Pretraga

Sindikat od rektora Borasa traži smjenu uprave Hrvatskih studija: I Divjak od rektora traži odgovornost

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas je od rektora Borasa zatražio da bez odgode sazove izvanrednu sjednicu Senata Sveučilišta na kojoj će biti razriješena dužnosti sva imenovana privremena tijela Hrvatskih studija. Sindikat od rektora traži da se omogući uspostavljanje redovitih, zakonitih tijela upravljanja Hrvatskim studijima, a na neodrživu situaciju na HS-u danas je reagirala i ministrica Blaženka Divjak. Rektora Borasa poziva na odgovornost te da studentima i nastavnicima HS-a omogući pravnu sigurnost i pravnu zaštitu, kao i rad u normalnim uvjetima.

Konferencija za medije Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja | Foto: Srednja.hr

Niti jedno privremeno tijelo Hrvatskih studija, koje je prošle godine u siječnju imenovao rektor Damir Boras, nije u predviđenom roku od godine dana izvršilo svoje zadaće radi kojih su imenovani – od donošenja temeljnih akata odjela Hrvatski studiji, donošenja Pravilnika o radu i ustroju odjela HS, donošenja Pravilnika o ustroju radnih mjesta, do donošenja drugih potrebnih dokumenata i pravilnika da bi odjel Hrvatski studiji mogao funkcionirati, rezime je današnje konferencije za medije Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

– Dio zadaća s kojima su se privremena tijela bavila u 2017. godini – organizacija izrade novih studijskih programa i dokumenata koji su im pretpostavka – privremena su tijela izvršila na način da su pred sam istek roka od tri godine iz Akreditacijskog pisma ministra Mornara, 5. siječnja 2018. godine Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dostavili niz dokumenata koji su izrađivani u jednoj netransparentnoj i tajnoj proceduri iz koje su isključeni većina redovitih nastavnika Hrvatskih studija, a koji dokument su dijelom plagirani te izrađeni na način suprotan preporukama i zahtjevima iz Akreditacijskog pisma na način da se njima ne otklanjaju najveće zamjerke akreditacijskog nalaza, poručuju s današnje pressice u Sindikatu.

Presedan da Sindikat mora rektora i Senat upozoravati na neodrživu situaciju na HS-u

Izdvojeni članak

Da nije tragično, bilo bi smiješno: Osim od FPZG-a, Hrvatski studiji plagirali i s portala katoličkih teologa

Iz tog razloga Sindikat od rektora Borasa traži da odmah sazove izvanrednu sjednicu Senata Sveučilišta na kojoj će biti razriješeni dužnosti sva imenovana privremena tijela i da se omogući uspostavljanje redovitih, zakonitih tijela upravljanja Hrvatskim studijima u kojima će sudjelovati svi redovni nastavnici, a što je njihovo pravo sukladno načelu autonomije sveučilišta. Ako rektor Boras to ne učini bez odgode, Sindikat će isto zatražiti od Sveučilišnog savjeta.

– Presedan je da je Sindikat taj koji rektora i Senat Sveučilišta mora upozoravati da nije prihvatljivo i dalje stajati iza tijela koja osim što očito ne rade posao radi čijeg su obavljanja imenovani nego se k tome bave još i intelektualnom krađom, rekao je predsjednik Sindikata Igor Radeka.

Vilim Ribić na samom je početku konferencije za medije kazao kako se radi o važnom i velikom problemu ne samo za Sveučilište, nego i za cijelo hrvatsko društvo.

Grubo kršenje prava studenata od ljetnog semestra na Hrvatskim studijima

U Sindikatu ističu i da privremena tijela Hrvatskim studijima upravljaju nezakonito i protivno općim aktima Sveučilišta. Kako tvrde, za tri tjedna će uslijediti i grubo kršenje prava studenata koji su upisani na studijskim programima Hrvatskih studija.

Izdvojeni članak

Marko Vučetić održao rijetko suvisao govor u Saboru: Hrvatski studiji su preslika hrvatskog društva

Naime, privremena uprava HS-a usred akademske godine izmijenila je izvedbeni i nastavni plan pa će studenti HS-a od ljetnog semestra studirati po novim programima koji se bitno razlikuju od prvotnih koje su upisali s početkom akademske godine.

– Uvođenje takvih promjena usred akademske godine je potpuno ilegalno, jer Pravilnik o postupku vrednovanja studijskih programa (koji je donio Senat u svibnju 2016., dakle u Borasovom mandatu) propisuje da se ‘Zahtjev za manjim izmjenama i dopunama studijskog programa s pripadajućom dokumentacijom (…) podnosi Sveučilištu u dva primjerka, od kojih jedan u elektroničkom obliku, najkasnije šest mjeseci prije početka akademske godine u kojoj se planira početak izvođenja studijskoga programa‘. Zahtjev je poslan Sveučilištu u prosincu 2017. godine – dakle nije prošlo ni 6 mjeseci, a kamoli da je poslan 6 mjeseci prije početka akademske godine, kažu u Sindikatu.

Presedan: Hrvatski studiji prošle godine dobili 35 novih radnih mjesta – za usporedbu, Filozofski i PMF zajedno su dobili 0 novih radnih mjesta

Tvrde i kako je njihov razlog žurbe s novim izvedbenim i nastavnim programima dosta jednostavan – svim novim zaposlenicima na HS-u, čije je zapošljavanje moralno i zakonski sporno, potrebno je što prije osigurati kakvu-takvu nastavnu normu jer mnogi od njih nemaju što predavati.

Izdvojeni članak

Damir Bakić: ‘Iako 10% plaće prima na Grafičkom fakultetu, rektor Boras tamo još nije održao nijedno predavanje’

– Kad su u pitanju zapošljavanja na Hrvatskim studijima treba reći da ih je u prošloj godini bilo preko 55 od čega 35 novih radnih mjesta – u ustanovi s krajnje neizvjesnom budućnosti, rekli su u Sindikatu, a sindikalna predstavnica u Senatu Vesnica Garašić za usporedbu je istaknula kako je velikim fakultetima poput Filozofskog i Prirodoslovno-matematičkog u protekloj godini odoboreno ukupno 0 novih radnih mjesta. Garašić je također istaknula da Senat Sveučilišta tijekom prošle godine nikada pred sobom nije imao nikakvu odluku o otvaranju toliko novih radnih mjesta na Hrvatskim studijima, iako je Senat po Statutu Sveučilišta direktno zadužen za plan zapošljavanja na Sveučilištu.

Istaknula je i kako je Ministarstvo od Sveučilišta tražilo plan zapošljavanja za 2018. godinu na Sveučilištu, no da je na posljednjoj sjednici Senata rečeno da će se podaci prikupljati direktno od sastavnica, uz zaobilaženje Senata, iako su u njegovoj direktnoj ingerenciji planovi zapošljavanja.

Divjak pozvala rektora na odgovornost te zaštitu

Situaciju na HS-u danas je komentirala i HNS-ova resorna ministrica Blaženka Divjak i pozvala rektora Damira Borasa na odgovornost.

– Očekujem da rektor, koji je direktno nadležan Hrvatskim studijima, s obzirom na to da oni nemaju pravnu osobnost, preuzme svoju odgovornost i stvarno postupa, ne samo u skladu sa statutom i zakonom, nego i na način da studenti koji studiraju na Hrvatskim studijima i profesori koji tamo rade imaju, ne samo pravnu sigurnost i pravnu zaštitu, nego i da mogu raditi u normalnim uvjetima. Ja bih rekla da je to prva i osnovna zadaća rektora, rekla je Divjak ispred Banskih dvora.

Na pitanje novinara može li se to očekivati od rektora Borasa, Divjak je odgovorila kako se to “mora očekivati od svakog rektora”.

– Tko god je rektor i tko god je član Senata mora tu vrstu odgovornosti preuzeti i u skladu s time djelovati, rekla je Divjak za N1.

Ministrica koja se odrekla odgovornosti govori o odgovornosti rektora Borasa

Izdvojeni članak

Bitka za Sveučilište službeno počela: Borasu se jedino usudio suprotstaviti Damir Bakić s PMF-a

Podsjetimo kako je Blaženka Divjak jednim od svojih prvih poteza de facto zabranila zapošljavanja na Sveučilištu pokretanjem afere koeficijenti. Kao glavni razlog tog poteza bili su upravo Hrvatski studiji koji su već tada imali objavljen nezanemariv broj oglasa za nova radna mjesta, dok brojni fakulteti već godinama nemaju niti jedno novo radno mjesto. Nije poznato u kojem trenutku, no ministrica je obustavu zapošljavanja ukinula.

Treba podsjetiti i na upravne nadzore, jedan od temelja na kojima je Blaženka Divjak uopće kročila nogom kroz Ministarstvo. Dva od tri upravna nadzora su pokrenuta upravo zbog Hrvatskih studija, koji su danas zaboravljeni. Pa tako danas ministrica koja se odrekla odgovornosti govori o odgovornosti rektora Damira Borasa.

Redovna sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja se trebala održati 13. veljače, prebačena je na 27. veljače, odnosno nakon izborne sjednice 23. veljače na kojoj će se birati rektor Sveučilišta. Nije poznato planira li rektor Boras sazvati izvanrednu sjednicu Senata zbog Hrvatskih studija, kako od njega traži Sindikat.