Pretraga

Poklon više neće biti teško izabrati uz rješenje varaždinskih gimnazijalaca

A- A+

Dvojac iz Prve gimnazije Varaždin u sastavu Marta Barbir i Tin Rogina, osvojio je treće mjesto na ovogodišnjem izdanju Ideja godine. Oni su odlučili svojim rješenjem pojednostaviti jedan problem s kojim se mnogi od nas susreću vrlo često, a to je kupovina darova.  

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Dakako svatko može dragoj osobi kupiti neki nasumični poklon i time se riješiti te aktivnosti. Međutim, Marta i Tin su svojom aplikacijom naumili darivanje učiniti obostranim zadovoljstvom odnosno učiniti zadovoljnim darivanog, a onome tko dariva olakšati postupak kupovine poklona. Poslovnim planom i uvjerljivom prezentacijom, na kraju su uspjeli na finalu Ideje godine zauzeti treće mjesto. 

Izdvojeni članak

Gimnazijalci iz Metkovića osmislili revolucionarno rješenje kao zamjenu za klasične ležeće policajce

Razmišljali smo o tome što muči nas i naše kolege pa smo došli na ovu ideju

Po preporuci mentorice Kristine Oršić Manojlović, Marta i Tin su se prijavili na Ideju godine, a što bi novo mogli ponuditi, odlučili su razmišljaljući o svojoj svakodnevnici. 

– Razmišljali smo koju novu ideju bismo mogli ponuditi. Krenuli smo od onog problema s kojim smo se sami susreli u životu
pa smo došli do ideje s poklonima, odnosno do toga kako je teško naći pravi poklon te kako je teško po dućanima ići, pogotovo
kad smo u stisci s vremenom. Recimo baš smo bili pozvani na jedan rođendan i to u zadnji čas pa smo upali u vremenski tjesnac s nabavkom poklona, s obzirom na sve školske obveze pa smo potaknuti svojom situacijom, smatrali da bi aplikacija
pomogla mnogima koji se nađu u sličnim problemima, objašnjava nam Tin Rogina kako su se on i kolegica odošli na ideju za svoj projekt.

Izdvojeni članak

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru


Ideja godine je projekt portala srednja.hr, koji je održan po jubilarni peti put

Organizator projekta Ideja godine je portal srednja.hr, partneri petu godinu zaredom Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus, a prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2. Ove godine, projekt je organiziran po jubilarni peti put.

A kako uopće funkcionira, aplikacija koja olakšava darivanje te uveseljava darivanu osobu, Tin nam je ukratko pojasnio. 

– Radi se o aplikaciji koja bi radila na principu društvene mreže, odnosno crowdsourcing aplikacije preko koje bi
korisnici mogli napisati neke svoje osobne podatke, ali i kreirati liste želja i poklona, koje bi željeli za neku
prigodu. Zatim bi mogli pozvati sve ostale, dakle prijatelje, prijatelje svojih prijatelja da se registriraju, da vide koji su to pokloni i interesi pojedine osobe, odnosno što ta osoba želi, treba, što joj
nedostaje i naposljetku što bi možda htjela za rođendan… Na taj bi način bio olakšan put i proces darivanja te bi bili zadovoljni i oni koji ga kupuju da to odrade u što bržem roku, a i da slavljenici budu što zadovoljniji poklonom,  jer su dobili ono što su željeli, govori Tin.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Aplikacija je jedinstvena

Iako bi čovjek pomislio da ovakvih aplikacija ima na desetke u svijetu, Varaždinci su temeljito istražili tržište i potencijalnu konkurenciju te su zaključili da to baš i nije tako.

– Istraživali smo i proučavali konkurenciju i ispalo je da u Hrvatskoj nema slične aplikacije, ali čak niti u svijetu.
Dakle imaju pojedine aplikacije koje nude neke slične usluge to jest baziraju se na poklonima, ali nema nijedna u kojoj
bi korisnici sami kreirali listu želja i u kojoj bi se ljudi umrežili i saznali što
tko želi. Dakle ima sličnih aplikacija, ali prema našim istraživanjima naša ideja, u ovom obliku je zaista jedinstvena. I iako
možda nije revolucionarna, dosta je jednostavna i učinkovita da pomogne svima onima koji se nađu u navedenim problemima, uvjeren je Tin Rogina.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

U finalnom natjecanju V. izdanja Ideje godine, pobjedu odnio Ante Toni Debelić s futurističkim projektom GrowCity

Na svoje istraživanje i pripremu projekta su Varaždinci uložili ukupno desetak dana. 

– Pisanje poslovnog plana trajalo je oko tjedan dana, uz sva istraživanja, a prezentaciju smo pripremili čim smo
saznali da smo prošli u uži krug, dakle u nekoliko dana, govori nam druga predstavnica Ad Infinitum T&M dvojca Marta Barbir.  

Prema podržajima koje smo dobili iz okoline, aplikacija bi sigurno našla svoje mjesto na tržištu

Nakon što smo s gimnazijalcima iz Varaždina prozborili o karakteristikama aplikacije i problemu koji bi aplikacija riješila, upitali smo ih, smatraju li da bi njihov projekt mogao zaživjeti u stvarnosti. Barem onoj virtualnoj. 

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

– Uz određena novčana sredstva definitivno vjerujem da bi se moglo takvo što pokrenuti. Kao što sam napomenuo, aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i rješava svakodnevne probleme, tako da mislim da bi mogla zaživjeti u
Hrvatskoj. Prema onome što smo mi probali dobiti kao nekakav feedback od naših vršnjaka, ali i drugih dobnih skupina, svi su rekli da im se ideja sviđa te da su prepoznali problem, koji mi pokušavamo riješiti. Tako
da vjerujem da bi koristili našu aplikaciju, obražlaže nam Tin Rogina. 

Mentorica ovog dvočlanog tima Kristina Oršić Manojlović, godinama s raznim timovima dolazi na Ideju godine pa je tako na prvom izdanju, bila i članicom pobjedničkog rješenja. Pojasnila nam je zašto se uvijek rado vraća na naš projekt.   

– Redovno napomenem učenicima da se bliži projekt Ideja godine te da bih voljela da sudjelujemo. A s druge
strane sudjelujemo već godinama na projektu pa kako se učenicima sviđalo već su usmenom predajom jedni drugima
prenosili iskustva i dojmove i tako utjecali na neke nove prijave. Mi na nastavi imamo određene aktivnosti u sklopu predmeta business menagement, koji osim svakakvih tih business teorija, praksi i alata, uključuje i prolazak kroz poslovni plan. Doduše to nije
baš glavni dio tog predmeta, ali isto ga prođemo pa ovo dođe kao izvrstan dodak nastavi iz mog predmeta, rekla nam je profesorica Oršić Manojlović.   

Obzirom na izrečeno, pitali smo profesoricu, hoće li Tin i Marta biti adekvatno nagrađeni za svoje izvannastavne aktivnosti. 

Profesorica Oršić Manojlović napominje da će veliki trud koji su učenici uložili u ovaj projekt, svakako biti nagrađen ocjenom, ali i pićem, koje su učenici zavrijedili svojom uvjerljivom prezentacijom. 

Poklon više neće biti teško izabrati uz rješenje varaždinskih gimnazijalaca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap