Pretraga

[Ideja godine ’22] Imamo pobjednika: Maturant napravio pametni poštanski sandučić i osvojio žiri

A- A+

U finalu desete Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce, predstavilo se deset timova i natjecatelja. Svoje poslovne ideje su izložili stručnom žiriju, a najviše njihovih bodova i pobjedu u natjecanju ostvario je Marijo Marić iz Srednje škole Ilok s projektom pod nazivom Iločani, čime je osvojio glavnu nagradu od 10.000 kn bruto. Drugoplasirani je Jakov Glavač iz Tehničke škole Ruđera Boškovića s projektom Eduo, a na trećem mjestu je tim Tap kojeg čine Ivan Garmaz, Ante Ivančić i Lovre Trogrlić iz III. Gimnazije Split s projektom TAP.

Marijo Marić iz Srednje škole Ilok s projektom pod nazivom Iločani pobjednik je desete Ideje godine | Foto: srednja.hr

Deseto izdanje Ideje godine, jedinstvenog natjecanja za srednjoškolce, upravo je završilo. Ideja godine ne traži učenike s najboljim poznavanjem gradiva, već one najkreativnije i najpoduzetnije. Jubilarno izdanje natjecanja iznjedrilo je deset kvalitetnih projekata no pobjednik, naravno, može biti samo jedan. Marijo Marić iz Srednje škole Ilok izradio je pametni poštanski sandučić i osvojio najviše bodova stručnog žirija.

Njegov pametni poštanski sandučić povezan je s aplikacijom koja korisnike informira o pristigloj pošti. Na ideju je došao jer se njegov otac brine o baki i stoga često zaboravi na pristiglu poštu, što im stvara probleme. Svojim izumom želi olakšati i vlasnicima vikendica. Stručni žiri je osvojila njegova skromnost, kao i opipljivost projekta. kojeg ćemo brzo moći testirati i, sigurno, pričati

– Nisam ovo očekivao. Dosta sam se potrudio, hvala svima. Ideju sam osmislio već prije, a najteže je bilo sve isprogramirati. Mentor mi je dosta pomogao kad bih zapeo s projektom jer ima iskustva sa sličnim projektima. Sve što sam naučio koristit će mi dalje, u budućim projektima, poručio je Marijo, dodavši kako s realizacijom projekta pametnih sandučića planira nastaviti.

Konkurencija je bila iznimno jaka

Žiri je ove godine iznenadilo što je puno prijavljenih projekata već realizirano, a to se odnosi i na drugoplasiranog Jakova Glavača iz Tehničke škole Ruđera Boškovića. Svoj projekt, Eduo, opisao je kao ‘ekosustav za revoluciju školstva’. Riječ je o nizu međusobno povezanih aplikacija koje će učenicima olakšati međusobno dijeljenje instrukcija, materijala za učenje i informacija o školi.

Na trećem mjestu je tim kojeg čine Ivan Garmaz, Ante Ivančić i Lovre Trogrlić iz III. Gimnazije Split s projektom TAP. Svojim su projektom osmislili sustav koji počiva na blockchain tehnologiji i koristi NFT-ove kako bi omogućio sigurno i jednostavno online glasanje.

Konkurencija je ove godine bila iznimno jaka i žiriju nije bilo lako donijeti odluku o pobjedniku | Foto: srednja.hr

U velikoj konkurenciji zanimljivih učeničkih projekata, stručnom žiriju nije bilo lako donijeti odluku o onom najboljem. U žiriju su se ove godine našli Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija, Zoran Krišto iz tvrtke Span, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER – Zagrebačkog inovacijskog centra te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija – visokog učilišta, istaknuo je kako su svi ovogodišnji projekti bili fenomenalni, a žiri nije imao lak zadatak. Svim finalistima je poručio da se osjećaju kao pobjednici.

– Svi koji ne uzmete nagradu, osjećajte se kao pobjednici. Zahvalite svojim mentorima koji ulažu svoje slobodno vrijeme. I ja im također zahvaljujem, i oni su ovdje pobjednici, poručio je Šestanović.

Zoran Krišto, predstavnik tvrtke Span, komentirao je kako su ga svi kandidati iznenadili.

-Pozitivno sam iznenađen, nisam očekivao ovako visoku razinu za srednjoškolce. Pogotovo jer se ne bave sve škole IT-jem. Ostanite maštoviti, nemojte dopustiti da vas društvo uokviri i uokviri vaš način razmišljanja. Pustite mašti na volju i tako ćete uvijek pobijediti, rekao je Krišto.

Članovima žirija nije bilo lako

Ivana Rajković Pavlić iz ZICER – Zagrebačkog inovacijskog centra, složila se da su svi natjecatelji bili izvanredni, a naglasila je i važnost mentora u njihovom uspjehu.

– Pokazali ste sposobnosti koje nadmašuju one znatno starije i obrazovanije od vas. Rezultati su kakvi jesu, uvijek treba biti pobjednik, ali nitko nije gubitnik. Napravili ste velik iskorak. Mentori su tu izuzetno divni. Kroz život i napredak, kad vam se ponudi mogućnost da vas netko mentorira, prihvatite to, uzmite to velikodušno.

Naposlijetku, oglasio se i sam pokretač natjecanja. Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr, zahvalio se i partnerima natjecanja koji nisu bili s nama fizički – Hrvatskoj zajednici županija te časopisu Poduzetnik. Svim natjecateljima je poručio: ovo nije kraj.

– Mnogi timovi iz prošlosti, koji nisu bili pobjednici, su realizirali svoje projekte. Kad idući put budete u prilici raditi sličan projekt, bit ćete u prednosti pred svima. Iskoristite ovaj trenutak da krenete graditi dalje. to je naša osnovna ideja. Nijanse su prevagnule, poručio je.

Prijenos cijelog finala pogledajte na YouTube kanalu portala srednja.hr.


Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.