Pretraga

Borba Studentskog zbora i SC-a: Bojkot plaćanja stanarine se nastavlja, Zbor se pita gdje ide novac u SC-u

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nastavlja pozivati studente na bojkot plaćanja stanarine domova Studentskom centru. Iako su se neki njihovi zahtjevi ispunili, još uvijek od SC-a traže da se prestane naplaćivati 100 kuna naknade za obradu natječaja. Od SC-a su dobili i objašnjenje gdje troše taj novac, no odgovorom Zbor nije zadovoljan. Studentima poručuju da će biti na njihovoj strani te da neće dopustiti da zbog bojkota plaćanja dođu u probleme.

Iseljavanje stanara doma ‘Cvjetno’; screenshot: HRTi

Studentski centar u Zagrebu odgovorio je Studentskom zboru na što alocira novac koji studenti plaćaju za obradu natječaja. Riječ je o iznosu od 100 kuna, a Studentski zbor traži da se ova naknada ukine i sustav hitno digitalizira. Dok se taj njihov uvjet ne ispuni, pozivaju stanare domova na bojkot plaćanja stanarine.

– Nadovezujući se na već spomenutu naknadu, nastavit ćemo istraživati gdje se alocirao ukupni prihod od posredovanja, koji je SC zakonski dužan prenamijeniti u unaprjeđenje studentskog standarda jer ne možemo prihvatiti činjenicu da se na plaće zaposlenika koji sudjeluju u provođenju natječaja u trajanju od 60 dana izdvaja čak 615.929,43 kuna, napisali su u svojoj objavi na Facebooku.

U istoj objavi možete vidjeti cijeli odgovor Studentskog centra u kojem objašnjavaju kako se točno alocira novac od naknade.

Pitali smo Studentski zbor za pojašnjenje zašto smatraju da je iznos koji se izdvaja na plaće zaposlenika prevelik te koji su njihovi sljedeći koraci po ovim pitanjima, no do trenutka pisanja teksta nismo dobili odgovor, a objavit ćemo ga čim ga primimo.

U podljednjoj objavi Zbor je pojasnio zašto pozivaju na bojkot.

– Da budemo jasni, iako je pomalo suludo plaćati 100 kuna mjesečno za ”adekvatno“ zbrinute stvari, odluke Ministarstva i nadležnih tijela se moraju poštivati. No, ipak smo pozvali na bojkot. Zašto? Zbog problema Studentskog centra, zbog toga što Studentski centar nije namijenjen studentima ili barem nije namijenjen onoliko koliko bi trebao biti. Između ostaloga, naplaćivanje naknade od 100kn studentima za prijavu na natječaj za studentski dom, kako bi SC zaposlio jedan cijeli odjel tijekom cijele godine uz dodatno zapošljavanje putem Student servisa dok traju prijave za studentski dom (je li itko ikad možda vidio oglas za taj posao?!), smatramo neprimjerenim. Što rade čitavu godinu zaposlenici kojima posao traje samo 60 dana u toj istoj godini, koliko natječaj traje, a koji je ujedno trom, zamarajuć i neadekvatan za 21. stoljeće?! Isto kao što nam je sporan dio da se iz tih naknada plaća softverski sustav cijelog Studentskog centra, kao i nepotreban trošak materijala koji bi nestao ukoliko bi se sustav u potpunosti digitalizirao (ovako nam naplaćuju papir i duplaju posao), napisali su u najnovijoj objavi na ovu temu.

Pozivaju studente da nastave bojkot i da se ne boje Studentskog centra jer, kako kažu, Zbor neće dopustiti da se ijednog studenta sankcionira zbog borbe za vlastita prava i imovinu.