Pretraga

Zanima te ekonomija? Provjeri što dobivaš ako upišeš studij koji je spaja s informatikom

A- A+

U Hrvatskoj se studij ekonomije može upisati na brojnim fakultetima. No samo jedan je studij ekonomije koji vješto spaja ekonomska znanja i informatičke vještine u poslovanju! Evo što ćeš dobiti upišeš li studij Ekonomike poduzetništva u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike, koji je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti FOI-ja

Studij Ekonomika poduzetništva jedinstven je po tome što spaja ekonomiju i informatiku | Foto: FOI

Ekonomika poduzetništva naziv je sveučilišnog studijskog programa na prijediplomskoj i diplomskoj razini na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, nakon čijeg završetka polaznici stječu naziv sveučilišnog provostupnika/ce ekonomije, odnosno magistra/ce ekonomije.

No u čemu je razlika između klasičnih ekonomskih sveučilišnih studijskih programa i Ekonomike poduzetništva na FOI-ju te zbog čega njegovi polaznici nemaju problema sa zapošljavanjem?

Vještine iz ekonomije, prava i informatike

Ključ uspjeha ovog studija je u vrlo uspješnom balansu ekonomskih i informatičkih znanja i poslovnih vještina. Studijski program Ekonomika poduzetništva upoznaje studente s novim ekonomskim i informatičkim spoznajama, konceptima i poslovnim modelima poduzetništva koje je utemeljeno na znanju i stvaralaštvu.

Uspješni studenti imaju temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima mogu i znaju unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a odličan su preduvjet i za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Pogledajte koje predmete polažu studenti na ovom studiju.

Na faksu ćeš imati puno prakse

Nastavni plan i program na varaždinskom FOI-ju dodatno obogaćuje velik broj gostiju predavača iz struke. Među prvim fakultetima u Hrvatskoj, FOI se povezao s poslodavcima iz cijele Hrvatske, stoga ih danas samo u bazi stručne praske, koja je obavezan dio ovog studija, ima više od 550. Dio njih uključuje i u nastavni proces, pa tako i više od 10 puta tijekom akademske godine poslodavci održavaju tematske radionice i predavanja.

Tu je i Sajam studentskih proizvoda kao simulaciju praktičnog poslovanja u kojoj studenti sami pribavljaju inpute za proizvodnju, organiziraju i realiziraju proizvodni proces, definiraju cjenovnu strategiju te jačaju prodajne vještine. Sve to im omogućuje stjecanje vrijednih iskustava i nezaboravnih lekcija, zbog čega ih poslodavci prepoznaju na tržištu i nude vrlo dobro plaćene startne pozicije u svojim tvrtkama.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje puna studenata

Popularan studij dolazi u Zagreb: ‘Imamo tri kandidata za upis na jedno mjesto’

Moći ćeš raditi na širokom spektru poslova

Ekonomistima FOI-ja nudi se vrlo širok i dinamičan spektar poslova. Dio njih specijalizirani su za financije (bankarski poslovi, osiguranja, platni promet, analiza..), značajan dio njih bavi se računovodstvenim poslovima u privatnom i poslovnom sektoru. Također su važan dio brzorastuće marketinške industrije, a dio njih svoje područje djelovanja pronalazi u menadžmentu, gdje se bave poslovima istraživanja u području ljudskih resursa i razvoja i ostalih konzultantskih poslova. Komercijalni poslovi zapošljavaju najviše ekonomista, a vrlo su traženi i u turizmu.

Moći ćeš raditi u IT sektoru

Danas je pak na tržištu rada vrlo atraktivna struka ekonomista specijaliziranih za područje poslovne informatike, a tu se FOI dokazao kao vodeći fakultet u interdisciplinarnom obrazovanju ekonomista koji svoja ekonomska znanja mogu i znaju iskoristiti za uvođenje modernih rješenja primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u poslovanju.

Najviše ekonomista varaždinskog FOI-ja zapošljava se u IT sektoru, brzorastućoj grani gospodarstva, koja ne potražuje samo informatičare, već za napredno poslovanje potražuje neizostavan ekonomski kadar – koji dobro vlada osnovnim znanjima i vještinama informatičke struke!

Više o studiju Ekonomika poduzetništva doznajte ovdje. Nedavno smo pisali o FOI-jevom studiju Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja, jedinom studiju u Hrvatskoj koji spaja informatiku i ekonomiju. Više o njemu pročitajte ovdje.