Pretraga

Zakon kojim se povećava pravo studenata na zaradu ušao u javnu raspravu: Evo kako sudjelovati

A- A+

Studenti će uskoro, kad to potvrdi i Hrvatski sabor, moći zaraditi 24.000 kuna, a njihovi uzdržavatelji – uglavnom roditelji – neće izgubiti poreznu olakšicu. Posljedica je to dviju studentskih inicijativa koje su već s bivšim ministrom financija Zdravkom Marićem dogovorili povećanje prava na studentsku zaradu.

student servis

Ulaz u zagrebački Student servis
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Sada je i službeno; Ministarstvo financija podiže limit porezne olakšice za studente i ostale uzdržavane članova s 15.000 na 24.000 kuna, odnosno na iznos šesterostrukog osobnog odbitka.

Sve da bi potaknuli mlade ljude da rade

To znači da će roditelji studente ili osobe koje uzdržavaju članove svoje obitelji imati pravo na poreznu olakšicu temeljem tog uzdržavanja sve dok uzdržavani član ne zaradi godišnje iznad 24.000 kuna. Sve to dio je nacrta izmjena Zakona o porezu na dohodak koji je ušao u javno savjetovanje.

Sukladno ovim izmjenama, napominje Ministarstvo financija, kada jednom stupe na snagu, izvršit će se i prilagodna iznosa primitaka učenika i studenata koji ostvaruju preko učeničkih i studentskih servisa, a na koje se ne plaća porez, te će i taj iznos narasti na 24.000 kuna. Studenti su, Ministarstvo financija to uopće ne negira, prvi razlog za pokretanje i donošenje ovih izmjena Zakona o porezu na dohodak.

– Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada. Ujedno, budući da je unazad nekoliko godina uočena potreba za radnicima na domaćem tržištu rada osobito u djelatnostima vezanima za turizam u vrijeme turističke sezone, kroz rad studenata privremeno i djelomično bi se riješio taj sve izraženiji problem. Većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila bi se potreba za stranom radnom snagom, stoji u obrazloženju Ministarstva financija u javnom savjetovanju.

Izdvojeni članak
novac kune

Pitali smo novog ministra financija stoji li dogovor sa studentima o podizanju poreznog limita

Zaslužne su dvije studentske inicijativa

Za ove su izmjene, naglasimo, zaslužne dvije studentske inicijative. Jedna ona službena, iz vrha studentskog predstavništva u Hrvatskom studentskom zboru; druga iz inicijative studenata stručnih studija 300=300 i Mladih liberala HSLS-a. I jedni i drugi tražili su da se porezni limit, posebno ovaj iznos nakon kojeg uzdržavatelji gube olakšicu, podigne na neku razumniju razinu.

Argumentirali su, naime, da je posljednje četiri godine minimalna studentska satnica rasla za 36 posto, dok su porezni limiti ostali isti. To znači da ste ove godine mogli, unatoč većim plaćama, raditi manje no ikad, ukoliko ne želite roditelje skratiti za pozamašnu svotu novca u godini koji dobiju kroz olakšicu jer vas uzdržavaju.

Kako navodi Ministarstvo financija, ove se izmjene zakona donose i zbog usklađenja s eurom koji nam od 1. siječnja 2023. postaje službena valuta. Od ovih će izmjena ‘profitirati’ prvenstveno studenti, ali i sve druge osobe koje mogu biti uzdržavane budući da će, ako ga i kada Hrvatski sabor jednom izglasa, ovaj zakon, barem teoretski, proširiti broj onih koji se smatraju uzdržavanim članovima.


KAKO SE UKLJUČITI U JAVNO SAVJETOVANJE?

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to će, kao i prijašnjih godina, činiti u ime institucija. Detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno, možete pronaći ovdje.