Pretraga

Na ponovljene studentske izbore FSB-a izašao mizeran broj studenata: Ipak, predstavnici su odabrani

A- A+

Zbog nepravilnosti Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) ponavljao je izbore za fakultetske predstavnike studentskog zbora 28. i 29. lipnja. FSB je ovaj tjedan na svojim stranicama objavio konačne rezultate ponovljenih izbora te se sada zna tko će biti članovi studentskog zbora tog fakulteta od sljedeće akademske godine. No, od prodekana za nastavu FSB-a saznali smo da je na izbore, očekivano, izašao mizerno malen broj studenata – 0,9 posto.

studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

Glasačka kutija sa studentskih izbora na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) održao je krajem lipnja ponovljene izbore za fakultetske predstavnike studentskog zbora, a sada je objavio i konačne rezultate. Podsjetimo, FSB morao je ponavljati studentske izbore na fakultetskoj razini zbog propusta u radu Izbornog povjerenstva FSB-a.

‘Nije bilo problema osim ekstremno male izlaznosti’

Kako su izbori bili krajem lipnja za vrijeme ispitnih rokova kada već brojni studenti nisu u Zagrebu, fakultet je očekivao još nižu izlaznost nego inače. Izlaznost im je na svakim izborima bila mala, maksimalno do 20 posto studenata. Nepovoljna okolnost ovih izbora osim termina bila je i što se zgrada FSB-a obnavlja zbog potresa. Tako je na ove ponovljene izbore izašlo samo 0,9 posto studenata.

– Interes je bio daleko manji od prvih izbora održanih u ožujku ove godine kada je glasalo 20,5 posto studenata i koji su poništeni odlukom Povjerenstva za prigovore. Nije bilo nikakve žalbe na ove ponovljene izbore, a nisu uočene i nikakve nepravilnosti. Nije bilo nikakvih problema pri provedbi osim ekstremno male izlaznosti, kazao nam je prodekan za nastavu Krešimir Grilec.

Na izbore FSB-a je, prema popisu birača koji je objavio fakultet, moglo izaći 2.446 studenata. Izlaznost od 0,9 posto tako znači da je na ove studentske izbore izašlo oko 22 studenta. U studentski zbor na fakultetskoj razini bira se 20 studenata, što bi značilo da je na izbore izašlo svega dvoje ili troje studenata više od broja koji se bira za studentski zbor.

Izdvojeni članak
veterinarski fakultet u zagrebu s pečatom 'poništeno' vezano za studentske izbore

Nakon našeg upita, poništeni studentski izbori na fakultetu u Zagrebu: Prekršili su zakon, kažu da je došlo do pogreške

Još jedan fakultet ponavljat će izbore i to u rujnu

FSB nije jedini fakultet koji je na svojim studentskim izborima imao nepravilnosti. Ponovljene izbore imat će i Veterinarski fakultet u Zagrebu i to nakon otkrića portala srednja.hr da su prekršili zakonske i statutarne propise. Oni će svoje izbore održati u rujnu.

Iako svi studenti nisu dobili priliku glasati za predstavnike na sveučilišnoj razini, sveučilišno izborno povjerenstvo u svibnju je ipak objavilo privremene, nepotpune i neslužbene rezultate izbora za studentske predstavnike na sveučilišnoj razini. Tako nešto ne predviđa ni jedan propis, a zbog te odluke Ministarstvo znanost i obrazovanja (MZO) od rektora Stjepana Lakušića tražilo je očitovanje.

Konačne rezultate studentskih izbora na FSB-u možete vidjeti u dokumentu ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab