Pretraga

Kako znati je li vaša ideja za posao dobra? Iz jedne od najvećih IT tvrtki u zemlji dali savjete

A- A+

Da se odvažna poslovna ideja itekako isplati, pokazuje primjer hrvatske IT tvrtke Span. Počeli su prije 30 godina kao mali dućan, a odlučili su prodavati nešto što je u to vrijeme bilo dosta drugačije. Danas broje preko 800 zaposlenika. Od Melite i Marina, stručnjaka iz Spana, čuli smo više o tome čime se u Spanu bave. Span je partner Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce, pa su naši sugovornici dali i nekoliko savjeta za sve koji se žele prijaviti, kao i one koji žele već sada graditi uspješnu budućnost.

programiranje

Iz Spana su podijelili savjete svima koji već sad razmišljaju o svojoj budućnosti: kako znati je li vaša ideja za posao dobra? | Foto: Pexels

Dobra poslovna ideja može se itekako isplatiti. Trebate li inspiraciju da započete osmišljavati vlastitu, ne gledajte dalje od primjera tvrtke Span, jedne od najvećih IT tvrtki u zemlji. S radom su počeli prije 30 godina kao mali dućan u Zagrebu. Danas imaju urede u Hrvatskoj, SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sloveniji, Ukrajini, Azerbajdžanu, Moldaviji, Švicarskoj i Njemačkoj.

Ono što ih je u njihovim počecima razlikovalo od drugih bila je upravo njihova poslovna ideja. U to vrijeme, većina IT tvrtki se bavila prodajom hardware opreme. No, osnivač Spana, Nikola Dujmović, došao je na ideju da oni prodaju software. Tada u Hrvatskoj to nije bilo nešto baš uobičajeno.

Span je, inače, jedan od partnera Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce. Ideja godine traži najbolju učeničku poslovnu ideju koja će uključivati neku od novih tehnologija, a nagradit će ju s 1.300 € bruto investicije. Prijave su već počele i traju do 25. travnja u 23:59h. Više o natjecanju pronađite ovdje.

Izdvojeni članak
ideja godine 2023

Kreće Ideja godine 2023., natjecanje koje najbolju učeničku ideju nagrađuje s 1.300 €

Prošle godine zaposlili više od 200 ljudi

Melita Ferjanić, HR Specialist iz Spana, ispričala nam je više o tome kako je ta IT tvrtka nastala.

– Span je krenuo kao mali dućan softvera u Teslinoj ulici 1993. godine. Nikola Dujmović, osnivač Spana imao je viziju u to vrijeme da prodajemo uslugu, a ne opremu. U 30 godina poslovanja razvili smo se od IT sistem integratora u Hrvatskoj, do pružatelja IT usluga i rješenja sa širokom ponudom u područjima clouda, sigurnosti i podrške za korisnike širom svijeta. Usmjereni smo na dugoročne odnose s klijentima, surađujemo s vodećim globalnim i regionalnim korporacijama, rekla je Melita.

Jedna od njihovih najvažnijih sofverskih usluga je ona povezana s Microsoftom, objasnila nam je. Span je vodeći stručnjak za Microsoft tehnologije i njihov glavni partner u regiji. U Spanu vole izazove i svaki novi projekt gledaju kao priliku za napredak, istaknula je.

– Danas Span ima više od 800 zaposlenika, a samo u prošloj godini zaposlili smo preko 220 novih kolega! Trudimo se svojim zaposlenicima omogućiti ugodno radno okruženje s visokom slobodom, ali i visokom razinom odgovornosti. Idemo u korak s najnovijim tehnologijama te potičemo zaposlenike na edukaciju i polaganje profesionalnih certifikata, navela je naša sugovornica.

Span

Melita Ferjanić – Span | Foto: Span

Zapošljavaju i studente

Mnogi njihovi zaposlenici su studenti koji još studiraju ili su nedavno završili faks, nadovezao se Marin Vidaković Lipovac, Developer iz Spana. Većina ih dođe preko studentskih praksi ili Span Akademije. Ako ste se ikad pitali kako je kad se direktno s faksa zaposliš u ogromnoj firmi, Marin nam je i to objasnio.

– Kada nam se pridruže, osmišljavamo onboarding proces koji je u skladu s razinom njihovog znanja. Idući korak je uključivanje na stvarne projekte gdje rade s iskusnijim kolegama – svojim mentorima. Potičemo ih da dodatno razvijaju svoje znanje kroz interne edukacije, polaganje certifikata, sudjelovanje na konferencijama i razne druge inicijative. Mogu reći kako smo u tom trenutku fokusirani na razvoj hard i soft skillova, ispričao je Marin.

Kod njih se možete zaposliti ako vas zanima upravljanje softverskom imovinom i licenciranje, projektiranje i održavaju informacijskih sustava, kibernetička sigurnost, poslovanje u oblaku, tehnička podrška ili razvoj softvera i poslovnih rješenja, jer točno time se bave. Marin nam je opisao i kako izgleda tipični radni dan u Spanu, barem za developere.

– Spanovci imaju dvije opcije, mogu raditi iz ureda ili remote. U svakom slučaju radni dan ima glavne točke koje su nam svima zajedničke. Svaki dan imamo sastanak na kojem je cijeli projektni tim i prolazimo kroz projekte na kojima trenutno radimo i zadatke svakoga od nas. Super je što u timu imamo puno stručnjaka s različitim iskustvima pa za svaki problem vrlo brzo možemo pronaći rješenje. Kroz dan smo fokusirani na taskove koje rješavamo i slažemo to-do listu koja nam je smjernica za idući dan, rekao je.

Span

Marin Vidaković Lipovac – Span | Foto: Span

Savjeti za sve koje zanima poduzetništvo i IT

Za kraj, naše sugovornike smo pitali i za neke savjete koji će biti korisni ne samo učenicima koji se žele prijaviti na Ideju godine, već i svima koji već sada razmišljaju o svojoj budućnosti. Melita im je poručila kako je važno vjerovati u sebe – ali ne slijepo. Ponekad ćemo dobiti povratnu informaciju koja nam se neće svidjeti, ali moramo ju moći čuti.

– Vjerujte u sebe i svoju ideju! Ali, nemojte se bojati pitati za pomoć i budite otvoreni za svaku povratnu informaciju. Iskoristite sve prilike koje vam se nude kako biste proširili svoje znanje i vidjeli kako poslovni svijet funkcionira, istaknula je Melita.

Marin ima nekoliko savjeta za sve koje zanima IT, ali nisu sigurni odakle početi. Kako je istaknuo, riječ je o industriji koja se brzo mijenja i nove se tehnologije brzo pojavljuju, ali neka područja će se u bližoj budućnosti sigurno nastaviti razvijati.

– U području umjetne inteligencija nikako neće biti dosadno još duže vrijeme – svi smo vidjeli kakav boom je napravio ChatGPT. Osim toga, tehnologije s velikim legacyjem svakako su odličan smjer, već su se dokazale kao uspješne i ima puno projekata čiji support ovisi o znanju tih tehnologija. Kako na tržištu pratimo popularne tehnologije, moram spomenuti i trenutno „nepopularne“ tehnologije zbog velikog potencijala za razvoj u budućnosti. Velike su potrebe za aplikacijama koje se negdje trebaju razvijati i možda baš te tehnologije postanu široko korištene, ispričao je Marin.

Svoj odgovor je zaključio važnom porukom za sve učenike koji tek moraju odlučiti o svojoj karijeri.

– Možda zvuči „prožvakano“, ali smatram da je istinito – svatko treba raditi ono što mu se sviđa i što voli! Jednom kada postane stručnjak za svoje područje siguran sam da će imati jako puno prilika za uspjeh, poručio je Marin za kraj.

Više o Spanu pročitajte na njihovoj web stranici.


Ideja godine 2023 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Span i Privredna banka Zagreb. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap