Pretraga

Prisjećamo se genijalnih projekata pobjednika dosadašnjih izdanja Ideje godine

A- A+

Prijave za V. izdanje srednjoškolskog poslovnog projekta Ideja godine, otvorene su. Slogan projekta je bio i ostao ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, a posebno će se ove godine honorirati ideje koje će promovirati koncept pametnih gradova. Veliko finale za 10 najboljih projekata bit će 4. svibnja, a glavna nagrada je studijsko putovanje u talijanski grad Bolognu. Kako bismo vas malo bolje upoznali sa samim natjecanjem, izradili smo kratki prikaz ideja dosadašnjih pobjednika.

Pobjednici prethodih izdanja Ideje godine|Foto: srednja.hr

Sve o ovogodišnjem, petom po redu natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje, a odgovore na najčešća pitanja vezana uz natjecanje, naći ćete putem ove poveznice. Evo kako su izgledale ideje prijašnjih pobjednika.

I. izdanje Ideje godine: Croatian Beaches 

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Varaždinke su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio hrvatske plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Naime, njen brat Jan ima cerebralnu paralizu, pa su pokušali naći plažu na kojoj bi on mogao normalno ući u more i provesti dan, a da je ostatku obitelji restoran blizu.
Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.

II. izdanje Ideje godine: In My Wave 

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđer Boškovića na drugo se izdanje Ideje godine prijavio sam. I pobijedio. Uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je svoju aplikaciju In My Wave za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, nalazite se na Trgu i želite vidjeti koji su vaši prijatelji u blizini, ne morate obavljati brojne pozive, već jednim pozivom preko Ilijine aplikacije saznajete tko vam je najbliže. 

Prije no što se prijavio na natjecanje, napravio je istraživanje i shvatio da ima jedinstvenu ideju koju bi valjalo patentirati. Izradio je autorski logo i softver, a sama se ideja, kaže, razvijala 4-5 mjeseci.
Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

III. izdanje Ideje godine: Trampolin 

Prvi pobjednici Ideje godine s mora učenici su Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic pod mentorstvom Matije Rubinića osmislili su Trampolin – Web servis koji je mjesto razmjene usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi. 

Razmišljali su u budućnost, kako do zaposlenja kada završile školu i shvatili kako bez iskustva i kapitala ne postoji puno mogućnosti. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo, a i dobiju nešto za svoj rad.
Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

IV. izdanje Ideje godine: Road Aid Black Box 

Prošlogodišnji pobjednik Ideje godine trojac je iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje.
Analizom tržišta nisu naišli na sličan proizvod, pa im je njihova jedinstvena ideja lani donijela pobjedu.

_________________________________________________________________________

Partneri projekta Ideja godine su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Često postavljanja pitanja i odgovore na njih pronađite ovdje.