Pretraga

Velika navala na državnu stipendiju: Pogledajte koliko je studenata u prvih 10 dana završilo prijavu

A- A+

Prije desetak dana Ministarstvo znanosti otvorilo je natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju. Dodjeljuje ih se 10.000, a iako smo tek na polovici roka za prijave, svoju je ispunilo preko 7.500 studenata.

Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 13. listopada raspisalo natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Studenti se za ovu vrstu državne stipendije prijavljuju isključivo elektroničkim putem. Svoju prijavu u E i D1 kategorijama završilo je već 7.433 studenata, a u P kategoriji njih 11. Ukupno je, dakle, prijavu za državne socioekonomske stipendije do trenutka pisanja ovog teksta (22. listopada u 15:32h) ispunilo 7.444 studenata.

Raspisana dva natječaja

Oni koji još uvijek nisu obavili tu radnju, prijavu za stipendiju mogu ispuniti do 3. studenog u podne. Državna stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, odnosno 10.800 kuna godišnje.

Kako stoji u natječaju, za dodjelu državne stipendije mogu se natjecati hrvatski državljani ili državljani EU s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku. Kandidati moraju imati status redovitoga studenta na visokom učilištu u RH, a za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju studenti ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Podsjetimo, uz natječaj za socio-ekonomsku stipendiju, objavljen je i onaj za stipendije za posebne skupine studenata. Njime se dodjeljuje 400 stipendija, od čega najviše studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. I taj je natječaj otvoren do 3. studenog u podne.

Dodjeljivat će se i 3.400 STEM stipendija

Koji su sve uvjeti za ostvarivanje prava na socio-ekonomske i stipendije za posebne skupine studenata, te koju je dokumentaciju potrebno priložiti u prijavi, možete vidjeti na ovoj poveznici.

Napomenimo za kraj kako Ministarstvo uz spomenute dvije dodjeljuje i 3.400 stipendija studentima koji se obrazuju u STEM područjima. Koji su to studiji čiji studenti konkuriraju za ovu stipendiju možete doznati ovdje. STEM stipendije ne dodjeljuju se putem natječaja, nego Ministarstvo automatski prepoznaje potencijalne korisnike temeljem podataka koje u posebni sustav unose visoka učilišta. Procedura će započeti kada Ministarstvo studentima pošalje mail da provjere točnost tih podataka, a poruku Ministarstva studenti će, prama Pravilniku, dobiti najkasnije do 5. studenog.