Pretraga

Rimac Automobili financirat će nastup hrvatskih učenika na Svjetskom RoboCup natjecanju u Leipzigu

Nakon što su učenici Srednje škole Ludbreg nastupili u finalu natjecanja Ideje godine, održan je sastanak na kojem je ravnatelj Josip Zdelar dogovorio suradnju s tvrtkom Rimac Automobili. Osim donacije za nastup na Svjetskom prvenstvu, ova će im inovativna kompanija pomoći i sa savjetima u razvoju njihove inovacije.

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

Učenici Srednje škole Ludbreg osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju u robotici. Pobjedom na RobocupJunior Ludbreg Open 2016 osigurali su nastup na svjetskom prvenstvu u Leipzigu pa su im iz tvrtke Rimac Automobili odlučili pokriti troškove kotizacije.

Uz novčanu donaciju za nastup na ‘Svjetskom’, dogovoreno je da će ova inovativna hrvatska kompanija možda pomoći i u osiguravanju materijala za razvoj još bržih i spretnijih robota, a savjetovat će ih i u razvoju njihove inovacije s kojom su osvojili drugo mjesto na srednjoškolskom natjecanju Ideja godine koje organizira srednja.hr.


Kroz projekt žele razviti momčad koja će pobijediti Svjetske prvake

RoboCup je vodeće i najraznovrsnije natjecanje za inteligentne robote i jedan od najvažnijih svjetskih tehnoloških događaja za istraživanje i obuku koje je pokrenuto 1997 godine. – Svjetsko prvenstvo robota kombinira različite interdisciplinarne izazova iz robotike, umjetne inteligencije, informatike, kao i elektrotehnike i strojarstva, između ostalih, objasnio nam je Željko Posavec te istaknuo kako je službeni cilj ovog projekta do 2050. godine razviti momčad humanoidnih robota koja će moći pobijediti tada aktualne prvake Svjetskog nogometnog prvenstva. Da ćemo ipak još godinama uživati u majstorijama virtuoza kao što su Modrić, Messi, Neymar ili C. Ronaldo uvjerite se videom na dnu članka.

Programerski način razmišljanja učenici su stekli kroz školsku nastavu

– Osim što su učenici Srednje škole Ludbreg s ostalim finalistima Ideje godine odmah poslije natjecanja posjetili tvrtku Rimac Automobili, održan je i sastanak na kojem su naš ravnatelj Josip Zdelar te njegov zamjenik Zvonko Bedenik dogovorili suradnju s hrvatskom kompanijom, prepričao nam je mladi profesor Željko Posavec, koji je ujedno i mentor ludbreškim robotičarima.

Profesor Posavec je i sam kao učenik sudjelovao na državnim natjecanjima iz Tehničke kulture i robotike. S obzirom na sve veću važnost i potrebu radne snage u STEM području, smatra kako je iznimno važno da se mladi orijentiraju prema tehničkim zanimanjima.

– Naši učenici koji će nastupiti na Svjetskom RoboCup natjecanju u Leipzigu su CNC operateri i imaju logiku programiranja, koju su naučili kod nas u školi. Sada to samo još nadograđuju s drugim programskim jezicima. Naravno, bit će to veliko iskustvo za njih, ali i za mene kao mentora, rekao nam je Željko Posavec, koji je s poznatim hrvatskim poduzetnikom i inovatorom Matom Rimcem sudjelovao na Državnom natjecanju iz robotike 2006. godine.

Kakve sve mogućnosti pruža kvalitetno znanje iz STEM-a odlično znaju i iz tvrtke Rimac Automobili pa su se odlučili podržati najbolje učenike iz područja koja su usko povezana s njihovom djelatnošću.

– Važno je podići svijest svih ljudi u Hrvatskoj o područjima na kojima smatramo da će se graditi budućnost i naše zemlje, a i svijeta. STEM područja će se razvijati velikom brzinom i na svima nama je da se što uspješnije ukrcamo na taj vlak. Zato nikada nije prerano početi s radom na projektima iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Naš kontinuiran rad je naravno i prepoznat od strane javnosti i od studentskih udruga pa smo tako ove godine osvojili i jednu od nagrada Zlatni Indeks, rekao nam je Aco Momčilović iz tvrtke Rimac Automobili.

Osim što im je odličan rezultat na Svjetskom prvenstvu u robotici i Ideji godine otvorio put za suradnju s poznatom hrvatskom tvrtkom u vidu donacije, nadaju se kako će nastaviti i s razvojem svojeg izuma koji ih je doveo u finale ovog prestižnog srednjoškolskog natjecanja.

‘Željan sam dokazivanja, inovacija i tehnologije, samo trebam malu podršku’

S invalidskim kolicima sa senzorima za prepoznavanje prepreka te gusjenicama za penjanje po stepenicama mladi robotičari Ivan Jovanović i Antonio Vlahović su uz pomoć kolegice Emily Zember s ‘ekonomskog smjera’ osvojili drugo mjesto na Ideji godine. Njihov izum i poslovni plan smjestio ih je odmah iza pobjedničke ekipe Gortan Tech, koja je smislila rješenje za spašavanje stradalih u prometu.

– Za sada nismo išli na dogovor o razvoju kolica, međutim ja sam svakako zainteresiran za suradnju i razvoj toga. Željan sam dokazivanja, inovacija i tehnologije, samo trebam malu podršku, radeći u školi ne mogu iskoristiti i realizirati sve ideje koje imam na umu. U ime Srednje škole Ludbreg mogu reći da se iskreno zahvaljujem Rimac Automobilima na donaciji te se nadam daljnjoj suradnji, rekao nam je profesor Srednje škole Ludbreg.

Pogledajte ispod sažetke prošlogodišnjeg nogometnog finala Svjetskog RoboCup natjecanja u kojem je SAD pobijedio Iran rezultatom 5:4, a u najboljim trenucima ‘Svjetskog u Brazilu’ uživajte na ovom linku pa procijenite imaju li roboti šanse bez da se još više ulaže u obrazovanje.

Rimac Automobili financirat će nastup hrvatskih učenika na Svjetskom RoboCup natjecanju u Leipzigu
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap