Pretraga

[Ideja godine ’21] Končar rado prihvaća učenike tehničkog usmjerenja na praksu, mnogi ostaju stalno raditi

A- A+

Ideja godine je srednjoškolsko natjecanje koje traži najbolju poslovnu ideju. Mnoge tvrtke nas podržavaju iz jednostavnog razloga – kreativni mladi ljudi s poslovnim idejama uvijek su traženi, što će vam potvrditi svaki poslodavac. Poduzetnici se rijetko rađaju, oni se stvaraju i to obrazovanjem. Baš zato nas je podržao i KONČAR, a otkrili su nam i zašto ih veseli svaki učenik koji se odluči na struku u elektrotehnici, energetici ili (elektro)strojarstvu.

Končar Elektroindustrija

Vlatka Kamenić Jagodić – direktorica Sektora marketinga i korporativnih komunikacija KONČARA | Foto: KONČAR Grupa

Bliži se rok kada se zatvaraju rane prijave (26. ožujka). No ne brinite, finalni rok za poslati prijavu je 18. travanj. Svi koji pošalju ranu prijavu imat će prednost jer će im žiri pomoći popraviti prijavu, no ako se prijavite nakon tog roka, neće biti sankcija. Finale se održava 29. travnja.

Odgovore na često postavljanja pitanja pogledajte ovdje, a sastavili smo i popis najčešćih grešaka koje smo viđali kroz osam godina održavanja natjecanja. Tko zna, možda baš vi budete poduzetnik koji će pokrenuti idući KONČAR – sve je moguće. Što o tome misli Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica Sektora marketinga i korporativnih komunikacija KONČARA, saznajte kroz naš kratki razgovor s njom.

Odlučili ste podržati Ideju godine: što je ono što ste prepoznali u projektu, a mislite da je važno potpore?

KONČAR je prepoznao kako je s poticanjem kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva kod mladih potrebno započeti u što ranijoj dobi. Srednja škola se odvija u životnoj fazi u kojoj se mlade osobe opredjeljuju za buduću struku i koja najviše obilježi njihov život. Srednju školu počinješ pohađati kao dijete, a završiš ju (gotovo) punoljetan. S obzirom na navedeno smatramo kako je to idealno vrijeme za razvijanje poduzetničkog stava i načina razmišljanja kod generacija na kojima svijet ostaje i generacija koje uskoro ulaze u kvotu radno-sposobnih ljudi.

Projekt Ideja godine jedinstven je koncept u Hrvatskoj – nagrada koja se ne dodjeljuje za najbolje znanje u školskom gradivu, nego za najbolji poslovni plan koji sadrži inovativnost, kreativnost, ali i dobre prezentacijske vještine. Cilj Ideje godine može se direktno povezati sa jednim od ciljeva društveno odgovornog poslovanja Grupe KONČAR – a to je poticanje razvoja obrazovnog sustava koji će pružati znanja i stjecanje vještina potrebnih za današnje, ali i tržište rada budućnosti.

Zahvaljujući izvozu, KONČAR, a posljedično i Hrvatska, postaju sve prepoznatljiviji u svijetu. Mislite li da je moguće da Hrvatska postane regionalni centar inovacija, tehnološkog napretka i poduzetništva? Što je za to potrebno?

Svakako da je moguće, što je već vidljivo iz nekih primjera pojedinih industrija (poput gaminig industrije), u kojima se Hrvatska već profilirala kao regionalni centar inovacija i poduzetništva. Imamo i dobar primjer iz „tradicionalne industrije“ jer je Hrvatska (zahvaljujući trima KONČAREVIM tvornicama za transformatore) po glavi stanovnika najveći proizvođač transformatora na svijetu.

Potrebno je kontinuirano podizanje svjesnosti o prednostima inovacija kroz cijelo gospodarstvo, kao i usvajanje koncepta pametne specijalizacije, čiji je cilj potaknuti inovacije radi postizanja gospodarskog rasta i prosperiteta.

Važno vam je odgovorno poslovanje. Kakvu budućnost želite vidjeti?

Danas vidimo da se više no ikad svijet okreće ulaganjima i razvoju obnovljivih izvora energije te novim tehnologijama, a KONČAR već uvelike sudjeluje u tim promjenama. Veliku pažnju održivom poslovanju posvećujemo i u našim proizvodnim procesima i pogonima. Kako se velik dio naše opreme ugrađuje direktno u okoliš, briga o minimiziranju utjecaja naših aktivnosti na prirodu, važan je element u svakodnevnom poslovanju. Racionalno korištenje energenata, primjena ekološki prihvatljivih tehnologija te materijala pogodnih za recikliranje, fotonaponska elektrana na krovu jedne od naših tvornica te korištenje energije proizvedene isključivo iz obnovljivih izvora, samo su neki od doprinosa koji ostvarujemo u području održivog razvoja.

KONČAR, kao i ostale društveno odgovorne globalne kompanije, pokušava osigurati svoj doprinos kroz smanjenje karbonskog otiska u svom svakodnevnom promišljanju i poslovanju. Vjerujem da isključivo svojim primjerom, kroz osvješćivanje, educiranje i odlučnost u provođenju aktivnosti ka dugoročnoj održivosti možemo i moramo odgovoriti na izazove koje donose klimatske promjene.

Imate li kakve programe obavljanja prakse ili učeničkih (ili studentskih) poslova koje nudite mladima?

Naša suradnja s akademskom i obrazovnom zajednicom ima dugu i bogatu tradiciju. Brojni su primjeri te suradnje: KONČAR već godinama nagrađuje i stipendira najbolje studente pojedinih fakulteta, uručuje nagradu za doktorske disertacije koje imaju primjenu u industriji, dodjeljuje donacije u obliku opremanja učionica i laboratorija za izvođenje nastave te podržava brojne srednjoškolske i studentske projekte.

Svakako je jedan od oblika suradnje i program učeničkih i studentskih praksi. Grupu KONČAR čini društvo matica te 13 ovisnih i jedno pridruženo društvo, a svako od njih, s obzirom na vrstu proizvodnje i djelatnosti, traži radnike različitih struka te, u skladu s potrebama i pripadajućim obrazovnim ustanovama, svake godine organizira i provodi programe stručnih praksi. Brojni srednjoškolci i studenti se, nakon odrađenih praksi i zapošljavaju u društvima Grupe KONČAR.

Imate li neki savjet za srednjoškolce koji počinju razmišljati o svojoj budućoj karijeri?

Svakako da imamo! Mladim ljudima želimo poručiti da kao svoj životni poziv odaberu prvenstveno ono prema čemu osjećaju strast i što ih veseli proučavati i raditi. A ako je to slučajno elektrotehnika, energetika, strojarstvo ili elektrostrojarstvo tada ćemo se dodatno veseliti i mi u Končaru! Zašto? Bez obzira što živimo u visoko digitaliziranom dobu, ostaje činjenica da civilizacija počiva na konkretnom, materijaliziranom proizvodu. Društvo koje zanemari istraživanja, razvoj i proizvodnju kao posljednju i važnu fazu tog procesa, teško da može očekivati ekonomsku i društvenu stabilnost te napredak. A kad razmišljate o svojoj budućoj karijeri promišljajte o tome kako se to uklapa u digitalnu transformaciju – jer tu se kriju brojne prilike i nova zanimanja.

Svjesni smo, više nego ikada, kako mlade očekuje nemirna i neizvjesna budućnost. Jedino što sa sigurnošću možemo reći jest da će ona biti dinamičnija od današnjice. Ali ta neizvjesnost ne mora nužno biti nešto negativno – ona može pružati brojne zanimljive izazove koje ćete dočekati spremniji ako se konstantno obrazujete i educirate te stječete i primjenjujete naučena znanja i vještine.

___________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.