Pretraga

[Vodič za brucoše] Kako smo preživjeli prvi tjedan

A- A+

Prešla iz opanaka u cipele i eto me u Zagreb velegradu! Dugo toplo ljeto je iza nas, koža je još brončana, glavobolja od norijade je prošla, a od državne mature je ostao samo gorak okus u ustima i priča kojoj se sada smijemo, a ne čupamo kosu kao prije samo nekoliko mjeseci. Svjedodžbu je zamijenio indeks, maminu kuhinju menza i što sada? Muke po faksu mogu započeti, and may the odds be ever in our favor.

Piše: Inga Đuđik

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kome otići u slučaju bolesti?

David i Golijat, brucoš i referada

Nakon što sam pronašla faks i već se tri puta izgubila u zakutcima Zagreba (Google Maps je od tada uvijek uključen, za nedajtibože), prvi pravi bauk s kojim sam se srela je bila referada. Uz upute nekoga tko Filozofski fakultet poznaje kao svoj džep, opskrbila sam se potvrdama i zaputila u Bermudski trokut svakog fakulteta, mjesto gdje dobro raspoloženje nestaje kao rukom odnešeno. Ono što nisam znala jest da je službeno ime tog Bermudskog trokuta ilitiga referade, Studentska služba. Tako sam lutala izgubljena na vlastitom faksu, prešetavajući se s jednog kraja na drugi dobrih pola sata, dok nisam iskoristila džoker zovi i nazvala osobnog vodiča.

Tako da, da, kilometarski red koji se nalazio ispred vrata na kojima golemim slovima piše Studentska služba je bio red za referadu. Općenito, onaj najduži red na faksu je uvijek red za ona vrata koja su vama potrebna, to je vjerojatno neki zakon svemira. Ono čime sam se zaboravila naoružati bilo je strpljenje. Sat vremena, i ne pretjerujem, sam čekala da bi mi gospođa u referadi, koja je u slobodno vrijeme valjda dementor jer isiše svu sreću iz tebe kada dođeš, udarila pečat i pustila me na slobodu.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako kvalitetno jesti za vrijeme studija?

Veliko narančasto čudovište

Studomat je noćna mora svakog studenta, ne samo brucoša. Osim što ima opciju da svoje rezultate podijeliš na Facebooku i Twitteru, što ne znam kojoj imalo prisebnoj osobi treba, glavna stavka je da znate svoje korisničke informacije i što upisujete. Srećom po mene, odsjek je pravovremeno objavio na svojoj stranici koje predmete moramo upisati, a ako niste srećković i ne znate što vam je činiti, jednostavno pričekajte uvodno predavanje svog odsjeka i sve će vam biti jasno.

Ako pričekate uvodno predavanje nećete zakasniti s prijavama kolegija, no moglo bi se dogoditi da su do tada željeni kolegiji već popunjeni. Studomat zbilja nije kompliciran za korištenje, no nemojte biti neodlučni prilikom prijavljivanja predmeta jer vas nakon određenog vremena izbaci iz sustava. A onda opet ispočetka. Ne želim biti u koži vas koji upisujete dvodiplomski 3+2 i 4+1 pa sve morate raditi osobno. Da ne morate čekati satima u referadi, ono što morate napraviti je uzeti zamolbe iz tajništva odsjeka i zatim ih ispunjene za svaki predmet nositi svakome profesoru kolegija na potpis kako bi u referadi mogli prijaviti vaše kolegije u Studomat.

Dok ne dođe vrijeme prijave ispita, neka Studomat bude u pripravnosti, a padove servera Studomata prihvatite kao dio vas i olakšajte si život. Ne morate unaprijed kupovati tablete za smirenje.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Razumijevanje akademskog govora

Kompas zvani orijentacijski tjedan

Orijentacijski tjedan se održava na svakom faksu i predviđen je upravo za nas brucoše izgubljene u prijevodu. Ako niste na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, onda vam orijentacijski tjedan uključuje samo pozdravni govor dekana i sastanak s odsjekom. Ako ste pak dio najvećeg fakulteta u državi, onda su u orijentacijski tjedan uključene i druge radionice, više ili manje korisne.

Ono što je možda najbitnije za znati, jest da i one obavezne radionice to zapravo nisu. Ne uskačite si u grlo i nemojte se gužvati u busu devet sati da biste dva sata slušali kako se učlaniti u knjižnicu. Odlaskom na radionice ćete si skratiti vrijeme lutanja po faksu i dobit ćete priliku pitati o svemu što vam je nejasno upravo one osobe koje su kvalificirane da vam daju valjani odgovor, no ako vam se ne isplati, neće vam to nitko uzeti za zlo. Uvodna predavanja su zbilja odlična stvar.

Na tim ćete predavanjima dobrim dijelom čuti kakav je koncept kolegija, te što će se od vas tražiti. To vam daje mogućnost da posjetite i neka druga uvodna predavanja i eventualno se predomislite oko odabranog kolegija. Za odjavu starih kolegija i prijavu novih imate vremena do 6. studenog, ali pripazite, opet ne možete sami, već će to za vas obaviti dobre vile u referadi.

Vrijeme je za nabavku skripti, literature i velikih količina kave jer nakon uvoda, nema više labavo. Ono kroz što je velika većina ovaj tjedan prošla, a to su prva predavanja i seminari, mene čeka tek idući tjedan. Dok drugi studiraju, ja sam na Filozofskom.