Pretraga

[Ideja godine ’22] Jakov ima aplikaciju koja će promijeniti način na koji rješavamo zadaću

A- A+

Jakov Glavač na Ideju godine došao je bez tima i mentora. Bio je solo igrač, predstavio svoju, kako kaže, renesansu školstva, platformu Eduo koja bi zauvijek mogla promijeniti način na koji učenici pišu domaće zadaće. Osvojio je simpatije žirija i drugo mjesto u finalu.

jakov glavač eduo

Jakov Glavač s platformom Eduo osvojio je drugo mjesto u finalo Ideje godine 2022.
Foto: srednja.hr

Iako to nije baš uobičajena pojava, među ovogodišnjim smo finalistima na Ideji godine imali i jednog solo igrača. Na natjecanje je došao sam, bez mentora, sa svojom idejom. Njegovo ime je Jakov Glavač, maturant je Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, a drugo mjesto u finalu Ideje godine 2022. osvojio je predstavivši projekt svog završnog rada – platformu Eduo.

‘Ekosustav za renesansu školstva’

Primijetio je da svake godine neki novi učenici rješavaju iste zadatke koje su godinu, dvije i tri prije rješavali njihovi stariji kolege, Jakov je došao na ideju. Što kada bismo na jednom mjestu mogli upisati pitanje iz, recimo, domaće zadaće – bilo koje – i na njega instantno naći odgovor. Ideja mu se učinila sjajnom, no htio je ispitati želi li to itko uopće. Objavio je pitanje na redditu, u najvećem hrvatskom subredditu, i postalo je viralno. Danas tako imamo Eduo instrukcije, a u razvoju je i Eduo AI.

– Eduo je ekosustav za renesansu školstva. Aplikacija koja je sada realizirana su Eduo instrukcije, a korisnicima omogućava pretraživanje, postavljanje i odgovaranje na pitanja vezano za školske predmete. Uz to imamo Eduo AI, umjetnu inteligenciju koja može odgovoriti na bilo koje pitanje iz bilo kojeg predmeta. Sada trenutno odgovara na teorijska pitanja, no cilj je da u budućnosti odgovara na baš sva pitanja, priča nam Jakov.

Njegova umjetna inteligencija može odgovoriti na jednostavnija matematička i fizička pitanja, zna razliku između poreza i prireza, a ako zaboravite što je točno fotosinteza, ona zna savršeno precizan odgovor. Koliko je Eduo AI razvijen pokazuje i činjenica da Jakov, kaže, nije baš puno vremena posvetio poslovnom planu za Ideju godine pa mu je jedan dobar dio tog plana napisala upravo – umjetna inteligencija.

Izdvojeni članak
Marijo Marić

[Ideja godine ’22] Često zaboravljate na poštu u sandučiću? Ideja maturanta riješit će vam taj problem

‘Ovo što mi radimo u školi je uvredljivo’

Da je njegov projekt izrazito popularan među učenicima pokazuju i brojke. Stranica na kojoj se nalaze i Eduo instrukcije i Eduo AI ovog je mjeseca imala preko sto tisuća pregleda, a svaki mjesec brojke rastu, kaže, za nekih dvadesetak posto. Ideju za razvijanje ovakve platforme ima jako dugo, no kako nam priznaje, bilo mu je teško natjerati se da na svojoj ideji krene ozbiljno raditi. Na kraju je to odabrao za svoju temu za završni.

Nešto više od tri mjeseca mu je trebalo da razvije prvi dio svoje platforme, aplikaciju Eduo instrukcije. Općenito mu je zanimljivo bilo razvijati svoju ideju, posebice ekstraktanje matematičkih formula iz PDF-ova. No generalno mu je zabavno gledati kako ljudi reagiraju kad nešto novo napravi i kako koriste aplikaciju. Znanja stečena u školi, kaže nam, nisu mu baš puno pomogla.

– Ovo što mi radimo u školi je uvredljivo. Imamo i stručne predmete, to je na razini, kao da nakon što četiri godine Hrvatskog idemo pisati romane, istaknuo je Jakov i rekao da mu je jako drago što postoje ovakva natjecanja poput Ideje godine.

Nakon srednje planira upisati faks, konkretno Fakultet elektrotehnike i računarstva, a u međuvremenu, koliko mu to obveze i vrijeme bude dozvoljavalo, posvetit će se daljnjem razvoju svoje ideje i ekosustava za, kako je i sam rekao na početku priče, renesansu školstva.

Najviše bodova žirija i pobjedu u natjecanju ostvario je Marijo Marić iz Srednje škole Ilok s projektom pod nazivom Iločani, čime je osvojio glavnu nagradu od 10.000 kn bruto, a kako su protekla dva dana finala pogledajte u fotogaleriji.


Prijenos cijelog finala pogledajte na YouTube kanalu portala srednja.hr.

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.