Pretraga

Ministarstvo ‘stislo’ rektora zbog sumnje na nepravilnosti na studentskim izborima: Ne odgovara na upit

Koliko su ozbiljne nepravilnosti na studentskim izborima na Sveučilištu u Zagrebu i hoće li dovesti do poništenja cijelog postupka? Još uvijek to ne znamo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon našeg teksta o dubioznoj odluci o privremenim, neslužbenim rezultatima izbora za studentske predstavnike, od zagrebačkog je rektora Stjepana Lakušića zatražilo očitovanje. Nisu ga dobili pa su prošlog tjedna, kazali su nam, ponovili upit. Iz rektorata, gdje smo uputili zahtjev za komentar, tišina.

stjepan lakušić

Zagrebački rektor Stjepan Lakušić
Foto: srednja.hr

Studentski izbori koji se ove godine održavaju na Sveučilištu u Zagrebu možemo opisati samo jednom riječju – kaos. Veterinarski fakultet te je izbore morao poništiti usred provedbe, i to nakon otkrića portala srednja.hr da su prekršili zakonske i statutarne propise. Fakultet strojarstva i brodogradnje ponavljao je dio izbora za studentske predstavnike na fakultetskoj razini, također zbog inih nepravilnosti. Tijekom trajanja samih izbora, koncem ožujka, brojne smo pritužbe dobili na izbore pri Ekonomskom fakultetu i Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije.

Cijela je stvar kulminirala kada je 11. svibnja sveučilišno izborno povjerenstvo, na čijem se čelu nalazi Ivan Obadić, docent s Pravnog fakulteta, donijelo dubioznu odluku da će objaviti privremene, nepotpune i neslužbene rezultate izbora za studentske predstavnike na sveučilišnoj razini. Objavu takvog dokumenta, čak i u vidu informacije, ne predviđa nijedan propis, budući da nisu svi studenti, primjerice oni s Veterine, dobili priliku glasati za svoje predstavnike. O toj smo dubioznoj odluci priupitali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iz Ministarstva su nam otkrili kako su zbog navedene odluke zatražili očitovanje rektora Stjepana Lakušića.

Izdvojeni članak
crno bijela slika ministra radovana fuchsa, u pozadini glasačka kutija za studentske izbore na sveučilištu u zagrebu

Pisali smo o brojnim nepravilnostima na studentskim izborima: Ministarstvo traži očitovanje rektora

Ministarstvo: Morali smo ponoviti upit

Kako su nam iz Ministarstva potvrdili prošli ponedjeljak, 26. lipnja, traženo očitovanje od Sveučilišta dobili – nisu. Očitovanje su, još su nam jednom istaknuli, zatražili u vezi s mogućim nepravilnostima na izborima za studentske predstavnike, i to, specifično, objavom dokumenta koji je naslovljen kao ‘Informacija o privremenim neslužbenim rezultatima izbora’. Ministarstvo je ponovilo upit zagrebačkom rektoratu.

Poštujući autonomiju sveučilišta i akademsku samoupravu, ističu iz MZO-a, prvenstveno su zatražili očitovanje o tome je li cjelokupni tijek provedbe postupka studentskih izbora proveden u skladu s važećim zakonskim propisima i internim aktima Sveučilišta, odnosno visokog učilišta kako bi se utvrdilo jesu li ostvarene pretpostavke za postupanje u skladu sa člankom 22. stavkom 2. te zatim podredno i člankom 105. Zakona o visokom obrazovanju i znanosti, istaknuli su iz Ministarstva.

Drugim riječima, pitanje je jesu li se dogodile nepravilnosti takvog tipa da bi rektor mogao iskoristiti svoje ovlasti i poništiti predmetnu odluku nekoga od dekana, vezano za provođenje studentskih izbora. Osim toga, pitanje je i jesu li se dogodile nepravilnosti koje bi potaknule Ministarstvo da provede upravni nadzor nad zakonitosti donesenih odluka. Upravo je to propisano odredbama dvaju članaka koje MZO citira u odgovoru za srednja.hr.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Sad je već posve suludo što se događa sa studentskim izborima u Zagrebu: Objavili ‘neslužbene’ rezultate

Rektor nam još nije odgovorio

Budući da su studentski izbori, kako napominju i iz resornog Ministarstva, proces koji se odvija pod okriljem sveučilišne autonomije, o svemu smo priupitali i rektora Stjepana Lakušića. Lakušić je, napomenimo, na rektorsku funkciju stupio početkom ove akademske godine, u listopadu 2022. i ovo su prvi izbori za studentske predstavnike u njegovu mandatu. Spletom okolnosti, izbori su to koji su, otkako medijski pratimo akademiju, imali najveći broj direktnih pritužbi i prijava nepravilnosti prema novinarima.

Rektora smo, konkretno, pitali je li Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslao očitovanje u vezi provedbe studentskih izbora i potencijalnih nepravilnosti. Dodatno, pitali smo ga i što je kao čelnik zagrebačkog sveučilišta naveo u tom očitovanju. Na koncu, pitali smo ga i što treba mijenjati u Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, čija je nova inačica trenutno u izradu pod okriljem MZO-a. Taj smo upit poslali u srijedu, 21. lipnja, a odgovor još nismo dobili. Kada zaprimimo odgovor rektora, objavit ćemo ga na portalu srednja.hr.


VETERINA NA IZBORE IDE U RUJNU

Veterinarski fakultet ponovljene će studentske izbore održati u rujnu. Neko im je vrijeme trebalo da obave provjeru dokumentacije studentskog zbora i pobrinu se da se izbori organiziraju po važećim zakonskim i statutarnim propisima. Odlučili su da će termin u rujnu, po pitanju izlaznosti, ipak biti nešto bolji nego da izbore organiziraju u srpnju kad su studenti mahom završili s fakultetskim obvezama i već otišli svojim kućama.