Pretraga

[Vodič za brucoše] Prednosti rada tijekom faksa

A- A+

‘Na početku godine su svi još pristojni i peru redovno kosu’, rekla mi je poznanica trećeg dana na faksu. Mislila sam da se šali i da pretjeruje. Uskoro će četvrti tjedan redovne nastave, a ja sam više nego dobro shvatila da u stisci s vremenom izgled kose nažalost gubi pravo prednosti. Ipak, i ono malo slobodnog vremena treba znati pametno iskoristiti.

Foto: srednja.hr | arhiva

Osim što svoje slobodno vrijeme možete provesti surfajući Internetom u domskoj sobici ili u stanu, možete zapravo učiniti i nešto korisno – zaraditi džeparac. Rad za vrijeme studiranja ima i svoje prednosti i svoje mane, od kojih je definitivno najveća ona da slobodnog vremena imate puno manje, ako vam ga uz učenje i predavanja uopće ostane. No zato su prednosti rada puno brojnije.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako nakon uvodnih predavanja?

A di su pare?

Ona očita prednost zaposlenja jest naravno zarada. Satnica za studente varira najčešće od 18 kuna po satu do 30, iako se naravno nađu i iznimke. Satnica noćnih poslova je tako puno viša, a nađu se i poslodavci koji plaćaju nešto iznad 10 kuna po satu. No uz prosječnu satnicu i broj radnih sati koji ne zahtijeva ubijanje od posla, može se zaraditi dovoljno za izlazak, koju krpicu i prešetavanje po kavama. Ili skriptu, ako je to više vaš đir.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Faks vs srednja škola

Brzo i jednostavno

Pronaći studentski posao zbilja nije kvantna fizika. Ili što vam je već sinonim za nešto užasno teško. Sva veća mjesta imaju Studentske centre u kojima se nalaze Student servisi. I baš preko Student servisa se najlakše zaposliti. Na njihovim oglasnim mjestima ili internetskim stranicama uvijek postoji ponuda poslova, i više nego šarolika, a upravo preko njih ćete i vaditi ugovore. Ono što može predstavljati problem za živce jesu gužve u Student servisima i činjenica da za svaku uplatu morate donositi novi ugovor poslodavcu.

Za učlanjenje u Student servis je potrebno ponijeti indeks/iksicu, malu fotografiju, potvrdu s faksa da ste redovan student i izvadak iz banke o posjedovanju žiro računa. Prilikom podizanja ugovora najbitnije je pronaći šifru tvrtke u knjižurini zvanoj šifrarnik. Sve ostalo će obaviti nasmiješeni djelatnici na šalteru. Okej, razina veselja im je ispod one koje imaju tete u referadi , ali kužite o čemu se radi. Ukoliko tvrtka za koju ćete raditi nema potpisan ugovor sa Student servisom, jednostavno ih zamolite da to učine i svima olakšaju život.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako smo preživjeli prvi tjedan

Uvjet zaposlenja: izvorni govornik srpskog

Najljepša stvar Student servisa i rada za vrijeme studija jest što možete biti što god poželite! Ponuda poslova izgleda kao seoski vašar ili autopijac na kojem kupite kristalnu zdjelu za voće i felgu za auto na istom štandu. Najpopularniji poslovi i oni koji se najčešće oglašavaju jesu konobarenje, telefonsko anketiranje i rad s korisnicima na pultu neke telekomunikacijske firme. No postoje i oni malo kreativniji koji će razbiti svakodnevicu studiranja.

Jedan od zanimljivih poslova nudi RedBull. Oni uvijek traže studente i studentice da rade kao promotori energetskog pića, to su one lijepe cure i dečki koji okolo po gradu dijele besplatna pića. Ako ste popularni i lijepi, možete biti jedan od njih.

Ako vam više godi društvo malih prijatelja, odličan izbor za vikend posao jest rad u rođendaonici ili igraonici. Satnica se većinski za taj posao vrti oko 30 kuna, a dobijete priliku nekoliko sati u tjednu se igrati s djecom te postati vila ili ninđa kornjača. Iako će prednost dobiti studenti pedagoškog smijera, iskustvo često nije neophodno već odradite jedan vikend besplatno kako bi poslodavac dobio uvid u to snalazite li se ili ne. Ako u rukavu uz asa imate i petnaestak dječjih igara, posao zagarantiran!

Između klasičnih poslova koji ne zahtijevaju da ste olimpijski pobjednik ili dobitnih Nobela, nađe se i pokoji malo zbunjujući. Za jednu tvrtku je bilo bitno koji ćete naglasak imati dok telefonski anketirate nasumične osobe, pa su naslov oglasa za posao i kao glavni preduvjet stavili da traže izvornog govornika srpskog jezika. Još uvijek ne kužim zašto i premišljam se prijaviti samo da vidim bi li moj fejk naglasak bio dovoljno dobar.

Nematerijalan profit

Radeći tokom studija ćete, uz džeparac, skupiti i ono famozno radno iskustvo potrebno za pronalazak ‘pravog posla’, odnosno onog nakon faksa i na puno radno vrijeme. Bilo bi odlično kada biste već dok studirate pronašli nešto srodno vašoj studijskoj grupi, no smatram da nije naodmet u tim godinama proći različite profile poslova i skupiti različita znanja. A tko zna, možda vam se svidi rad u administraciji iako studirate na KIF-u.

Također, proširit ćete krug poznanstava van faksa, a možda si osigurate radno mjesto za kada završite faks. Ako ste moje sreće, upast ćete u grupu ljudi gdje je radna atmosfera opuštena, sam posao dopušta osobnu izgradnju i zahtijeva proširivanje i nadogradnju znanja.

Najbitnije od svega jest da vam se posao uklapa u raspored s predavanjima. Stoga će vam najbolji biti jednostavni vikend poslovi ili bogomdani poslodavac kojeg ćete moći nazvati da mu javite kako imate puno za učiti i ne možete doći sutra (pozdrav šefu koji ovo upravo čita).

Kad se sve zbroji i oduzme, ako imate viška vremena imate moj blagoslov za pronalazak posla. Kao malo motivacije da se pokrenete, pjesma koja se vrti u mojoj glavi kada treba na posao.