Pretraga

Uz ovu inovativnu ideju učenika iz Vinkovaca svoju biljku ne morate zalijevati mjesec dana

A- A+

Filip Horvat i Igor Amidžić učenici su Industrijsko-obrtničke škole iz Vinkovaca koji su bili ovogodišnji finalisti poduzetničkog natjecanja Ideja godine koje organizira portal srednja.hr. Svoj tim nazvali su Industrijalac, a u finale su došli s idejom samonatapajućeg cvjetnjaka. Radi se o posebnim posudama koje napravljene od poliesterske smole koja s inače koristi u izradi brodova. Ideja pomoću koje cvijeće u teglama nije potrebno zalijevati mjesec dana kada se posuda napuni vodom došla im je u školi gdje su vidjeli kako njihovim kolegama cvjećarima sav trud oko cvijeća u plasteniku propadne jer ga preko ljeta nema tko zalijevati.

Industrijalac – Igor Amidžić i Filip Horvat | Foto: Stella Ćaleta

Iako u finalu poduzetničkog natjecanja Ideja godine 2024 nisu bili na prva tri mjesta, tim Industrijalac svakako je zadivio žiri, ali i publiku svojom idejom samonatapajućeg cvjetnjaka. Radi se o posebnoj posudi koja je izrađena od poliesterske smole, a koja se inače koristi kod izrade brodova, a poanta je da nakon što se u nju natoči voda biljku nije potrebno zalijevati mjesec dana.

1,5 l vode dostatna za 30 dana normalnog života biljke u ljetnim mjesecima

Ideju su učenici Filip Horvat i Igor Amidžić dobili na hodnicima Industrijsko-obrtničke škole u Vinkovcima kada su vidjeli kako trud njihovih kolega cvjećara preko ljeta propadne. Naime, tijekom praznika nitko nije održavao tegle s cvijećem pa je ono uvenulo, a pomoću samonatapajućeg cvjetnjaka koji ima više slojeva i različite komponente za samo natapanje, biljke će preživjeti ljeto i dočekati nove generacije učenika.

– Naš samonatapajući cvjetnjak, zahvaljujući materijalima i načinu na koji je osmišljen, ima efekt termosice te onemogućuje vodi da isparava kao što je to slučaj kod običnih cvijetnjaka. Kroz pokus ispitivanja isparavanja tekućine dokazano je da je 1,5 l vode dostatna za 30 dana normalnog života biljke u ljetnim mjesecima, a tijekom ostalih godišnjih doba taj period je i duži. Korištenjem samonatapajućeg cvjetnjaka evidentna je značaja ušteda vode, a imajući na umu da samo 3 posto od ukupne vodene mase na zemlji čini pitka voda ima smisla da je uvijek odgovorno koristimo – i financijski i ekološki. Osim uštede vode, evidentna je i ušteda radne snage jer cvijeće više nije potrebno svakodnevno zalijevati što uvelike olakšava radni proces svima onima koji se bave proizvodnjom cvijeća, naglasili su učenici.

Idealno je za one koji puno putuju, ali i za one koji često zaboravljaju zalijati biljke

Jedan samonatapajući cvjetnjak koštao bi 42 eura, a prvih nekoliko takvih tegla napravili bi za potrebe svoje škole, a ostalo bi onda prodali. Iz žirija Ideje godine dobili su savjet da, kako bi privukli potencijalne kupce, naprave ubrzani video procesa samotapajućeg cvjetnjaka.

– Osim što bismo ovaj naš sustav koristili u školi, naša je ideja proširiti se na domaće, ali i tržište Europske unije u domove jer je ovo idealno rješenje za one koji vole biljke, ali često zaborave brinuti o njima. Idealno je i za ljude koji puno putuju pa mogu biti sigurni kako će njihova biljka imati vode dovoljno za mjesec dana izbivanja. Na tegle se može staviti personalizirani dizajn pa ovo može biti i prigodan poklon, objasnili su učenici na prezentaciji finala Ideje godine.

Predstavljanje tima Industrijalac na Ideji godine 2024 možete pogledati od 01:20:25 na našem YouTube kanalu.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem