Pretraga

[Ideja godine ’22] Često zaboravljate na poštu u sandučiću? Ideja maturanta riješit će vam taj problem

A- A+

Marijo Marić, maturant srednje škole Ilok pobjednik je ovogodišnjeg izdanja poslovnog natjecanja za srednjoškolce, Ideja godine 2022. Njegov otac brine o nemoćnoj baki te se često ne sjeti pogledati je li u poštanski sandučić stigla pošta. Marijo je primijetio da takav problem vjerojatno imaju i drugi vlasnici nekretnina koji ne žive u toj nekretnini pa je osmislio pametni poštanski sandučić. Notifikacijom na mobilnom uređaju korisnika obavještava da mu je stigla pošta.

Marijo Marić iz SŠ Ilok pobjednik je ovogodišnje Ideje godine | foto: srednja.hr

– Ja sam Marijo Marić, učenik Srednje škole Ilok i predstavit ću vam moju ideju pametnog poštanskog sandučića. Na ideju sam došao zbog mog oca koji se brine o starijoj i nemoćnoj baki te često zaboravi na poštu koja stigne kod nje. Tijekom izrade sam shvatio da bi poštanski sandučić bilo dobro dodati u neke vikendice te objekte gdje nitko ne živi, pa vam dolazi notifikacija na mobitel kada pošta stigne, tim je rečenicama na finalu srednjoškolskog natjecanja Ideja godine prezentaciju otvorio mladi Iločanin.

Kako funkcionira pametni sandučić?

Žiri je očito impresionirao svojim poslovnim planom, ali i predstavljanjem, jer je upravo njegova ideja proglašena najboljom. Za razliku od većine ostalih natjecatelja koji su predstavili svoj projekt i poslovni plan, njegov tim Iločani čine samo Marijo i njegov profesor mentor Ivan Martinović.

Marijo je na natjecanju pokazao i prototip svog sandučića. Pojasnio je kako je prva komponenta koja se primijeti kod otvaranja poštanskog sandučića infracrveni senzor, koji detektira pokret, odnosno pad pošiljke u sandučić. Druge komponente su magnetni prekidači na vratima i koji omogućuju rad infracrvenog senzora kada je poštanski sandučić zatvoren, a kada se otvori rad senzora je onemogućen pa korisniku ne dolazi notifikacija.

– Koristi se i ARDUINO MKR1000 (mikrokontroler pločica, op.a.). Izabrao sam ga zbog malih dimenzija i WiFi modula, pojasnio je Marijo te publici i žiriju pokazao i kako izgleda notifikacija koja korisniku stiže na uređaj, a za što je koristio PushingBox i Pushbullet servise.

Čitavu prezentaciju projekta pogledajte u videu ispod:

Osvojio 10.000 kuna bruto

Ova ideja učeniku smjera tehničar za računalstvo u konačnici je uz pobjednički titulu donijela i nagradu od 10.000 kn bruto.

– Ne znam što da kažem nisam ovo očekivao. Potrudio sam se dosta, mislim da sam lošije prezentirao nego što sam napisao poslovni plan, rekao je Marijo.

A ponsan je i vidno sretan bio i njegov mentor, profesor Martinović.

– Mariju sam imao priliku biti mentor na ovom projektu, ali i na nekim drugim natjecanjima. Sretan sam što je uspio i vjerujem da će i da će nastaviti i s ovim svojim projektom i s fakultetom te da će realizirati svoju ideju, rekao je Marijev mentor.

Što je Ideja godine i tko čini žiri?

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. U žiriju su se ove godine našli Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija, Zoran Krišto iz tvrtke Span, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER – Zagrebačkog inovacijskog centra te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

Programiranje je bilo najteže

Marijo nam priča kako je svoju ideju osmislio za jedan sajam inovacija u Iloku, a na samoj ideji radio je oko dva mjeseca.

– Najteže mi je bilo sve isprogramirati zato što senzor baš i nije radio kako treba i nisu stizale notifikacije, a ostalo nije bio toliko veliki problem, kaže nam Marijo koji dodaje i da je prepreke na koje je naišao uspio na koncu riješiti pomoći istraživanja na internetu.

Iako je na tom području imao najviše problema, ističe, programiranje i istraživanje kako riješiti problem ujedno mu je bio i najzabavniji dio rada na projektu.

– Najviše sam toga i naučio programirajući. Spajanje nije bilo toliko teško, imao sam svega dvije komponente za spojiti, veli iločki maturant.

Dodaje i kako su mu prilikom rada na projektu dosta pomogla i znanja koja je usvojio na nastavi programiranja na kojoj se obrađuje sličan programski jezik. U školi, dodaje, rade i na konkretnim radovima te uče i tako.

Marijev mentor i nastavnik Ivan Martinović | foto: srednja.hr

Proizvod planira prodavati po Hrvatskoj

– Za natjecanje Ideja godine doznao sam putem Instagrama. Puno mi znači što sam imao priliku predstaviti svoju ideju javnosti, a mislim i da je jedno ovakvo natjecanje super za sve srednjoškolce da ih se dodatno motivira, kaže nam Marijo.

Marijo sada planira napraviti web stranicu za svoj pametni poštanski sandučić, patentirati proizvod, a onda možda krenuti i u marketinšku kampanju te prodaju proizvoda po Hrvatskoj. Na kraju razgovora imao je i nekoliko lijepih riječi za svog mentora.

– Mentor mi je dosta pomogao. Svaki puta kada bih negdje zapeo, kada ne bih imao rješenje, poslao bi mi neki link, pomogao mi, kazao mi gdje da tražim, budući da on ima dosta iskustva sa sličnim projektima, znao me uputiti kako da sam dođem do rješenja, istaknuo je Marijo.

Kako je proteklo ovogodišnje finale Ideje godine, pogledajte u videu ispod:

Često postavljana pitanja i odgovore o projektu Ideja godine pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Više o Ideji godine 2022. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Ideja godine ’22] Imamo pobjednika: Maturant napravio pametni poštanski sandučić i osvojio žiri

[Ideja godine ’22] Spremni za finale: Ovo su najbolje poslovne ideje koje su osmislili hrvatski srednjoškolci