Pretraga

Objavili ‘nepotpune’ rezultate studentskih izbora, a oni još traju: Rektor kaže da je to sve – u redu

Iako studentski izbori još nisu provedeni, jer se čeka Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu 11. svibnja je objavilo dubioznu informaciju o nepotpunim, privremenim rezultatima izbora. Neviđena je to praksa na domaćim sveučilištima pa ne čudi što je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, nakon svega, tražio očitovanje zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića. Lakušić se, kako je potvrdio za srednja.hr, očitovao, kazavši da je objava dubiozne informacije u skladu s praksom Državnog izbornog povjerenstva. Tom nam je prilikom otkrio i koje promjene očekuje u novom Zakonu o studentskom zboru.

Zagrebački rektor Stjepan Lakušić, u pozadini glasačka kutija za studentske izbore

Foto: srednja.hr

Nakon skandala koji su obilježili ovogodišnje studentske izbore na Sveučilištu u Zagrebu, o kojima smo iscrpno pisali, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs tražio je očitovanje zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića. Konkretno, tražio je pojašnjenje objavljivanja nepotpunih privremenih rezultata kako bi u MZO-u mogli vidjeti je li došlo do kršenja propisa. Kako nam je potvrđeno iz rektorata, Lakušić je na taj dopis službeno odgovorio 29. lipnja.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Sad je već posve suludo što se događa sa studentskim izborima u Zagrebu: Objavili ‘neslužbene’ rezultate

‘Objava rezultata u skladu je s praksom Državnoga izbornoga povjerenstva’

Kako je rektor odgovorio u svome dopisu upućenom MZO-u, Izborno povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora objavilo je 11. svibnja 2023. informacije o privremenim rezultatima izbora kako bi povećalo transparentnost izbornoga procesa. To su učinili, pojašnjava rektor u dopisu za MZO, u skladu s javnošću rada Sveučilišta u Zagrebu koja je propisana člankom 126. Statuta Sveučilišta.

– S obzirom da je riječ o informaciji, a ne o pravnom aktu, njezina je objava u skladu s praksom Državnoga izbornoga povjerenstva i lokalnih izbornih povjerenstava u RH na lokalnim, državnim i europskim izborima, pojašnjavaju nam iz rektorata argumentaciju koju je rektor Lakušić uputio na Ministarstvo.

Napomenimo, izbori su se morali ponavljati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, samo djelomično za fakultetske studentske predstavnike. Veterinarski fakultet ponavlja izbore u potpunosti; morali su ih poništiti nakon što je srednja.hr otkrila da su prekršili zakone. Objava nepotpunih, privremenih rezultata, dok svi studenti de facto nisu imali priliku glasati za svoje predstavnike, do ove je godine bila neviđena praksa na domaćim sveučilištima. Baš je zbog toga MZO i tražio očitovanje od rektora.

Izdvojeni članak
crno bijela slika ministra radovana fuchsa, u pozadini glasačka kutija za studentske izbore na sveučilištu u zagrebu

Pisali smo o brojnim nepravilnostima na studentskim izborima: Ministarstvo traži očitovanje rektora

Rektor otkrio koje tri promjene očekuje u novom Zakonu o studentskom zboru

Napomenimo kako studentski izbori i nepravilnosti koje ih karakteriziraju nisu rezultat samo ljudskog faktora, već i manjkavosti propisa. Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama nije se mijenjao otkad je donesen, davne 2007. godine, a sadrži niz propusta i nejasnoća. Ministarstvo trenutno radi na nacrtu novih propisa.

Iz tog smo razloga rektora zagrebačkog sveučilišta Stjepana Lakušića pitali da nam navede tri promjene koje bi, po njegovu mišljenju, novi Zakon trebao donijeti. Na temelju iskustva u provedbi studentskih izbora, stoji u odgovoru rektora Lakušića za srednja.hr, trebalo bi prvo omogućiti provedbu izbora elektroničkim putem. Sada, napomenimo, to nije zakonski propisano.

Osim toga, trebalo bi pojednostaviti proceduru izbora i to na način da se jasnije definiraju rokovi, posebno, ističe rektor, vezano za eventualnu nužnost ponavljanja izbora te objave rezultata izbora. Na koncu, zaključuje, trebalo bi propisati obvezu javne objave članova izbornih povjerenstava, ljudi zaduženih za zakonito i statutarno provođenje izbora na svakom faksu.