Pretraga

Ministar Fuchs oštro o doktoratu HDZ-ovca: Nisam čuo da se obranjeni doktorat ispravlja

A- A+

Radovan Fuchs, resorni ministar s doktoratom prestižnog Sveučilišta u Uppsali, komentirao je skandal u kojem je doktorat splitskog HDZ-ovca Vice Mihanovića, nakon ozbiljnih optužbi za plagijat, HDZ-ovcu vraćen na doradu. Kazao je kako nikada nije čuo da se obranjeni doktorat ispravlja te da je ili obranjen ili se oduzima.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Nakon što je povjerenstvo osječkog sveučilišta, na dosta čudan način, spasilo Vicu Mihanovića, nesuđenog splitskog gradonačelnika i čelnika tamošnjeg HDZ-a, od optužbi da je plagirao dio svoje doktorske disertacije, izjavu je o svemu dao resorni ministar Radovan Fuchs.

‘Nisam čuo da se obranjeni doktorat ispravlja’

Fuchs, inače znanstvenik s doktoratom prestižnog Sveučilišta u Uppsali, ovaj je slučaj komentirao dosta oštro istaknuvši da je doktorat ili obranjen ili ga se oduzima.

– Jednom obranjeni doktorat je obranjeni doktorat. Obranjen doktorat je ili činjenično stanje de facto ili ga možete oduzeti. Ako ga se oduzima, postoji procedura oduzimanja, ako ga ne oduzimate, a pogotovo ne nakon toliko godina, onda je on obranjen, i ne možemo razgovarati o nekim ispravljanjima. Što će Sveučilište napraviti, vidjet ćemo, imaju određenu autonomiju u tom pogledu, rekao je Fuchs.

Dodao je kako je to stvar institucije jer ne postoje striknti zakonski propisi pa napomenuo da nije čuo da se nakon obranjenog doktorata, doktorska disertacija ispravlja.

– Svakako bih potegnuo pitanje i vidio da li je netko, ne ulazeći u znanstveni doprinos rada, koji ja mogu vjerovati da je on takav kakav jest, ali ono što se može postaviti je kako to da su oni koji su prije čitali doktorat nisu uočili određene lektorske i gramatičke i ne znam koje sve pogreške, pa bi trebalo vidjeti na koji način su ga čitali jer je to i njihova velika odgovornost, zaključio je Fuchs u izjavi za N1.

Povjerenstvo ga spasilo

Podsjetimo, osam mjeseci nakon što su novinari otkrili da je, sudeći prema softveru za analizu autentičnosti akademskih radova PlagScan, Vice prepisao nekih 18 posto svoje doktorske disertacije, povjerenstvo koje je pri osječkom sveučilištu trebalo odlučiti radi li se službeno o plagijatu – konačno je donijelo odluku. Utvrdili su da je rad korektan i da ima originalni znanstveni doprinos, a prepisivanje i nelogičnosti sveli na ‘nedostatke’ i ‘propuste’.

– Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio, stoji u izvješću spomenutog povjerenstva.

Vice će tako zadržati svoj doktorat, no samo će ga se morati malo doraditi. Malo će, doduše, ‘nastradati’ Vicina mentorica, profesorica Ivana Barković Bojanić protiv koje će se pokrenuti stegovni postupak.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Vice nije plagirao doktorat, kaže povjerenstvo iz Osijeka: O tome je odlučivao i njegov kolega iz HDZ-a

O doktoratu odlučivao i HDZ-ovac

Ako ste mislili da tu priča staje, varate se. Podsjetimo, novinar Indexa u kolovozu je objavio dosta indikativan članak. Dogodilo se to nakon što je neslužbeno popričao s jednim od dosta istaknutih članova HDZ-a. HDZ-ovac mu je, podsjetimo, rekao da će Vicu spasiti povjerenstvo na način da će utvrditi kako empirijski dio njegova rada, koji, prema Indexu, nosi manje od trećine cijele disertacije, predstavlja originalni znanstveni doprinos. Vice je, zaista ‘spašen’ na taj način.

Napomenimo da su se dva povjerenstva koja su trebala odlučivati o Vicinom doktoratu već raspala. U ovo treće, imenovano koncem listopada, ušli su profesori Jerko Glavaš i Zdravko Tolušić. Glavaš je, inače, predsjednik HDZ-a u osječkoj četvrti Tvrđa i čelnik Odbora za društvene djelatnosti osječkog ogranka HDZ-a, a osim toga, bio je i pomoćnik voditelja doktorskih studija na kojima je Vice obranio svoj doktorat. I to je povjerenstvo trebalo donijeti odluku do konca studenog, no onda su rok još jednom produljili na mjesec dana pa je odluka stigla tek sada.

O svemu se oglasio i Vice, kao i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku gdje je Vici dodijeljen sporni doktorat, a o tome više možete pročitati ovdje.

Radovan Fuchs
Share via
Copy link
Powered by Social Snap