Pretraga

[Ideja godine ’22] Pogledajte fotogaleriju najboljih trenutaka s finala ovogodišnjeg natjecanja

A- A+

Pametni poštanski sandučić srednjoškolska je Ideja godine 2022. Marijo Marić iz Iloka osvojio je 10.000 kuna bruto za svoju ideju, a konkurencija je, sasvim sigurno, bila jaka. Nakon natjecanja u četvrtak svi su finalisti u petak otišli u posjet Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER. Naši su zabilježili gotovo svaki trenutak. Mi vam donosimo neke od najboljih trenutaka s ovogodišnjeg finala natjecanja Ideja godine.

U finalu desete Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce, predstavilo se deset timova i natjecatelja. Svoje poslovne ideje su izložili stručnom žiriju, a najviše njihovih bodova i pobjedu u natjecanju ostvario je Marijo Marić iz Srednje škole Ilok s projektom pod nazivom Iločani, čime je osvojio glavnu nagradu od 10.000 kn bruto. Drugoplasirani je Jakov Glavač iz Tehničke škole Ruđera Boškovića s projektom Eduo, a na trećem mjestu je tim TAP kojeg čine Ivan Garmaz, Ante Ivančić i Lovre Trogrlić iz III. Gimnazije Split s projektom TAP.

Marijo je prvo mjesto osvojio za ideju pametnog poštanskog sandučića. Taj je sandučić povezan s aplikacijom koja korisnike informira o pristigloj pošti. Na ideju je došao jer se njegov otac brine o baki i stoga često zaboravi na pristiglu poštu, što im stvara probleme. Svojim izumom želi olakšati i vlasnicima vikendica. Stručni žiri je osvojila njegova skromnost, kao i opipljivost projekta. kojeg ćemo brzo moći testirati i, sigurno, pričati.

– Nisam ovo očekivao. Dosta sam se potrudio, hvala svima. Ideju sam osmislio već prije, a najteže je bilo sve isprogramirati. Mentor mi je dosta pomogao kad bih zapeo s projektom jer ima iskustva sa sličnim projektima. Sve što sam naučio koristit će mi dalje, u budućim projektima, poručio je Marijo, dodavši kako s realizacijom projekta pametnih sandučića planira nastaviti.

Nakon finala u četvrtak učenici su sa svojim mentorima i ekipom srednja.hr posjetili ZICER – Zagrebački inovacijski centar gdje su mogli vidjeti kako izgledaju inovacije na djelu. Cijelu fotogaleriju s preko stotinu fotografija pogledajte na našem Facebook pageu, odnosno klikom na album ispod.


Prijenos cijelog finala pogledajte na YouTube kanalu portala srednja.hr.

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.