Pretraga

Zbog krize na FFZG-u Sindikat se obratio premijeru i predsjedniku: ‘Vlada je odgovorna prema građanima, radnicima i poduzenticima’

A- A+

Smjena uprave Filozofskog fakulteta na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić u akademskim je krugovima stvorila pravi šušur. Organizirani su prosvjedi, padale su ostavke, nekoliko sastavnica protestno se obratilo rektoru. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja također je u više navrata problematizirao posljednja zbivanja na Sveučilištu. Sada su se o tim problemima odlučili obratiti i vlasti. Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata, uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži da Vlada, barem indirektno, preuzme odgovornost za zbivanja na Sveučilištu, a danas u 13 sati delegacija Sindikata najavila je da će s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem održati sastanak na istu temu.

Vilim Ribić na presici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja
Foto: Youtube screenshot; Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Kriza na Sveučilištu u Zagrebu ne jenjava. Nakon iznenadne odluke o suspenziji, a zatim i potvrde Senata kojim je dekanica Filozofskog fakulteta, sa svim svojim prodekanima, razriješena te dužnosti, u akademskim je krugovima stvorila pravu zbrku. Prosvjedi, ostavke, protestne note, peticije. Počeli su izlaziti i zanimljvii detalji pravomoćne presude za mobing FFZG-a nad moćnim prorektorom Čovićem na kojoj je, u prvom redu, i utemeljena odluka o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Jutros smo ekskluzivno objavili da, osim što je neustavno imenovana, sutkinja Tihana Marija Miladin, koja je jedna od sudaca u slučaju o mobingu, preko supruga ima poveznicu s Čovićem, koji je tužitelj u tom slučaju. Zbog krize na Sveučilištu danas su krenuli i apeli prema vlasti pa je Sindikat poslao otvoreno pismo premijeru, a najavili su i sastanak s predsjednikom Milanovićem.

Ribić od Vlade traži da prezume odgovornost za Sveučilišta

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, koji je o krizi na Sveučilištu već nekoliko puta reagirao, uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću. U njemu ističe kako bi Vlada, ako već ne može direktno, onda barem posredno morala djelovati na spomenutu krizu i tako preuzeti odgovornost za stanje na Sveučilištu.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

– Nije tu u fokusu samo Filozofski fakultet, već puno više nedopustivi način upravljanja ne samo najuglednijim sveučilištem u Hrvata, već, štoviše, cjelokupnim sustavom visokog obrazovanja, koji dopušta trgovinu utjecajem, ucjenjivanje resursima materijalne i statusne naravi, realizaciju privatnih interesa u suprotnosti s općim dobrom, vrstu suptilne, ali po posljedicama dramatične akademske korupcije, itd. Sve je to poznato mladim generacijama koje to u svome idealizmu teško podnose i traže vlastita rješenja izvan svoje zemlje, ističe u dijelu pisma Ribić.

Dodatno nastavlja kako je svjestan da Vlada, zbog imperativa sveučilišne autonomije, zapravo i nema neke neposredne instrumente za intervenciju u Sveučilište, no to ne znači da nemaju načina kako ili da ne moraju reagirati na ono što se događa.

– Nema dvojbe da Vlada RH nema neposredne instrumente za intervenciju u sveučilišne poslove, ne samo kada se radi o kršenju akademskih prava i sloboda, već niti onda kada se radi o eklatantnom nezakonitom postupanju te drastičnom rušenju temeljnih vrijednosti društva i pretvaranju višestoljetne javne ustanove u poligon za međusobno razračunavanje i revanšizam. S onu stranu pitanja je li dobro to što Vlada ne može intervenirati u ovakvim ekscesnim situacijama, i je li to uopće praksa u većini demokratskih zemalja, dužni smo Vas upozoriti da građani od Vas ne traže neposrednu intervenciju, ali traže posredno djelovanje kroz promjenu zakonskih okvira te još i više kroz političko djelovanje, piše Ribić.

‘Vlada je odgovorna prema građanima, radnicima i poduzetnicima koji financiraju rad sveučilišta’

Izdvojeni članak

Sindikat održao presicu o razrješenju dekanice Filozofskog: ‘Ovo je strašno nasilje’

Nadalje, Ribić u pismu ističe kako bi Vlada u određenim trenucima trebala građanima ponuditi jasno stajalište kao orijentir o nekim predmetima, kao “putokaz u šumi kontradiktornih informacija”.

– Građani od Vlade RH očekuju, oprostite na toj sugestiji, jasno stajalište, čak i kada se radi o autonomnim subjektima, o tome je li neko postupanje prihvatljivo, je li ono dobro za društvo ili nije, i upozoriti na to što su temeljne vrijednosti ove zemlje koje ne smije nitko kršiti, a najmanje se to smije događati na sveučilištu. Građanima treba ponekad stajalište Vlade kao putokaz u šumi kontradiktornih informacija. Imajte na umu da bi sveučilište trebalo biti uzor običnim građanima i mjesto gdje se kreira matrica društvenih vrijednosti. Ne može niti jedna Vlada uspješno funkcionirati ako nema potporu produktivnih i odgovornih društvenih institucija, stoji u Ribićevom pismu.

PROBLEMATIZIRA I PRAVOSUĐE
– Ovaj slučaj s Filozofskim fakultetom ponovno je na najotvoreniji način otvorio pitanje neodgovornog djelovanja pravosuđa. Ako čelnik ustanove dobije prijavu koju podnose kvalificirani znanstvenici koji iskazuju sumnju u zakonitost nečijeg izbora u zvanje ili u originalnost znanstvenog rada, on je dužan provoditi postupak ispitivanja. Nakon ove presude niti jedan čelnik to više neće raditi bez straha, jer će biti suđen za mobing pa će zbog toga još moći biti i smijenjen. Razumijete li što to znači za sustav visokog obrazovanja i znanosti? Pravosuđe je doista postalo nezavisno, ali od građana, poreznih obveznika, a u mnogim slučajevima i od prava i pravednosti. I to, poštovani premijeru, također financiraju građani, radnici i poduzetnici, piše u Ribićevom pismu premijeru.

I ne samo to već, ističe, Vlada je odgovorna prema građanima, radnicima i poduzetnicima koji financiraju rad sveučilišta pa se stoga ne može oglušiti na pitanja prava i sloboda.

– Pozivanje na autonomiju sveučilišta puko je pokriće za nedopustivu samovolju rektora i njegove ekipe. Autonomija ne pripada čelnicima ustanove, već nastavnicima i znanstvenicima. Njena je svrha osigurati slobodno istraživanje, kritičko mišljenje i podučavanje, a nije svrha zaštita malverzacija i manipulacija sredstvima i ljudima. U svim međunarodnim dokumentima koji standardiziraju pojam autonomije sveučilišta stoji da je autonomija sveučilišta tek institucionalni okvir za ostvarenje akademskih prava i sloboda pojedinaca, a ne za samovoljno raspolaganje društvenim sredstvima od strane uskih klika i klanova. I nadasve, bitan sadržaj pojma autonomije sveučilišta je odgovornost sveučilišta prema okruženju i društvu u kojem djeluje. Ideja autonomije nije ekskluzivna izoliranost od društva, već nadasve autonomno djelovanje u pravcu uključenja u društvena zbivanja na način povećanja njegove blagodati zahvaljujući najstručnijem dijelu populacije. Klatno autonomnosti zanjihano je u pravcu neodgovornosti i samodostatnosti, stoji u Ribićevom pismu koje u cijelosti možete pročitati na dnu teksta.

Izdvojeni članak

Nakon suspenzije dekanice, studenti se okupili pred Filozofskim i zapjevali ‘Bella Ciao’

Zbog krize na Sveučilištu, danas se sastaju s predsjednikom Milanovićem

Da Sindikat ne planira prestati alarmirati javnost, pa i politiku, o zbivanjima na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu dokazuje i činjenica da su u cijelu priču odlučili uključiti i predsjednika Republike Zorana Milanovića. Delegacija Sindikata tako je danas, prema najavi, oko 13 sati trebala stići na Pantovčak gdje su dogovorili sastanak s predsjednikom Milanovićem u vezi, kako kažu, aktualnih zbivanja na Sveučilištu.

– Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja smatra, kazali su njegovi predstavnici na sastanku, kako je suspenzija dekanice Filozofskog fakulteta neprimjerena. Prema njihovim tvrdnjama, situacija na Filozofskom fakultetu je posljedica zloupotrebe autonomije sveučilišta. U događanja na Filozofskom fakultetu uključili su se jer, kao sindikat, žele obraniti sustav i procedure upravljanja na sveučilištu, poručili su. Da bi sustav u cjelini bio funkcionalan, zaključili su, potrebno je reguliranje upravne strukture Sveučilišta kroz potencijalnu izmjenu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, stoji na stranicama Predsjednika Republike Zorana Milanovića.

IZASLANSTVO NEZAVISNOG SINDIKATA
U izaslanstvu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja bili su predsjednik Sindikata znanosti prof. dr. sc. Petar Pervan, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti prof. dr. sc. Igor Radeka, glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić, predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić i voditeljica pravne službe Sindikata Ana Petošić.

Ispod možete vidjeti dokument s otvorenim pismom premijeru Plenkoviću koje potpisuje Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavinsnog sindikata znanosti i obrazovanja. (Ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).