Pretraga

[VIDEO] Ovo su dekani koji bježe od novinara i pitanja o seksualnom nasilju na zagrebačkim fakultetima

A- A+

Čak i ako ne znate ništa o zagrebačkom sveučilištu, iz ove snimke puno ćete naučiti. Ovo su dekani fakulteta koji bježe od novinara i naših pitanja o prijavama za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Zagrebački rektor Damir Boras danas je na Arhitektonskom fakultetu imao sastanak s dekanima u vezi obnove zgrada oštećenih u potresu. Dočekali smo ih ispred zgrade s pitanjima o seksualnom nasilju na fakultetima. Dok su rektor i tek četvero dekana stali pred naše kamere i odgovarali na naša pitanja, ostali su uglavnom šutke, bez komentara samo prošli pored nas.

Nema komentara na Borasa

Dekan Šumarskog fakulteta Tibor Pentek jedan je od rijetkih koji je danas ipak stao pred novinare i odgovarao na pitanja o seksualnom nasilju. Na njegovom je faksu situacija “odlična”, a do sada nisu imali nikakvih prijava. Novinari su ga pitali i kako vidi odgovornost Senata u cijeloj priči, a posebice vezano za reakcije rektora Borasa.

– Prije svega je tu odgovornost na sastavnicama, a ovaj slučaj u vezi rektora ne mogu komentirati jer su se u medijima javljala oprečna mišljenja, istaknuo je Pentek.

Naš novinar potom je dekana Šumarskog fakulteta upozorio da je rektor bio upoznat s prijavom protiv jednog profesora, no unatoč tome ga je nagradio počasnom titulom professor emeritus, no opet je istaknuo da to komentira na način da su se u medijima “javila različita oprečna mišljenja”. Naš novinar opet ga je upozorio da rektor ne poriče da je nagradio prijavljenog profesora, no dekan i dalje nije odgovorio na to pitanje.

Dalje je samo istaknuo kako je mehanizam prijava na Šumarskom dobro uređen te kako već dvije godine imaju takozvani “sandučić povjerenja” gdje studenti mogu anonimno uputiti prijave, primjedbe, ali i pohvale. Pentek je, iznimno važno za ovu priču, ujedno i član Senata, vrhovnog tijela od sedamdesetak članova koje de facto upravlja zagrebačkim sveučilištem i kojem je rektor direktno odgovoran.

Dekanica kaže da je neprihvatljivo ponašanje rektora

Pred naše kamere stao je i dekan Muzičke akademije Igor Lešnik koji kaže da na njegovoj sastavnici nije bilo prijava i situacija je za sada dobra. U intenzivnom su kontaktu sa Studentskim zborom. Održali su nekoliko sastanaka i zajedno, kaže, koordiniraju kako odgovoriti “izazovima te situacije”. Na pitanje o prijavljenom profesoru kojega je rektor nagradio počasnim zvanjem kaže da je o tome “pročitao u novinama”, a u trenutku izglasavanja emeriture nije ni bio član Senata.

Skandal zagrebačkog rektora prokomentirala je dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin, s čije institucije i dolazi velik broj prijava studenata protiv još uvijek zaposlenih profesora. Za rektorovo ponašanje kaže da “ako je uistinu tako, a po svemu sudeći, svima se čini da je, smatra da je to neprihvatljivo”. Na novinarska pitanja odgovorio je i privremeni dekan Filozofskog fakulteta i Borasov prorektor Miljenko Šimpraga.

– Što se tiče prijava, sve su prijave u postupku. Kad su takve prijave i postupci u pitanju, oni moraju biti tajni. Ni o jednom slučaju vam ne mogu ništa reći, svi su u postupku.

Na pitanje novinara o reakciji rektora na prijavu seksualnog uznemiravanja protiv njegovog kandidata za emerituru te smatra li to sramotom za Filozofski fakultet, Šimpraga je rekao da to “nije slučaj na Filozofskom fakultetu, već na Sveučilištu pa to ne može komentirati”.

– Rekao sam vam, svi su postupci bili i ostali tajni. Tako će i ostati što se mene tiče kao obnašatelja dužnosti dekana. Ja gajim profesionalni pristup. Od prvog trenutka moram štititi integritet onog koji je prijavio i onoga koji je prijavljen do trenutka kad se postupak završi, rekao je privremeni dekan Šimpraga.

Dekan bježi, a njegovi studenti – ne

Jedan od dekana koji se danas samo oglušio na pitanja novinara te ušao u zgradu Arhitekture je i Marijan Klarica, čelnik zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Dok on nema ili ne želi dati komentar o sve većem broju prijava za seksualno nasilje u akademskoj zajednici, studenti medicine pružili su podršku žrtvama i pozvali ih da se jave Studentskom zboru i pravobraniteljima.

Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta, jedan je od onih koji su danas samo šutke prošli pored novinara
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

“Drage kolegice i kolege, u okviru inicijative ‘Nisam tražila’ pozivamo vas da nam se obratite ukoliko ste se tijekom studija na Medicinskom fakultetu suočile/i sa seksualnim uznemiravanjem ili zlostavljanjem. Javiti se možete studentskoj pravobraniteljici Medicinskog fakulteta, Vinki Potočki na e-mail: [email protected]” objavio je na društvenim mrežama Studentski zbor Medicinskog..

Naglasili su i da će zaštititi identitet osoba koje na spomenutu adresu prijave slučajeve i sve informacije bit će dostupne samo studentskoj pravobraniteljici.

Boras: ‘Imao sam u životu mnogo uznemiravanja, fala Bogu, ne seksualnog’

Pred zgradom Arhitekture danas smo zatekli i samog rektora Borasa koji je ostao odgovoriti na nekoliko novinarskih pitanja. Rekao je kako “oštro osuđuje sve” i kako je mišljenja da je “grozno biti uznemiravan i zlostavljanm, pogotovo seksualno”, a onda se krenuo žaliti kako je i on u životu često bio uznemiravan.

– Ja sam u svom životu imao mnogo uznemiravanja, ne seksualnog, fala Bogu, i nitko me nikad nije štitio, a ja štitim pogotovo ove događaje, istaknuo je Boras.

Naš ga je novinar još jednom upitao kakvu poruku šalje svojim postupcima, no rektor se zahvalio prisutnima te ušao u zgradu Arhitektonskog fakulteta. Njegovu izjavu možete pogledati u videu ispod.


Više tekstova na ovu temu:

Rektor Boras na pitanja o seksualnom nasilju: ‘Imao sam u životu mnogo uznemiravanja, fala Bogu, ne seksualnog’

Reagirali su i iz Sabora, kažu da je rektor Boras zataškao jednu prijavu seksualnog uzemiravanja

Javila se bivša dekanica Filozofskog, kaže da rektor očito ‘smatra da su za cijelu situaciju krive žene’

HND oštro osudio Borasov napad na novinarku: ‘Najmanje što može učiniti je ispričati se’

Boras se oglasio o prijavama za seksualno zlostavljanje, obrušio se na novinarku koja je pisala o tome

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Javile se još tri žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: ‘Gurnuo mi je jezik u usta’