Pretraga

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

A- A+

U finalu petog izdanja Ideje godine predstavljeno je deset najboljih srednjoškolskih ideja. Među njima, i svoju su predstavile Matea Dimitrijević, Lucijana Žgela i Matea Piknjač, učenice zagrebačke Škole za modu i dizajn. Potaknute činjenicom da čak 10% populacije ima nekakvih poteškoća s čitanjem odlučile su predstaviti aplikaciju naziva DINAP. Aplikacija bi bilo koji tekstualni sadržaj pretvarala u font prilagođen ljudima s disleksijom ili nekim drugim poteškoćama u čitanju te im tako olakšala svakodnevni život.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Među 10 najboljih srednjoškolskih ideja na petom izdanju finala Ideje godine, našla se i iznimno korisna aplikacija tima Lexsis. Njihova aplikacija naziva DINAP pretvarala bi bilo koji tekstualni sadržaj u font prilagođen osobama s disleksijom ili nekom drugom poteškoćom u čitanju. Potaknute su bile činjenicom da čak 10% populacije pati od neke vrste problema s čitanjem. 

Matea Dimitrijević, Lucijana Žgela i Matea Piknjač učenice su zagrebačke škole za modu i dizajn, a ovu su pametnu aplikaciju osmislile pod mentorstvom prof. Julijane Zrno. 

– Bile smo svjesne činjenice da 10% populacije ima neku poteškoću s čitanjem, a i uvidjeli smo da dosta naših poznanika pati od disleksije. Čak nam je i naša mentorica jednom rekla kako ponekad ima problema s čitanjem nekih vrsta fontova pa nas je i ona na neki način potakla na razmišljanje u tom smjeru, nasmijale su nas ove simpatične zagrepčanke.

Ideja godine je projekt koji organizira portal srednja.hr u suradnji s partnerima Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus s prijateljima projekta Rimac Automobili i IN2.

Izdvojeni članak

Poklon više neće biti teško izabrati uz rješenje varaždinskih gimnazijalaca


Tri različita plana aplikacije DINAP

DINAP 1 – besplatna aplikacija za pojedinačne korisnike; u dnu aplikacije prikazuju se oglasi DINAP 2 –10 kn mjesečne pretplate za pojedinačne korisnike koji ne žele da im se prikazuju oglasi DINAP 3 – opcija za tvrtke uz 750 kn mjesečne pretplate

Uz ovu aplikaciju disleksija više nije problem 

Aplikacija naziva DINAP što je akronim iza kojeg stoji ‘Dyslexieisnot a problem’ funkcionirala bi na način da tekstualni sadržaj pretvara u Dyslexie font, font prilagođen osobama s disleksijom. Na taj način, svim ljudima koji imaju određene teškoće pri čitanju, ova aplikacija olakšala bi svakodnevne aktivnosti, posao ili obrazovanje. Prezentirajući svoju ideju učenice su se dotaknule Romine Haistor, hrvatske autorice posebnog fonta za osobe koje pate od disleksije. Ustanovile su i da se po tom pitanju nije krenulo u daljnju realizaciju pa to predstavlja još jedan razlog za razvijanje aplikacije DINAP. 

Svoju aplikaciju nudile bi pojedinačnim korisnicima, ali i pravnim osobama, odnosno tvrtkama koje bi je potom mogle distribuirati svojim zaposlenicima ili korisnicima. Zamislile su tri različita plana, od kojih su dva za pojedinačne korisnike, a jedan za tvrtke. Simbolično su ih nazvale DINAP 1, DINAP 2 i DINAP 3. Financiranje bi postizale dijelom kroz oglašavanje u besplatnoj inačici aplikacije ili kroz mjesečne pretplate korisnika i tvrtki.

Na Ideji godine popričali smo s ovim simpatičnim maturanticama. S nama su podijelile porijeklo svoje ideje te objasnile kako je zapravo tekao proces. 

– U principu nam nije trebalo dugo da osmislimo ideju. Kada smo vidjele da je izašao poziv za natjecanje počele smo razmišljati što bi mogle i kako bi mogle. Ideja nam je pala na pamet sasvim slučajno dok smo razgovarale s mentoricom. Tada smo krenule sastavljati poslovni plan i za to nam je trebalo svega par tjedana, uzimajući u obzir da smo to radile u školi pod satom Poslovne komunikacije, objasnile su nam. 

Dodaju i kako ključ uspjeha i dobre ideje leži u kvalitetnom timskom radu. 

– Cijeli naš projekt plod je timskog rada. Nije bilo podjele posla već smo sve radile zajedno u dogovoru. Vodile smo se po onome ‘tri glave su pametnije od jedne’, kažu nam ove simpatične učenice.

Izdvojeni članak

Gimnazijalci iz Metkovića osmislili revolucionarno rješenje kao zamjenu za klasične ležeće policajce

Lexsis o Ideji godine: ‘Smatramo da bi trebalo biti puno više takvih projekata u Hrvatskoj’ 

U razgovoru su nam ispričale i svoje dojmove s ovogodišnjeg izdanja Ideje godine rekavši kako se radi o hvalevrijednom projektu koji srednjoškolcima otvara mnoga vrata. Osim poduzetničkih i poslovnih predispozicija i stečenog znanja putem ovog projekta, ističu stjecanje novih prijatelja i poznanstava kao jedno od izrazito pozitivnih strana. 

– Prije svega želimo na sav glas pohvaliti projekt. Smatramo da je to odlična prilika za nas, mlade poduzetnike, da izađemo iz sjene i da se dokažemo. S jedne strane, daje nam priliku da dobijemo konstruktivnu kritiku od poduzetnika koji su već dugo u tom poslu, a također pruža mogućnost daljnjeg razvitka, kako nas samih, tako i naših ideja. Usto, neizostavno je iskustvo i prilika za upoznavanje i stjecanje novih prijatelja i poznanstava, možda nekad u životu i poslovnih partnera. Smatramo da bi trebalo biti puno više takvih projekata u Hrvatskoj, kazale su nam mlade poduzetnice. 

Ono što je sve prisutne vjerojatno najviše iznenadilo jest činjenica da većina srednjoškolskih ideja i nisu samo ideje na papiru. To su veoma složeni koncepti i poslovni planovi, koji uz određenu doradu imaju veliki potencijal za realizaciju. Osim toga, neki od njih krajnje su inovativni s jedne, a iznimno društveno korisni s druge strane. Takva je i aplikacija DINAP mladih poduzetnica iz Zagreba, a one nam kažu kako se nadaju da će u budućnosti njihova ideja zaživjeti. 

– Pošto smo maturantice, pokušavamo se što više koncentrirati na školu i mature. To nam trenutno predstavlja prioritet, no nadamo se da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti realizirati svoju ideju jer smatramo da je društveno vrlo korisna i da bi zainteresirala velik broj ljudi, objasnile su za srednja.hr, a mi smo im poželjeli sreću u polaganju mature i daljnjim poslovnim planovima.

Djevojke je na kraju prezentacije iznenadio član žirija i profesor s Effectusa Aljoša Šestanović kada ih je upitao za koliko novaca su spremni prodati svoj projekt. Nisu se dale smesti pa su odgovorile da su otvorene za pregovore.

Više o jubilarnoj V. Ideji godine pročitajte u sljedećim tekstovima: 

Poklon više neće biti teško izabrati uz rješenje varaždinskih gimnazijalaca 

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

Gimnazijalci iz Metkovića osmislili revolucionarno rješenje kao zamjenu za klasične ležeće policajce 

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije 

U finalnom natjecanju V. izdanja Ideje godine, pobjedu odnio Ante Toni Debelić s futurističkim projektom GrowCity

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine