Pretraga

Vlada nije usvojila odluku o subvenciji školarina, a studenti moraju potpisati da će 9.600 kuna platiti sami

A- A+

Studenti Akademije likovnih umjetnosti pri upisu nove akademske godine moraju potpisati izjavu koja ih obavezuje na plaćanje školarine od 9.600 kuna, ako te troškove ne podmiri Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Većina studenata odbija to učiniti, a dekan ALU-a kaže kako je riječ o svojevrsnom pritisku na državu, u ovom slučaju Vladu koja još uvijek nije usvojila odluku o subvencioniranju školarine redovnih studenata. No, ALU nije jedina visokoobrazovna institucija u Zagrebu koja studente obavezuje na plaćanje školarine ako to ne učini država.

ALU| screenhot: YouTube; knjazTV/obrada: srednja.hr

Na redakcijsku adresu našeg portala pristigao je e-mail jedne zabrinute majke čija kći studira na Akademiji likovnih umjetnosti. Pri upisu u višu godinu studija, a među dokumentima koje je studentica morala potpisati, stoji i izjava čijim bi se potpisivanjem obavezala na plaćanje troškova školarine, ako to ne učini Ministarstvo. Školarina na Akademiji likovnih umjetnosti iznosi 9.600 kuna.

Studenti nisu planirali da bi mogli plaćati školarinu

Izdvojeni članak

Pogledajte koliko studenata u Hrvatskoj plaća školarinu i po kojim iznosima

– Od kćeri saznajem kako referada Akademije odbija upisati bilo kojeg studenta koji nije potpisao ovu izjavu, makar oni bili u redovnom statusu sa svim ispunjenim obavezama. Nekoliko studenata Akademije obratilo se pravobraniteljici za studente, koja je savjetovala da ne potpisuju izjave, no bez potpisane izjave ne mogu nastaviti studij. Mnogima o upisu više godine na vrijeme ovise stipendije, domovi i slično. Također, ako studenti na Akademiji ne upišu višu godinu u datumima propisanom razdoblju, gube pravo godine ili moraju upisivati ‘naknadni upis’ koji se plaća oko 1.000 kn, barem su nam tako rekli u referadi. Referada nas je također uputila da svoja pitanja proslijedimo dekanu Aleksandru Battisti Iliću ili prorektoru za financije Tomislavu Buntaku, (referada navodno ne zna odakle spomenuta izjava), no njih telefonski nismo uspjeli dobiti. Moja kćer trenutno nema financija za platiti školarinu, kao niti većina njezinih kolega, koji nisu planirali da bi je mogli plaćati, kaže nam zabrinuta majka koja je željela ostati anonimna zbog mogućeg utjecaja na nastavak studija svoje kćeri.

Kako piše Jutarnji list, ovu je izjavu navodno odbilo potpisati 70 posto studenata ALU-a. Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta, za spomenuti izvor upozorava da na izjavi piše pogrešno ime Ministarstva te nigdje nije objašnjeno na koje se odluke Akademija u dokumentu poziva. Jerković je već poslao dopise svim relevantnim institucijama kako bi se ovaj problem riješio.

Dekan ALU-a: ‘Iako se čini da pritišćemo studente, zapravo pritišćemo državu’

Izdvojeni članak

Sastavnica Sveučilišta u Zagrebu poništila prijemni ispit: Maturanti ga moraju ponavljati najesen

Dekan Akademije, Aleksandar Battista Ilić svjestan je da se ovaj postupak studentima može činiti neugodnim, ali je, kaže za Jutarnji list, jednako neugodno voditi instituciju za koju nadležni financijer ne želi osigurati troškove. Kaže kako su prioritet Akademije uvijek studenti.

– Ova je izjava mehanizam pritiska i iako se čini da pritišćemo studente, zapravo pritišćemo državu. ALU je konstantno na rubu poslovanja, a ako država ne pokrije trošak školarina, mi ćemo bankrotirati, kaže Battista Ilić za Jutarnji list.

Dodaje i kako su studenti u ovoj priči zaštićeni jer se mogu pozvati na Ustav i podići tužbu, a on ‘ne može ništa jer država financira studenta, a ne a ne instituciju, osim plaća djelatnicima’.

– Država se obvezala na besplatno školovanje i sada je upitna subvencija, no ALU ne može snositi ulogu države. Mi od tih školarina plaćamo hladni pogon, odnosno struju, plin i ostalo jer, za razliku od drugih fakulteta, ALU nema druge izvore prihoda, objasnio je Battista Ilić za Jutarnji list.

Za spomenuti su izvor iz nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali tek kako je prijedlog odluke o programskom financiranju, koji uključuje i subvenciju školarina, poslan za sjednicu Vlade krajem srpnja i kako bi odluka treba biti donesena do kraja rujna.

Direktor IRO-a: ‘Savjetujem studentima ALU da Ustavnom sudu RH podnesu zahtjev za ocjenom ustavnosti’

Ninoslav Šćukanec Schmidt, osnivač i izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, putem svog je Facebook profila oštro komentirao novonastalu situaciju na ALU. Studentima je savjetovao da se ispišu sa studija i upišu slične u inozemstvu, ‘jer je izgledno da će im tamo biti zagarantirana minimalna studentska prava, velika je vjerojatnost da neće morati platiti studij, a ako će i plaćati školarine izgledno je da će plaćati manje no na ALU.’

Izdvojeni članak

Genijalna praksa Filozofskog fakulteta: Umjesto plaćanja ‘kešom’, odradite školarinu

– Prije no što učine gore navedeno, savjetujem studentima ALU da Ustavnom sudu RH podnesu zahtjev za ocjenom ustavnosti vezano uz odluku ALU kojim ih uprava te institucije traži da pri upisu potpišu izjavu da će u slučaju nepodmirenih troškova participacije školarine za akademsku godinu 2018./2019. od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) ALU-u istu morati podmiriti studenti osobno. Pri sastavljanju spomenute ustavne tužbe, savjetujem studentima da se obrate za pomoć pravnoj službi rektorata Sveučilišta u Zagrebu koja je posljednjih godina iznimno uspješna u podnošenju ustavnih tužbi nadležnom sudu, savjetuje Šćukanec Schmidt.

Dodaje i kako bi odgovorni čelnik svakog visokog učilišta morao znati da je jedno od osnovnih prava studenata pri upisu da znaju pod kojim uvjetima će studirati.

– To je iznimno važno za donošenje odluke o studiju i za uspješan završetak studija. Činjenica da čelnik jednog javnog visokog učilišta smatra prihvatljivim tražiti studente da potpisuju izjavu na temelju koje ne znaju koji će im biti troškovi školarine profesionalno je krajnje neodgovorno, piše Šćukanec Schmidt.

Čelni čovjek Instituta za razvoj obrazovanja pojasnio je i kako je upisna politika ALU-a društveno štetna.

– Žalosno je da uprava ALU-a kao javnog visokog učilišta i njen dekan svoju nemoć u rješavanju problema s financiranjem svoje institucije sa strane države smatraju prihvatljivim riješiti na način da teret nefunkcioniranja sustava prebacuju isključivo na studente, zaključuje Šćukanec Schmidt čiju objavu u cijelosti možete pročitati u nastavku.

ALU nije jedina sastavnica koja obavezuje studente na plaćanje školarine ako to ne učini MZO

Valja za kraj napomenuti kako Akademija likovnih umjetnosti nije jedina koja redovne studente obavezuje na pokrivanje troškova školarine u slučaju da to ne učini nadležno Ministarstvo. Već godinama, pa tako i ove, studenti Fakulteta političkih znanosti jamče to potpisivanjem ugovora o redovitom studiranju, u kojemu stoji:

– U slučaju da Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja u cijelosti ili djelomično ne podmiri troškove studija u akademskoj godini 2018./2019., Fakultet pridržava pravo da nepodmireni iznos troškova naplati od studenta do kraja akademske godine, piše u ugovoru FPZG-a.

Foto: srednja.hr