je vidljivo iz obilja studenata ispred ulaznih automatskih vrata. Neki se druže i pričaju, a drugi užurbano ulaze ili izlaze iz zgrade. Sam paviljon ima 796 kreveta u 404 sobe od čega je 10 soba rezervirano za osobe s invaliditetom. Zanimljivo, paviljon ima i garažu sa 147 parkirnih mjesta za automobile, kao i 600 parkirnih mjesta za bicikle. Studenti svoje sobe otvaraju karticama te ih prislanjanju na posebno mjesto kako bi u sobi imali struje, slično kao i u hotelima.

Izdvojeni članak

Studenti konačno useljavaju u novi dom: Ima 796 mjesta, fitness dvoranu, čajne kuhinje…

‘Što više tražiti za 100 eura?’

Iako su problemi oko dovršetka paviljona već dobro poznati, zanimalo nas je koliko su njime zadovoljni studenti koji su trenutno zadovoljni njime. Kroz prostorije doma nas je proveo jedan student koji je ovdje od rujna 2023. godine.

– Imamo medijateke, to su sobe gdje se nalazi televizor i stolovi gdje se može doći socijalizirati. Gledaju se filmovi, neki studenti donesu i svoj PlayStation pa ga spojimo i onda se igramo. Dvije su medijateke (tako studenti u domu nazivaju dnevne boravke, op.a), jedna na petom katu s dva televizora i jednu na trećem. Mislim da je i Netflix napravljen pa se ne morate ulogirati na svoj. Zna se skupiti ekipa pa svatko gleda u svoj televizor, a ako u medijateci ostaviš jaknu, zna se da je zauzeto mjesto, nitko neće sjesti. Imamo i fitness gdje se može otići vježbati. Teretana radi od pola osam kada se mogu upisivat termini za vježbanje do sat vremena. Maksimalan broj ljudi u teretani je pet, a radi do devet navečer, prepričao nam je student u kratkom obilasku doma.

Izdvojeni članak
Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku

Studenti u Osijeku od ove godine plaćaju veću cijenu domova: Sada sami moraju plaćati i kvarove

Kako je naveo, prvu godinu svog studija je proveo u jednom stanu, ali život u domu ocjenjuje puno boljim. Osim što je financijski isplativije, ističe nam i da je to prilika za upoznati nove ljude i doživjeti nova iskustva. Naš student zbog invaliditeta plaća sobu 50 eura mjesečno, ali standardna cijena sobe je 100 eura. Sve su sobe, osim za invalide s fizičkim poteškoćama dvokrevetne i po dvije sobe dijele jednu kupaonicu. Pravilo je da u sobi moraju biti osobe istog spola, ali muške i ženske sobe su na istom katu, nisu, primjerice, odvojene u različite hodnike.

– Iskreno, meni je okej. Kad se pogleda cijena od 100 eura, što se više može tražiti. Imamo i liftove koji olakšavaju penjanje, pogotovo studentima kad se tek useljavaju pa imaju kofere s kojima moraju doći do sobe, rekao nam je naš sugovornik tijekom turneje po kompleksu od pet katova.

Podsjetimo, prošle godine nam se javio drugi student koji se tom prilikom požalio na probleme u osječkom studentskom domu, ali u starom paviljonu. Konkretno, u sobi bilo grijanja, ni tople vode za tuširanje. Također, nije bilo ni zavjesa u sobama pa se studenti nisu mogli sakriti od pogleda svojih kolega novog paviljona koji smo razgledali za potrebe ovog članka.

Izdvojeni članak
zgrada sveučilišta u osijeku

Naše sveučilište pridružuje se odabranom krugu od 50 Europskih mreža sveučilišta: Projekt će trajati četiri godine

Pregled soba: ‘Ne moraju biti kao apoteke, ali moraju biti čiste’

Osim što je zadovoljan infrastrukturom doma, naš sugovornik je zadovoljan i samom atmosferom. Kako nam je opisao, nemaju zaštitare i postoje pravila, ali i načini kako ih zaobići.

– Ne znam što bi zaštitar radio ovdje, osim sjedio. Jedino da smo u SAD-u pa da nas pretresa zbog oružja. Ali, nema ovdje ničeg ilegalnog što bi naškodilo studentima. Alkohol se, kao, ne smije unositi, ali onda se kao u američkim filmovima stavi u škarnicl pa uđeš. Poslije 23 sata, nitko iz doma ne bi smio ući, ali opet uđe se jer zašto ne? Ne smije se ‘previše tulumariti’ ali nitko to ne prijavljuje, prepričava nam student.

Dodao je i da je sama atmosfera među studentima dobra. Iako po dvije sobe dijele kupaonicu, čuje se kada je netko unutra pa nema neugodnih uletavanja dok se netko tušira. Sami studenti se u pravilu dogovore tko će kada čistiti kupaonicu, a nema niti međusobnih krađi. Imaju i čistačice koje, prema mišljenju našeg sugovornika, dobro rade svoj posao, a nadzor je povremen.

Izdvojeni članak
zgrada rektorata sveučilišta u zagrebu iz žablje perspektive

Objavljena nova rang lista najboljih sveučilišta za 2023. godinu: Četiri naša se našla na njoj

– Imamo inspekcije koje provjeravaju stanje u domu, ali najviše se gledaju kupaonice. Sobe ne moraju biti ‘kao apoteke’ ali trebaju biti čiste. Čisti se kad stigneš, ali kupaonicu dvaput tjedno te se izmjenjujemo na tjednoj bazi sa susjednom sobom. Oko toga nemamo problema. Mi studenti većinom idemo skupa na puš pauze Samo se u grupu napiše ‘čik pauza’ i spusti se dolje. U grupi nas ima desetak koji se zajedno družimo, kartamo i učimo skupa, zaključio je naš sugovornik.

Inače, ovaj najnoviji studentski dom u Osijeku nadmašuje smještajne kapacitete drugih studentskih domova u ovom gradu. Primjerice, u susjednom je domu u Svačićevoj 476 ležaja, 193 u obližnjem ‘starom’ domu u Ulici I. G Kovačića. Osijek trenutno ima oko 1.500 kreveta za studente.