Pretraga

Vice prepisivao u doktoratu, ali nije plagijator? Ugledna profesorica: ‘Da nije tužno, bilo bi smiješno’

A- A+

Ugledna i nagrađivana profesorica poduzetništva s osječkog sveučilišta Slavica Singer komentirala je skandal u kojem je zaključeno da šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović nije plagirao u svojem doktoratu, već samo mora dodatno prepraviti greške. Kaže da nikada nije čula da se obranjena disertacija ispravlja.

vice mihanović

Vice Mihanović ispred zgrade osječkog sveučilišta | foto: YouTube, Google Maps, srednja.hr

Voditeljica osječkog poduzetničkog studija i profesorica emerita Slavica Singer, za Index je komentirala proceduru u kojoj je zaključeno da Vice Mihanović nije plagirao svoj doktorat, već će, zbog određenih nedostataka i propusta, disertaciju dobiti na doradu i ispravak.

– Meni je to potpuno nepoznat pristup i krajnje nerazuman jezik kojim se povjerenstvo služi. istraživački proces koji završava obranom doktorske disertacije ima različitu dinamiku odgovornosti pojedinih aktera tog procesa. Prva faza – oblikovanje istraživačkog problema – prepuna je lutanja, traženja intelektualnog izazova i građenja strasti nužne da s istraživačkim problemom ‘živite’ nekoliko godina. U tom procesu ste prilično sami, ali već se pojavljuju potencijalni mentori. Druga faza – istraživački rad – prepuna je ushićenja otkrivanja i padova zbog prepreka (podaci, pretpostavke se ne potvrđuju, što zahtijeva vraćanje natrag za nekoliko godina, a nekada i na sam početak). U toj fazi mentorova odgovornost i suradnja su ključni. Treća faza – obrana doktorske disertacije, nakon prihvaćanja izvješća stručnog povjerenstva – ponovo stavlja kandidata u prvi plan, ali i stručno povjerenstvo za ocjenu doktorske disertacije, ispričala je profesorica Singer za Index.

Dijeli mišljenje s ministrom

Na obrani, dodaje ugledna profesorica, kandidat može obraniti disertaciju ili ne. Ako je obranio to znači da je proces jednostavno završio.

– U tom procesu, bilo je nekoliko momenata kada se moglo intervenirati (stručno povjerenstvo za ocjenu teme i istraživačkog pristupa moglo je zaustaviti proces na samom početku, mentor nije morao dati zeleno svijetlo za disertaciju, stručno povjerenstvo za ocjenu disertacije moglo je zaustaviti proces obrane, stručno povjerenstvo na obrani nije moralo prihvatiti kandidatov obranu). Ako nitko nije imao primjedbe, onda je disertacija obranjena. Sada povjerenstvo kaže da ima nedostataka, ali da se ne može osporavati disertacija zbog plagijarizma, a istovremeno traži da Ekonomski fakultet u Osijeku napravi dopunu disertacije. To je bez smisla. Istovremeno, cijeli proces koji je završio obranom takve disertacije napravio je moralnu, etičku i profesionalnu reputacijsku štetu svima. Žao mi je što Ekonomski fakultet u Osijeku nije otvorenije i iskrenije reagirao, naglasila je.

MEĐUNARODNO CIJENJENA PROFESORICA

Slavica Singer profesorica je emerita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i voditeljica Katedre za poduzetničko obrazovanje. Za Index kaže da ima počasni doktorat Turku School of Economics iz Finske, koji joj je dodijeljen 2010. Godine, a ove godine dobila je nagradu European Entrepreneurship Education Award, koju dodjeljuje Lund University, Švedska.

‘Da nije tužno, bilo bi smiješno’

Index je profesoricu Singer pitao i da komentira dileme u vezi toga je li Vice, koji je po svemu sudeći prepisao dio doktorata ne navodeći adekvatno reference, i plagijator.

– Analiza načina referiranja u ovoj doktorskoj disertaciji pokazala je krajnje nepoznavanje ili ignoriranje pravila akademske komunikacije, što je nedopustivo i takvoj disertaciji mentor nije smio dati zeleno svjetlo, niti je Stručno povjerenstvo moglo prihvatiti disertaciju i donijeti odluku o obrani disertacije. Takva disertacija nije smjela doći do obrane, rekla je Singer.

Ni ona nikada nije čula da se disertacija ‘popravlja’ četiri godine nakon što je obranjena, a da popravljanje treba obaviti institucija. Žao joj je, kaže, što Ekonomski fakultet gdje je doktorat dodijeljen nije zauzeo ‘čišći i jasniji stav’ od samoga početka.

– Ne znam niti za jedan dokument (zakon, pravilnik) koji podržava takvu odluku Senata. Čak da postoje takva uporišta, onda bi trebalo pokrenuti odmah intervenciju izbacivanja takve mogućnosti, jer što znači da institucija izradi i tiska posebni dokument s ispravkama disertacije? Da nije tužno, bilo bi smiješno, zaključila je ugledna profesorica.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Ministar Fuchs oštro o doktoratu HDZ-ovca: Nisam čuo da se obranjeni doktorat ispravlja

‘Jednom obranjeni doktorat je obranjeni doktorat’

Podsjetimo, mišljenje sa Singer, unatoč tome što je formalno HDZ-ovac baš kao i Vice, dijeli i resorni ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Nikad, kaže, nije čuo da netko nakon obrane ispravlja doktorsku disertaciju. I za njega je vrlo jednostavna situacija – doktorat je ili obranjen ili ga se oduzima.

– Jednom obranjeni doktorat je obranjeni doktorat. Obranjen doktorat je ili činjenično stanje de facto ili ga možete oduzeti. Ako ga se oduzima, postoji procedura oduzimanja, ako ga ne oduzimate, a pogotovo ne nakon toliko godina, onda je on obranjen, i ne možemo razgovarati o nekim ispravljanjima. Što će Sveučilište napraviti, vidjet ćemo, imaju određenu autonomiju u tom pogledu, rekao je Fuchs.

Dodao je kako je to stvar institucije jer ne postoje striktni zakonski propisi pa napomenuo da nije čuo da se nakon obranjenog doktorata, doktorska disertacija ispravlja.

– Svakako bih potegnuo pitanje i vidio da li je netko, ne ulazeći u znanstveni doprinos rada, koji ja mogu vjerovati da je on takav kakav jest, ali ono što se može postaviti je kako to da su oni koji su prije čitali doktorat nisu uočili određene lektorske i gramatičke i ne znam koje sve pogreške, pa bi trebalo vidjeti na koji način su ga čitali jer je to i njihova velika odgovornost, zaključio je Fuchs.