Pretraga

Riječki srednjoškolci osmislili pametnu vazu koja svijetli: Ideju su dobili – u kafiću

A- A+

Deset najboljih poduzetničkih projekata učenika iz cijele Hrvatske, bilo je predstavljeno ovoga četvrtka na natjecanju Ideja godine. Treće mjesto odnijeli su riječki srednjoškolci sa svojim projektom Arden, odnosno pametnom vazom koja pomoću LED osvjetljenja javlja korisnicima je li biljka dovoljno zalivena.

Projekt Arden. Foto: srednja.hr

Poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, Ideja godine, ovog se četvrtka održala dvanaesti put. Prvo mjesto odnio je projekt splitskih učenika ShowMe, drugo mjesto otišlo je u Beli Manastir s projektom AISight, a treće mjesto osvojili su Nirmal Karl Hadžić, Lovro Dundović i Simon Seifert iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci s projektom Arden.

Ideja je nastala u – kafiću

Naime, cijela ideja bila je stvoriti proizvod koji korisnicima na zabavan i interaktivan način pomaže u uzgoju kućnih biljaka. Radi se, zapravo, o pametnoj vazi koja olakšava uzgoj biljaka kroz emitiranje svjetlosnih obavijesti. Konkretnije rečeno, Arden vaze opremljene su LED svjetlima koja su povezana s Arduino platformom.

– Ideja je nastala kad sam bio u kafiću s kolegom Nirmalom. Razgovarali smo i on mi je rekao da bi današnja djeca kupila sve samo da ima neko RGB osvjetljenje na tome. Kao primjer je uzeo i vazu koja je bila pored nas i rekao da bi čak i nju kupili samo da svijetli. Tada mi je sinula ideja da mi to napravimo, ali s dodatkom osvjetljenja koje korisniku prikazuje neke korisne informacije, objašnjava nam Lovro.

Na projektu rade već godinu i pol dana, a za to su vrijeme napravili i funkcionalan prototip, odnosno vazu koja svijetli zeleno kada je razina vlage optimalna, crveno kada je biljku potrebno zaliti, a plavo kada je biljka pak previše zalivena. Žiriju i publici Ideje godine prikazali su i aplikaciju pomoću koje korisnici mogu mijenjati način rada te vazu prilagoditi različitim biljkama.

– Ove se godine još nismo natjecali u srednjoškolskoj konkurenciji, pa nam je ovo bila super prilika vidjeti kolege naših godine da rade slične stvari, povezati se s njima, a na koncu nešto i naučiti. Nismo imali velika očekivanja u pogledu samog rezultata, ali smo svakako očekivali dobru konkurenciju, kaže nam Nirmal.

Pametna vaza. Foto: srednja.hr

Planiraju otvoriti kampanju na Kickstarteru

Kad je već riječ o konkurenciji, tim koji stoji iza Ardena priznaje da im je najviše zapeo za oko takozvani ‘Tinder za instrukcije’, odnosno Connect, projekt kojeg su predstavile srednjoškolke iz Gimnazije Pula. Navode da je upravo to rješenje koje definitivno može zaživjeti među srednjoškolcima na globalnoj razini, a ističu i da su učenice Lara Knežević i Mirna Rajlić imale odličnu prezentaciju.

Spomenuvši globalnu razinu, nismo mogli odoljeti a da ne pitamo učenike koji stoje iza Ardena planiraju li se proširiti na neka veća tržišta, poput onog europskog. Kažu nam da svakako žele izaći na tržište putem crowdfundinga i platforme Kickstarter te tako predstaviti svoje pametne vaze široj publici, a na kraju krajeva i dokazati da je istovremeno moguće biti srednjoškolac i poduzetnik.

– Kad si srednjoškolac, poduzetništvo je neka stvar koja te vodi van okvira. No, u društvu vršnjaka, stvar koja te izdvaja iz okvira može biti shvaćena negativno, makar ona bila i pozitivna. Dosta ljudi ne razumije da to sve može biti ozbiljna priča te da srednjoškolci mogu biti poduzetnici. Smatramo da obrazovni sustav nije u toku s time i ne vidi vrijednosti koje mi, ako se ispravno uputimo i preuzmemo rizik, možemo vidjeti u sami sebi, zaključuje Nirmal.

Cijelo finale Ideje godine možete pogledati na našem YouTube kanalu.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem