Pretraga

Ovo je prošlih pet genijalnih timova s natjecanja Ideje godine, a upravo smo otvorili prijave za ovogodišnje natjecanje

A- A+

Krenuli smo u novo izdanje srednjoškolskog projekta Ideja godine, koje organizira portal srednja.hr. Ovo je šesta godina za redom da organiziramo natjecanje na kojem možete pokazati vašu inovativnost, kreativnost i poduzetnički duh. Podsjetite se na prošlih pet pobjednika kako biste se motivirali za natjecanje, jer glavna nagrada je studijsko putovanje po Europi.

Foto: Ivan Božić | srednja.hr

Prijave za VI. izdanje srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine su otvorene i željno iščekujemo vidjeti vaše poduzetničke projekte. Veliko finale za 10 najboljih projekata iz cijele zemlje će se održati 3. svibnja u prostorijama glavnog partnera Effectusa – studija financija i prava. Sve bitne informacije možete pročitati u tekstu natječaja, a odgovori na često postavljena pitanja se nalaze na linku.

U proteklih pet godina smo imali zbilja fenomenalne ideje, a konkurencija je iz godine u godinu sve jača. Iz svih dijelova Hrvatske, iz različitih škola, različitih uzrasta, pogledajte koji su sve projekti do sada pobijedili na Ideji godine.

I. izdanje Ideje godine: Croatian Beaches

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Varaždinke su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio hrvatske plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Naime, njen brat Jan ima cerebralnu paralizu, pa su pokušali naći plažu na kojoj bi on mogao normalno ući u more i provesti dan, a da je ostatku obitelji restoran blizu.
Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.

II. izdanje Ideje godine: In My Wave

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđer Boškovića na drugo se izdanje Ideje godine prijavio sam. I pobijedio. Uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je svoju aplikaciju In My Wave za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, nalazite se na Trgu i želite vidjeti koji su vaši prijatelji u blizini, ne morate obavljati brojne pozive, već jednim pozivom preko Ilijine aplikacije saznajete tko vam je najbliže.

Prije no što se prijavio na natjecanje, napravio je istraživanje i shvatio da ima jedinstvenu ideju koju bi valjalo patentirati. Izradio je autorski logo i softver, a sama se ideja, kaže, razvijala 4-5 mjeseci.
Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

III. izdanje Ideje godine: Trampolin

Prvi pobjednici Ideje godine s mora učenici su Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic pod mentorstvom Matije Rubinića osmislili su Trampolin – Web servis koji je mjesto razmjene usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi.

Razmišljali su u budućnost, kako do zaposlenja kada završile školu i shvatili kako bez iskustva i kapitala ne postoji puno mogućnosti. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo, a i dobiju nešto za svoj rad.
Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

IV. izdanje Ideje godine: Road Aid Black Box

Pobjednik IV. Ideje godine je trojac iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje. Analizom tržišta nisu naišli na sličan proizvod, pa im je njihova jedinstvena ideja donijela pobjedu.

V. izdanje Ideje godine: Projekt GrowCity

Prošlogodišnji pobjednik Ideje godine je Ante Toni Debelić, učenik tada drugoga razreda Salezijanske klasične gimnazije s praovm javnosti iz Rijeke. Pobjedu mu je priskrbio samouvjereni nastup i odlična prezentacija inovativnog projekta GrowCity.

Uz pomoć mentorice, profesorice engleskog i francuskog jezika, Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni je osmislio automatizirani sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru. Takav je sustav sto posto prijenosan što bi dugoročno moglo riješiti problem gladi i nemogućnosti uzgoja hrane u raznim dijelovima svijeta.

____________________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Prijatelji projekta su IN2 i Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]