Pretraga

[VIDEO] Vrijeme je za online glasovanje na studentskim izborima

A- A+

Studentski zborovi? Je li to ono za pjevanje? Ne bi trebalo biti, barem u ovom slučaju! Ove godine je u planu izmjena Zakon o studentskom zboru s čime ćemo definirati studentsko predstavništvo za sljedećih 10 godina. Pogledajte 5 stvari koje bi trebali promijeniti oko studentskih zborova. Godina je 2018., vrijeme je za online glasovanje!

Nakon nekoliko godina, u 2018. planirane su izmjene Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Studentski zborovi su predstavnička tijela 180.000 studenata, a imaju 15 posto utjecaja pri izboru dekana i rektora.

Na zadnje izbore koje je organiziralo Sveučilište u Zagrebu izašlo je 16 posto studenata, što je iznadprosječan rezultat. Na nedavne izbore Sveučilišta u Splitu gdje je moglo glasovati 18.734 studenata, glasovalo je njih 60.

Glavni urednik portala srednja.hr donosi 5 stvari o studentskim zborovima koje bi trebalo promijeniti. Malim promjenama mogli bi dobiti veću izlaznost, lakše organiziranje samih izbora, bolju reprezentativnost studenata, veću autonomiju zborova i veća prava za studentske pravobranitelje.

Bacite oko na zakon iz 2007., pogledajte video i uključite se u raspravu sa svojim prijedlozima. Ove godine će se definirati studentsko predstavništvo za sljedećih 10 godina.