Pretraga

[VIDEO] ‘Tehnički studiji su za dečke’: Odakle potječe ovaj mit?

A- A+

Broj studentica na studijima tehničkih usmjerenja iz godine u godinu raste. To nam je potvrdila i gošća konferencije Žene u STEM-u, Petra Pejić s osječkog FERIT-a. No, stereotip da to područje bolje leži dečkima još uvijek nije u potpunosti nestao. Zbog toga, nije dovoljno da se učenici sa studijima upoznaju tek u četvrtom razredu srednje škole, smatra naša gošća.

žene u stem-u

Petra Pejić, FERIT | Foto: srednja.hr

Iako broj djevojki koje odabiru tehničke studije raste, njih i dalje većinom upisuju dečki. Studentice tehničkih usmjerenja, prema posljednjim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, čine 29 % ukupnog broja upisanih studenata. Na studijima svih ostalih područja, studentice čine većinu studentske populacije.

Tom temom bavili smo se nedavno na video konferenciji Žene u STEM-u. Naša gošća s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) bila je Petra Pejić. Petra je robotičarka, promotorica znanosti i docentica na Katedri za automatiku i robotiku.

FERIT je, inače, osječki fakultet i regionalni lider u obrazovanju IT stručnjaka. Na preddiplomskoj razini izvode dva sveučilišna (Elektrotehnika i informacijska tehnologija te Računarstvo) i dva stručna studija (Elektrotehnika i Računarstvo). Na diplomskoj razini nude tri sveučilišna studija, a izvode i poslijediplomske studije.

@srednja_hr Broj studentica na tehničkim fakultetima kao što je FERIT Osijek konstantno raste, ali stereotip kako je to faks “više za dečke” i dalje postoji. O tome smo razgovarali s robotičarkom Petrom Pejić na našoj konferenciji Žene u STEM-u. Što nam je još otkrila, pronađite na linku u opisu profila! 👆 #feritosijek #ferit #faks #stem #srednjahr #justsrednjathings #tehnickifakultet #zeneuSTEMU #znanost #robotika ♬ original sound – srednja_hr

Važno je svim učenicima pružiti jednake prilike da upoznaju STEM

Kao i kod ostalih fakulteta tehničkih usmjerenja, na FERIT-u je još uvijek manje studentica, ali njihov broj iz godine u godinu raste, rekla nam je Petra. Djevojke koje nikad nisu imale doticaja sa STEM-om možda obeshrabri pomisao da se upišu na takav studij. To bismo mogli popraviti, dodala je, pružajući svima jednake prilike da dovoljno rano upoznaju STEM.

– Kada bismo i curama i dečkima već od osnovne ili srednje škole pružili priliku da vide što postoji na svim fakultetima, pa tako i na tehničkim koji se bave STEM-om, kad bismo ih bez predrasuda uveli u takva područja, oni koji imaju afinitete bi prije odlučili upisati takav fakultet nego da ih to pitanje dočeka samo u četvrtom razredu, istaknula je naša gošća.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

[VIDEO] Razmišljate o karijeri u STEM-u? Poslušajte što naša mlada robotičarka ima za reći

Petra je učenicima koji biraju studij uputila i savjet. Najvažnije je odabrati onaj studij koji im se zaista sviđa i za kojeg imaju vještine.

– Najvažnije je da se učenici opredijele za zanimanja koja im se sviđaju, za koja imaju nekakve afinitete i vještine. Naravno, u IT-ju je jako dobra stvar što su poslovi dobro plaćeni. Tako da ako ti se to sviđa i još ćeš dobro zarađivati, to je jackpot u životu, navela je Petra.

Cijeli razgovor s Petrom pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.