Pretraga

Veliki zagrebački faks pružio podršku ukrajinskim studentima, pomoći će im i u traženju smještaja u domu

A- A+

Već dulje od mjesec dana traje ruska agresija na Ukrajinu, a iz te je zemlje, prema posljednjim službenim podacima, izbjeglo preko ti milijuna ljudi. Nekoliko tisuća njih već je stiglo u Hrvatsku, a na sjednici Rektorskog zbora dogovoreno da visoka učilišta pripremaju vlastite modele primanja ukrajinskih studenata. Jedan od najvećih, Pravni fakultet u Zagrebu osudio je agresiju Rusije, te studentima ponudio upis na taj fakultet, kao i pomoć u traženju smještaja u studentskim domovima.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

– Europskim kontinentom ponovno hara rat, razaranja su nesaglediva, gubici ljudskih života i raseljavanje veliki i tragični. Ovo je rat kojim su povrijeđene temeljne međunarodne norme o zabrani prijetnje silom i upotrebe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti bilo koje države. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu osuđuje vojne aktivnosti Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i izražava solidarnost s narodom Ukrajine i svima koji su pogođeni ovom agresijom. Kao zajednica pravnih znanstvenika i znanstvenika drugih srodnih disciplina svjesni smo važnosti prava svih naroda i pojedinaca na sigurnost te važnost vladavine prava i zalažemo se za završetak agresije i očuvanje svakog ljudskog života, priopćeno je s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Pružili podršku ukrajinskim studentima

Tak fakultet pridružio se nisu visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj koje su studentima iz Ukrajine ponudile upis studija. Do sada je zbog rata iz ove zemlje izbjeglo, prema posljednjim službenim podacima, preko tri milijuna ljudi, dok ih se u Hrvatskoj očekuje oko 30 tisuća. I dok su škole dobile detaljne upute oko toga kako upisati ukrajinske učenike izbjeglice, visokoškolske ustanove same razvijaju svoje modele.

S Pravog fakulteta u Zagrebu poručuju da pružaju podršku svim ukrajinskim studentima koji su uslijed ratnih okolnosti bili prisiljeni napustiti svoju domovinu omogućavanjem upisa i nastavka studiranja na svojim studijskim programima.

Izdvojeni članak
Anna Bidenko

Razgovarali smo s 18-godišnjom Ukrajinkom kojoj je Zagreb privremeni dom: ‘Želim da dođe naš sretan kraj’

Upisuju više desetaka studenata

Kako su objavili u obavijesti na svojoj stranici, Pravni fakultet će osigurati ukrajinskim studentima, slijedom uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu:

  •  upis u okviru Erasmus + programa mobilnosti na predmete koji se izvode na engleskom jeziku u ljetnom semestru ak. god. 2021./2022.,
  • upis na programe koji se izvode na hrvatskom jeziku i to: na integrirani preddiplomski i diplomski pravni studij – do 50 studenata, na studijske programe u okviru Studijskog centra za javnu upravu i javne financije – do 30 studenata, na studijske programe u okviru Studijskog centra socijalnog rada – do 20 studenata,
  • pomoć u pronalaženju smještaja u studentskim domovima,
  • pomoć u učenju hrvatskog jezika,
  • pravnu pomoć putem Pravne klinike Pravnog fakulteta,
  • ispitnu literaturu,
  • studenta mentora i akademskog mentora radi integracije u obrazovni sustav i uspješno praćenje naših studijskih programa,
  • učlanjenje u studentske udruge,
  • pristup knjižnom fondu, znanstvenim časopisima te bazama svih nakladnika na koje je Fakultet pretplaćen.

– Nadamo se da ćemo time dati svoj doprinos ublažavanju posljedica agresije na Ukrajinu, poručuju s Pravnog.