Pretraga

Već dva mjeseca studentice prijavljuju seksualno nasilje, dekanica: ‘Sveučilište nije poduzelo ništa konkretno’

A- A+

Početkom ove godine srpska glumica Milena Radulović otkrila je kako ju je njen učitelj glume i poznati redatelj silovao više puta, a ispostavilo se da je njen istup potaknuo i druge žrtve da prijave svog zlostavljača. Na Facebook stranici ‘Nisam tražila’ prije dva mjeseca pojavile su se i ispovijesti žrtava nastavnika Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je dekanica Franka Perković Gamulin žurno pokrenula radnu skupinu čiji je zadatak bio prikupiti prijave. Slučajevima se sada bavi policija, ali dekanica ADU-a ističe kako krovna visokoobrazovna institucija, Sveučilište u Zagrebu, ‘nije poduzelo ništa konkretno’.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Posljednjih mjeseci mogli smo svjedočiti sve većem broju prijava seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i diskriminacije studenata od strane profesora. Situacija je posebno zabrinjavajuća na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je pristiglo oko 30 prijava. U razgovoru za RTL, dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin ističe kako Sveučilište u Zagrebu po pitanju ovih prijava ‘nije poduzelo ništa konkretno’.

‘Smatram da je rektor odgovoran za što se događa na sastavnicama’

– Sveučilište nije poduzelo rekla bih ništa konkretno. Smatram da je rektor odgovoran za što se događa na sastavnicama Sveučilišta i da ljudima treba pomoć. Činjenica da je mene zvalo 10 do 15 prodekana, dekana s različitih zagrebačkih fakulteta koji su svi zajedno htjeli iskreno odmah reagirati, provjeriti ima li prijava, ako ih već nisu dobili, da su zvali mene koja sam stvarno amater u tom poslu i tek učim, govori o tome da na sveučilištu, smatraju, nema adrese koja im može pomoći, rekla je Perković Gamulin za RTL.

Istaknula je i da je situacija s prijavama različita od fakulteta do fakulteta. Spomenula je i podatak da je diplomski rad jedne studentice s Hrvatskih studija iz 2017. u suradnji sa ženskom sobom, pokazao da je na sastavnicama sveučilišta u Zagrebu je 40 posto studenata i studentica doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja.

– U svakom trenutku kada se student osjeća poniženo, nastavnik je pogriješio. Nastavnik je već učinio dosta pogrešnih koraka. Evo recimo, primjer jedan nastavnik koji insistira da pokaže na studentici kako se treba ljubiti s partnerom, mislim to je… naše studentice i studenti su odrasli ljudi, oni to znaju i bez nas, može se razgovarati o nekim stvarima, može se dat neka uputa, ali to… kak’ da vam velim, pa ne bavimo se mi na ovoj školi time, zaključuje Perković Gamulin, prenosi RTL.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

Na Sveučilištu ništa novo

Informacija da Sveučilište, kako kaže dekanica, ‘nije poduzelo ništa konkretno’, rijetke će iznenaditi. Podsjetimo, u javnosti je usred vala prijava seksualnog nasilja posebno odjeknula priča da je jednog od profesora koji je prijavljen za navodno seksualno nasilje, rektor Damir Boras nagradio počasnim zvanjem professor emeritus. Upitan o tome nekoliko dana nakon otkrića slučaja, Boras je rekao da se žrtve moraju zaštititi, da je u tijeku postupak i da ne može komentirati slučaj, ali i da je i on sam imao u životu ‘mnogo uznemiravanja, ne seksualnog, hvala Bogu’.

Tu je izjavu dao uoči jednog sastanka s dekanima, čelnicima fakulteta kojima bi studentice i studenti trebali moći prijavljivati eventualno nasilje i uznemiravanje od strane profesora. No, većina njih bježala je od kamera i pitanja novinara o seksualnom uznemiravanju na Sveučilištu.

Uoči nedavne sjednice Senata na kojoj se glasalo o opozivu rektora, glavni studentski predstavnik, predsjednik sveučilišnog Studentskog zbora Mihovil Mioković, na pitanje novinara o aferama rektora Borasa više je puta odgovorio protupitanjem ‘koje afere?’. S obzirom na to da je glavna zakonska zadaća Zbora brinuti o kvaliteti života studenata, novinari su mu natuknuli skandal s prijavom za seksualno uznemiravanje. No, na to je studentski predstavnik, koji bi, dakle, prvi morao stati u zaštitu studenata, dao dosta šokantan odgovor:

– Je li netko pravomoćno osuđen? Je li netko pravomoćno osuđen? Ja vas lijepo pitam je li netko pravomoćno osuđen?, ponavljao je na pitanja novinara o tome mora li, uistinu, netko biti pravomoćno osuđen da bi studentski predstavnici reagirali.