Pretraga

Zbog skandala u Ministarstvu obrazovanja provjeravat će se diplome 90 tisuća ljudi

A- A+

Sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj zaprimile su dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja kojime ravnatelje škola pozivaju na provjeru vjerodostojnosti diploma službenika i namještenika. Rezultat je to nedavnog otkrića da je unutar samog Ministarstva zaposlena osoba koja je lažirala diplomu Hrvatskih studija.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Kako piše Jutarnji list, oko 90 tisuća osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti proći će izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja. Ravnatelji škola zaprimili su dopis u kojemu se pozivanju na provjeru nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u svojim redovima otkrilo osobu s lažiranom diplomom Hrvatskih studija.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

Riječ je, doznaje Jutarnji, o osobi koja je radila administrativne poslove, a u MZO-u je zaposlena tijekom studenog i to temeljem javnog natječaja. Otprilike mjesec i pol nakon zaposlenja putem ugovora o radu potvrđeno je da osoba ima krivotvorenu diplomu. Doznalo se to putem uobičajenog postupka provjere vjerodostojnosti diplome, što je od 2017. uobičajena praksa prilikom zapošljavanja u državnoj službi. Ministarstvo je slučaj prijavilo policiji, a osoba više nije djelatnica MZO-a.

Čelnici osnovnih i srednjih škola, kao i agencije iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja pozvani su da pokrenu provjeru vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja djelatnika svojih škola.

– Slijedom provjere vjerodostojnosti o stečenim kvalifikacijama državnih službenika, tijekom koje je i u samome Ministarstvu znanosti i obrazovanja u proceduri novog zapošljavanja pronađena nevjerodostojna isprava, Ministarstvo poziva obrazovne ustanove iz svoga djelokruga da izvrše navedene provjere kako bi se zaštitio dignitet djelatnika u sustavu obrazovanja kojemu je temelj kvaliteta učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja, odnosno svih zaposlenika, stoji u dopisu ministrice Blaženke Divjak kojeg u cijelosti možete pročitati u nastavku.