Pretraga

VIDEO: Studentske predstavnice pitali smo treba li podići cijenu menija u menzama, evo što su nam rekle

A- A+

Posljednji Pravilnik o studentskoj prehrani rađen je još 2012. godine, a novi se najavljuje već godinama. Kako od tada nije mijenjana ni cijena menija, a cijena potrošačke košarice je porasla, brojni studenti žale se na kvalitetu hrane u menzama. Studentske predstavnice u Zagrebu zbog toga smo u podcastu pitali bi li trebalo podignuti cijenu menija u menzama, a u našoj novoj anketi to pitamo i čitatelje.

špageti bolognese, vilica, žlica, nož, čaj, iksica, sok, puding

Obrok u studentskoj menzi Zagreb – Cvjetno naselje | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Posljednji je Pravilnik o studentskoj prehrani rađen još 2012. godine. Iako je u 2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodilo online anketu o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima, novog pravilnika još nema na vidiku.

Predsjednica Hrvatskog studentskog zbora krajem 2022. godine rekla nam je da se radi na izmjeni tog pravilnika, a jedna od promjena mogao bi biti i novi sistem određivanja cijena u skladu s cijenom potrošačke košarice. Kako su nedavno u našem podcastu sudjelovale predstavnice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, pitali smo ih smatraju li da bi podizanje cijene u menzama moglo doprinijeti kvalitetnijoj prehrani.

– Zaključili smo da bi zapravo trebali provesti jednu anketu i pitati studente bi li se složili da ako meni bude i tri eura da se ta cijena poveća, ako će imati puno bolju uslugu. Ja bih se osobno složila ako će moj obrok imati neku veću nutritivnu vrijednost, da ja kad to pojedem u menzi da sam ja sita i da sam pojela nešto zdravo i ok, radije bi to platila više, otkrila je Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

U našoj novoj anketi stoga vas pitamo treba li podići cijene menija u menzama i ako da, u kojem rasponu bi taj iznos trebao biti. U anketi možete sudjelovati ispod.

Kolika bi trebala biti cijena menija u menzama?

 

Cijeli podcast s predstavnicama Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu s kojima smo razgovarali o prehrani u menzama, o nedostatku mjesta u studentskim domovima te o budućnosti studentske ambulante, možete pogledati na YouTubeu ili Spotifyu ispod.