Pretraga

SPAN, partner Ideje godine, je preuzeo softversku kompaniju Ekobit

A- A+

SPAN, jedna od vodećih hrvatskih IT tvrtki koja posluje s korporacijama kao što su McDonalds i Starbucks, partner je ovogodišnje Ideje godine, srednjoškolskog poduzetničkog natjecanja. SPAN je nedavno potpisao ugovor kojim je preuzeo društvo Ekobit, hrvatsku tvrtku specijaliziranu za proizvodnju softvera. Transakcija je vrijedna više od 37 milijuna kuna.

span

SPAN, partner Ideje godine, je preuzeo softversku kompaniju Ekobit | Foto: SPAN

Span je 14. ožujka 2022. godine potpisao ugovor o kupoprodaji kojim je preuzeo društvo Ekobit, u transakciji vrijednoj 37.389.637,59 kuna. Dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima društva Ekobit u 2022. godini, podložan je usklađenju. Prema odluci dosadašnjih vlasnika društva Ekobit, dio cijene u iznosu od 3.266.496,00 kuna bit će plaćen dionicama Spana u svrhu ispunjenja Plana dodjele dionica radnicima Ekobita.

Kupnjom Ekobita, jedne od vodećih hrvatskih kompanija specijaliziranih za razvoj softvera, Span Grupa dodatno je osnažila svoju tržišnu poziciju nepunih šest mjeseci nakon uvrštenja dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze. Jedan od glavnih ciljeva Spanovog IPO-a bio je osigurati daljnje širenje i rast poslovanja, a akvizicija Ekobita snažan je korak u tom smjeru i u potpunosti u skladu sa Spanovom strategijom rasta. Zahvaljujući ovoj transakciji, obje kompanije proširuju portfelj svojih usluga i korisničke baze pa će postojećim i budućim korisnicima nuditi još više naprednih rješenja i usluga.

– Ovo je odlična vijest za sve naše dionike – zaposlenike, korisnike i dioničare. Razvoj softverskih rješenja jedan je od četiri strateška segmenta Spanovog poslovanja, a pridruživanjem Ekobita upravo taj dio sada dodatno osnažujemo. U potpunosti smo komplementarni, radimo na istim tehnologijama pa udruživanje znanja i iskustva donosi korist za sve. Budući da sličan pristup dijelimo i kada je riječ o brizi za zaposlenike, vjerujem da ćemo se i u tom dijelu smisleno nadopunjavati, dijeleći potvrđeno dobre HR prakse, izjavio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Preuzimanjem šire poslovanje

Ekobit je specijaliziran za razvoj softverskih rješenja, stoga njihova ekspertiza dolazi do izražaja i kroz vrijedno intelektualno vlasništvo. Kompanija je aktivna na tržištu sa svoja dva proizvoda: BizDataX masking rješenje koje služi dobivanju testnih baza produkcijske kvalitete uz zaštitu osjetljivih podataka osoba poštujući GDPR regulativu i BizDataX subsetting koji omogućava stvaranje manjih testnih baza izborom relevantnog podskupa produkcijskih podataka.

– Ulazeći u 30. godinu rada i razvoja naprednih softverskih rješenja, u Ekobitu smo odlučili da je vrijeme za iskorak. Pridruživanje Spanu gledamo kao priliku za novu dimenziju u razvoju poslovanja, a s obzirom na naše bogato iskustvo u izradi softverskih rješenja siguran sam da će ova akvizicija zbog sinergijskog učinka koje donosi dati snažan pečat i otvoriti neke nove prilike u daljnjem poslovanju Grupe, izjavio je predsjednik Uprave Ekobita Goran Glišić.

Preuzimanjem Ekobita, koji svoje usluge primarno isporučuje zapadnoeuropskim korisnicima, Span proširuje svoje poslovanje, posebice na DACH regiju. Unutar Span Grupe, Ekobit nastavlja poslovati s postojećom Upravom kao samostalan poslovni subjekt.

O Spanu

Span je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija koja posljednjih godina bilježi kontinuirani rast prihoda za više od 20 posto godišnje. Prisutan na tržištu posljednjih 29 godina, Span trenutno zapošljava 603 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji tri četvrtine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. U suradnji sa 40 međunarodnih partnera, posluje s više od 1200 korisnika, među kojima su vodeće globalne i regionalne korporacije – McDonalds, Tate & Lyle, Starbucks, Newsec, Infobip, Metinvest Grupa, Triglav, NLB, Helios, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Croatia osiguranje. Span Grupu čine tri domaća društva – Span d.d., Bonsai.tech i Trilix – te osam društava kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji. Kao vodeći stručnjaci za Microsoft tehnologije i vodeći regionalni Microsoft partner, Span nosi status Microsoft Gold Partnera te je prva hrvatska kompanija koja ima devet Microsoftovih naprednih specijalizaci

O Ekobitu

Ekobit je jedna od vodećih hrvatskih kompanija specijaliziranih za razvoj softvera koja već godinama ostvaruje postojani rast prihoda. Trenutno zapošljava 70-ak stručnjaka u svoja dva ureda u Zagrebu i Varaždinu, ostvarujući više od 70 posto prihoda na zapadnoeuropskom tržištu. Među ključne Ekobitove klijente spadaju tvrtke Sauter (Švicarska), Rods&Cones (Nizozemska/Belgija), Aucxis (Belgija), Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Pošta Slovenije, Nets/Nexi. Uz razvoj softverskih rješenja po mjeri, Ekobit je aktivan na tržištu i sa svoja dva proizvoda: BizDataX masking te BizDataX subsetting za robusnu pripremu test podataka u sigurnim sekundarnim okruženjima usuglašeno s GDPR regulativom. Ekobit je dugogodišnji Microsoft Gold partner sa četiri Microsoftove zlatne kompetencije.

Copy link
Powered by Social Snap