Pretraga

Završavaju ispitni rokovi, treba ‘stisnuti’: ‘Osjetila sam ružne i neugodne posljedice izloženosti stresu’

A- A+

Zimski ispitni rok se bliži kraju, što znači da je sada za većinu studenata počelo ono najgore od najgoreg – vrijeme u kojem je potrebno stisnuti više nego ikada, a nikad niste imali manje snage. Vjerojatno ste sada u trenutku u kojem tražite neku novu metodu koja će vas spasiti, iako vam se čini da spasa nema.

foto: Unsplash; Megan te Boekhorst

Učenje je vjerojatno najgori dio studentskog života. Dobro, vjerojatno postoje i one neke usputne stvari koje vas užasno puno ‘troše’, ali učenje je samo po sebi neizbježno, a toliko je ružno. Ne postoji nijedna bolja riječ s kojom bi se mogao opisati taj mukotrpan proces, već samo ‘ružno’.

Nažalost, koliko god se bunili protiv toga, ne možete završiti faks bez da učite. Čak i da se uspijete provući za većinu stvari uz minimalan trud, naići ćete na barem jedna predmet koji vam neće dati mira dok ne provedete sate i sate nad tim predmetom. Stoga, kako si olakšati to učenje? Razgovarali smo s nekolicinom studenata koji su nam otkrili svoje metode.

– Najbolje pamtim zapisujući i gledajući vlastiti rukopis potom to pročitam. Imam još jednu tehniku: za predmete koje mrzim  u bilješke dodajem vlastite komentare (često posprdne) i tako lakše upamtim gradivo. Sjetim se asocijacijom svog komentara i on me automatski asocira na dio gradiva koji je u tom dijelu bilješki zapisan. Primjerice napišem kada će mi ova glupost trebati u životu odmah pokraj opsežne dosadne i teško pamtljive definicije i onda ju lakše upamtim po tom svom komentaru koji stoji kraj nje. Skriptama iz dosadnih predmeta također dajem vlastite nazive koji su u najmanju ruku kreativni ali i izuzetno sarkastični. Međutim moj sarkazam se dosad pokazao uspješnim budući da sam uspjela proći omražen predmet, pohvalila nam se Anđela (20) iz Zadra.

Prilagodba

Bitno je imati metodu, ali nije to dovoljno. Što ako ste student koji živi u domu i ima potpuno drugačiji ritam od svog cimera? Ne možete drugu osobu natjerati da se prilagodi vama, kao što se ne možete ni vi njoj prilagoditi.

– Sve ovisi o tome koliko imam ispita i o njihovoj težini. No, da, učenje uvijek ima prioritet, a ostale stvari nekako organiziram prema njima. Ako je velika frka pokušavam iskoristiti što više od svakog trenutka, a ako je nešto lakše onda samo slažem dnevne aktivnosti tako da mi ostane dovoljno vremena za učenje. Većinom učim noću, ponekad i dosta kasno. Nastojim ne raditi buku i imati minimalno svjetla, objasnila nam je Marija (20) s Filozofskog.

Idealno je kada si možete priuštiti to da se dobro organizirate, ali što ako prođe taj trenutak u kojem se još stižete pripremiti na vrijeme? Najčešće se upravo to dogodi i ta velika stiska je ona zbog koje mrzimo rokove. No, na svu sreću postoji lijek i za to.

– Evo, sreća samo jedan kolegij nisam uspjela kolokvirati, tako da mi je ostao jedan ispit, ali nisam se ni za njega uspjela baš izorganizirati. Završio je semestar, naravno, otišla sam kući, sve mi je zanimljivije nego sjediti nad knjigom, pa sam se u posljednji tren našla u stisci s vremenom. Vjerujem da bih sve stigla naučiti, ali isto tako vjerujem da je i mnogima problem upravo ta organizacija. Možeš na sat vremena misli staviti na nešto drugo, ali cijeli mi je dan taj ispit podsvjesno prisutan. Naravno, fakultet mi je prioritet, ne može drugačije. Obično učim s kolegicom jer gradivo uspijemo naučiti kroz razgovor, ali ovaj kolegij ne pohađamo obje, pa su nam se tu putevi razdvojili. Trebao mi je netko da me tjera na učenje. Ali, ima rokova, poručila je Helena (20) s FPZG-a.

Izdvojeni članak

Pripreme za učenje: Kreirali smo playlistu koja vam može biti savršena pozadina

Motivacija?

Često je najveći problem taj da treba krenuti, a jednom kad se krene nije toliko problem. Najčešće se upravo tada podsjetite da zapravo i volite to što studirate – ili bi to barem trebao biti slučaj.

– Moje učenje izgleda tako da dan prije ili na dan ispita krenem učiti jer mi je to nešto najdosadnije sto mogu raditi. Često krenem učiti, a ne mogu se skoncentrirati jer mi je gradivo predosadno. Stignem se baviti svime jer mi učenje nikada nije bio neki prioritet, vise sam tip osobe koji govori da ima rokova, riješit će se. Kada imam koncentracije, rijetko što me može ometati, cak možda bolje pamtim kada usput i pričam s nekim jer znam da radim i nešto korisno, barem po mom mišljenju. Voljela bih kada bih znala učiti, ali jednostavno ne znam kako učiti jer nikad nisam voljela niti mislim da ću ikada zavoljeti. Rekla bih da sam vizualni tip i da najbolje pamtim tako, ali tu metodu koristim samo kada mi netko da takvu skriptu. Mislim da su današnje generacije takve da ih rijetko što može motivirati za učenje, mišljenje je Lucije (20) s FFOS-a.

Teško je pokrenuti se, ali to ne znači da u te dane, kada ne radite ništa, zapravo se odmarate. Najčešće vas proganja osjećaj da biste trebali biti produktivni, a niste. Vrijeme ide, vi se osjećate sve gore. Ili krenete s učenjem, samo da biste shvatili da ne stižete ništa. I tu kreće put u ponor. Bitno je ipak u tim trenutcima staviti sebe na prvo mjesto, a ne faks.

– Za kraj nadodala bih svima kako faks jest važan, ali da nikada ne zaborave staviti sebe i svoje mentalno i fizičko zdravlje na prvo mjesto. Iz iskustva kažem budući da sam nažalost na vlastitoj koži osjetila ružne i neugodne posljedice izloženosti stresu mjesec dana tokom rokova, prisjetila se Anđela (20).