Pretraga

Studenti u Osijeku od ove godine plaćaju veću cijenu domova: Sada sami moraju plaćati i kvarove

Student koji živi u Novom studentskom domu u Osijeku nedavno nam se javio s cijelim nizom problema s kojima se susreću tamošnji studenti. Kazao nam je kako moraju plaćati odčepljivanje umivaonika ili WC-a iako studenti za to nisu krivi, već se to događa zbog starih cijevi, a posebice ga je to razljutilo jer od ove akademske godine dom plaćaju i više nego što je to bilo ranije. Iz SC-a u Osijeku rekli su nam da su za kvarove studenti uglavnom sami krivi te da štetu koju sami prouzroče moraju i sami nadoknaditi.

Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku

Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku
Foto: Studentski centar Osijek

– Nedavno je došlo novo pravilo gdje ćemo od sada za svaki kvar i svaku nastalu štetu morati dodatno platiti. Ovdje ne govorim o šteti koja je nastala namjerno i o uništavanju inventara. Ako nam se slučajno zaštopa umivaonik ili tuš morat ćemo platiti 15 eura. Ako bude kamenca na slavni također ćemo morati platiti 15 eura. Najveći problem je što su domovi, ne računajući novi paviljon, već stari i nešto poput kamenca te zaštopanog umivaonika su normalna stvar, započeo je u svom pismu koje smo dobili na redakciji mail student koji živi u Novom studentskom domu u Osijeku i kojeg ćemo za potrebe ove priče nazvati Mislav.

Želi ostati anoniman jer ga je strah da ga Uprava ne izbaci iz doma. Mislav nam se požalio na niz stvari u Novom studentskom domu u Osijeku, no objasnio nam je da je situacija gotovo ista i u drugom studentskom domu u Osijeku. U sklopu Novog studentskog doma prošle godine otvoren je i novi paviljon. Prva situacija koju nam je opisao je ona u kojoj studenti moraju dodatno plaćati ako im se začepi umivaonik, tuš ili WC. Tako nam je Mislav rekao da im je i sam majstor koji je došao popraviti njihov kvar rekao da će im se umivaonik često čepiti jer je ‘star, prije ga nisu dobro čistili pa je sve otišlo u cijevi’.

‘Studenti znaju spavati po hodnicima jer je neizdrživo’

– I ja bih sada svaka dva tjedna trebao davati 15 eura, nije li dovoljno što i previše plaćam dom? Ali nije to sve, ako nam se pokida daska za WC morat ću dati 25 eura za novu jer sam ja očito kriv što je ta daska tu otkako se dom otvorio i što se može pokidati svaki put kad sjednem na nju jer je razmrdana od dana kada sam ušao u ovu sobu, nastavio je Mislav.

Kao što smo to pisali početkom akademske godine, studenti u Osijeku dvokrevetne sobe više ne plaćaju 550 kuna, već 750 kuna. Mislava ljuti što se ta cijena podigla jer pravila i uvjeti nisu ostali kao prije. Dapače, istaknuo nam je kako su im za višu cijenu uskratili mnogo toga.

– U novom domu osnovne stvari ne postoje. Tijekom zime je toliko hladno da se morate pokriti s pet deka i jorganom i uz to spavati u debelim čarapama, dugačkoj trenirci i duksi, s glavom ispod deke, kako bi se mogli ugrijati. S obzirom na to da nemamo ni roletne ni zavjese, privatnost ne postoji i sve što radite u sobi radite uz poglede ekipe iz novog paviljona. Tople vode nikada nemamo, sretni smo ako u ranim jutarnjim satima uhvatimo malo mlake vode kako bi se mogli otuširati. Nadalje, tijekom ljeta je toliko vruće jer nemamo klimu, ali ni zavjese ni roletne. Studenti znaju spavati po hodnicima jer je neizdrživo, spomenuo je Mislav.

Izdvojeni članak
studentski dom trsat rijeka

Još jedan studentski dom ljeti će biti otvoren za sve: Već je dogovoren smještaj sportaša

Problemi i s posjetama

Posebno ga ljuti što oni koji su u novom paviljoni i imaju klimu, toplu vodu, grijanje, rolete i hladnjak u sobi plaćaju istu cijenu kao i oni koji su u starom paviljonu. Nadalje, posebno mu je zasmetala nova mjera u kojem studenti nekog u ‘goste’ u dom mogu dovesti samo dva puta godišnje. Do ove godine to se moglo raditi, rekao je Mislav, pet noći mjesečno.

– Naravno da su se studenti žalili i govorili kako nije u redu jer imamo obitelji i prijatelje koje ne vidimo na duže vrijeme i htjeli bi da nam dolaze, ali to je sada nemoguća misija. No, hvala Bogu pa je uprava bila razumna i dopustila nam da uz dva noćenja godišnje, za bilo koga, dva puta mjesečno možemo dovesti samo članove uže obitelji. Ipak, ne znam jesu li oni svjesni da ovdje postoje i studenti koji su zaručeni i imaju djecu, napomenuo je Mislav.

Izdvojeni članak
Studentski dom Palacin dobio je uporabnu dozvolu

Novi i moderan studentski dom dobio uporabnu dozvolu: Stanarina skoro ista kao u starom

‘Student je obavezan nadoknaditi svaku štetu koju sam prouzroči’

O svim ovim problemima upit smo poslali SC-u u Osijeku. Oni su nam kazali kako je tijekom prošle akademske godine 2021./22. zabilježeno više incidenata zbog uvođenja većeg broja posjetitelja studenata na noćenja. Recepcioneri više nisu mogli održavati red u studentskim domovima, a iz SC-a u Osijeku pojasnili su da su se i drugi studenti svakodnevno žalili na buku i galamu. Zbog toga su ograničili broj posjeta, a od siječnja ove godine do sada u studentskim domovima u Osijeku noćilo je oko 130 posjetitelja koji inače ne stanuju u domu.

– Student može primiti na noćenje posjetitelja do dva dana u akademskoj godini. Na temelju višestrukih zamolbi studenata za odobrenjem dodatnih noćenja članovima njihovih obitelji, uz postojeća dva noćenja gosta u tijeku akademske godine odobren je i zahtjev za dodatna dva noćenja gosta-člana uže obitelji mjesečno po studentu. Potreban je pisani pristanak drugog studenta cimera u sobi. Pod članove uže obitelji studenta, smatraju se roditelji ili skrbnici te braća i sestre. Oni su po dolasku u dom recepciji dužni predočiti dokaz o identitetu službenom ispravom, objasnili su nam iz SC-a u Osijeku.

Što se tiče naplaćivanja odčepljivanja odvoda iz SC-a u Osijeku rekli su nam da je aktualna Odluka o iznosima naknade štete u studentskim domovima na snazi od 27. siječnja. Rekli su nam da je do danas odrađeno desetke popravaka kvarova u studentskim sobama, a najčešći su kvar začepljeni odvodi. Prema izvještajima tehničke službe s terena, rekli su iz SC-a Osijek, nečišćenje odvoda, bacanje ostataka hrane i neuklanjanje kose i dlaka u odvodima najčešći je uzrok začepljenja tuševa i umivaonika.

– Niti jednom stanaru studentskog doma nije naplaćen trošak popravka nijednog kvara koji je sam prijavio ili je zatečen prilikom redovnog ili izvanrednog pregleda sobe, u što ulazi i spomenuto čišćenje odvoda. Studenti imaju pravo na pravodobno i kvalitetno otklanjanje kvarova u studentskom domu i studentskoj sobi. No isto tako, stanar studentskog doma obavezan je nadoknaditi svaku štetu koju sam prouzroči na objektu, odnosno opremi studentskog doma, što uključuje i štetu koja nastane zbog nečišćenja odvoda ili kamenca, istaknuli su iz SC-a u Osijeku.

Izdvojeni članak
pjevač tibor

Pjevača Tibora mladi zazivaju u studentskim domovima: Ima poruku za fanove oko koncerta u menzi

Studenti svaki kvar moraju odmah prijaviti na recepciji doma

Visinu štete, ako je za kvar odgovoran student ili više stanara, određuje voditelj studentskog doma na temelju zapisnika o učinjenoj šteti i prema odluci ravnatelja o iznosima za pojedinačne štete. Iz SC-a u Osijeku napomenuli su kako veliki problem stvara to što studenti često ne prijavljuju kvarove u sobi, a to može eskalirati u ozbiljnije probleme u samoj zgradi doma i uzrokovati veću štetu ili opasnost.

– To je primjerice izlijevanje vode u sobu ispod zbog začepljenja odvoda. To se najčešće detektira prilikom redovnih i izvanrednih pregleda soba. Pohvaljujemo sve studente koji sobe održavaju u urednom stanju te pravovremeno prijavljuju kvarove i oštećenja u sobama, istaknuli su iz SC-a u Osijeku.

Poslali su nam i nekoliko članaka pravilnika o domskom redu u kojima stoji da je student dužan čistiti i uređivati sobu, selektivno odlagati otpad, održavati primjeren red i čistoću, redoviti čistiti odvode u tuševima i umivaonicima kako bi spriječili nastanak začepljenja te štetu od izljeva vode. Svaki kvar ili oštećenje nastalo u sobi studenti moraju prijaviti odmah po nastanku na recepciji doma. Djelatnici SC-a u Osijeku provode redovne i izvanredne preglede soba zbog utvrđivanja načina održavanja soba i inventara, a ako se prilikom pregleda ustanovi nastanak štete, primjenjuju se odredbe o materijalnoj odgovornosti stanara.

Izdvojeni članak

SC tek sada ukinuo mjeru za domove donesenu u koroni: Studente upozorili i na važno pravilo

‘U tijeku je prikupljanje ponuda dobavljača za zavjese’

Posebno su napomenuli da svaki studentski dom ima svoje prednosti i nedostatke. Tako opisuju da u Novom paviljonu i Studentskom domu Ivan Goran Kovačić najčešće četiri stanara dijele jednu kupaonicu, dok u Novom domu studenti imaju vlastitu kupaonicu u sobi. Osim veće privatnosti, kazali su, u Novom domu sobe su i prostranije, oko 25 m2. Spomenuli su kako je i 2017. završena rekonstrukcija doma Ivan Goran Kovačić te sada nudi slične sadržaje kao i novi paviljon, izuzev fitness dvorane koju svejedno mogu koristiti svi stanari osječkih studentskih domova. SC u Osijeku pitali smo i jesu li se studenti žalili na to što nemaju rolete i zavjese te što je s grijanjem.

– Predstavnici stanara Odbora studentskog doma na sastanku održanom s predstavnicima Uprave 2. veljače iznijeli su probleme o nedovoljno toploj vodi i jačini grijanja u sobama Novog studentskog doma te nedostatak zavjesa. Predstavnici stanara obaviješteni su da je u planu zamjena kotla kojim bi se navedeni problemi trebali riješiti. Također, trenutačno se radi i na postupcima prijave za energetsku obnovu doma. U tijeku je i prikupljanje ponuda dobavljača za zavjese te će se po završetku pokrenuti postupak javne nabave, zaključili su iz SC-a u Osijeku.

Copy link
Powered by Social Snap