Pretraga

Tek počinjete karijeru i pitate se: Kako prepoznati tvrtku s kojom ćete biti zadovoljni?

A- A+

Kad tek krećemo raditi, najvažnije je pronaći tvrtku koja će nam pomoći razviti poslovne vještine koje nismo mogli dobiti studiranjem. Istražili smo, stoga, malo više o Spanu, hrvatskoj IT kompaniji koja se vodi načelom: ulaganje u ljude je preduvjet za uspješno poslovanje. Bilo da je riječ o specifičnim znanjima ili tzv. mekim vještinama, u Spanu svoje zaposlenike kontinuirano potiču na edukaciju. A osim na zaposlenike, ova kompanija programe edukacija širi i na studentsku populaciju u kojoj nastoji prepoznati motivirane i talentirane pojedince.

računalo, kompjuter, laptop, tipkovnica

Hrvatska IT kompanija razvija neke od najboljih stručnjaka i lidera na tom području | Foto: Unsplash

Ulaganje u obrazovanje i razvoj zaposlenika jedan je od prioriteta svake kompanije koja svoje poslovanje temelji na znanju i stručnosti. Posebno je to važno u IT sektoru koji, uslijed stalnog razvoja tehnologije, zahtijeva brojna specifična znanja. Span je jedna od vodećih IT kompanija koja je već dugi niz godina snažno posvećena brojnim internim inicijativama i programima u području razvoja i usavršavanja zaposlenika. Ulaganjem u ljude, Span u konačnici stvara i preduvjete za ispunjenje svojih strateških ciljeva, privlačenje i zadržavanje talenata te nastavlja uspješno poslovanje.

Kad govorimo o stručnim kompetencijama njihovih zaposlenika, zbog specifičnosti projekata na kojima su angažirani, važno im je stjecanje određenih tehnoloških certifikata od kojih dio mogu polagati u Spanovom Testnom centru. Više od 430 Spanovih zaposlenika ima barem jedan profesionalni certifikat. Njihovim zaposlenicima od ove godine na raspolaganju je i LMS portal (Learning Management System) koji sadržava niz tehničkih i netehničkih edukacija.

Pomažu vam razviti voditeljske vještine

Svjesni važnosti razvoja novih lidera koji će znati slijediti vrijednosti ukorijenjene u kompaniji, u Spanu već treću godinu zaredom organiziraju i Span Management Academy – devetomjesečni edukacijski program koji uključuje dva smjera radionica i mentoring smjer. Jedan smjer radionica odnosi se na razvoj tzv. poslovnih vještina, a radionice i predavanja na ovom smjeru drže Spanovi menadžeri i članovi Uprave koji iz vlastitog iskustva prenose teorijsko i praktično znanje.

Drugi smjer bavi se razvojem tzv. ‘mekih’ vještina, jednako važnih za razvoj menadžerskih kompetencija, a koje često nisu dovoljno zastupljene u obrazovnom sustavu ili nešto slično. A kroz treći smjer, odnosno mentoring, mentori , ujedno članovi menadžmenta Spana, prenose svoje znanje i iskustvo novim generacijama voditelja.

Svi mogu koristiti hub za učenje

Dosad je 60 trenutačnih i budućih team leadera i menadžera sudjelovalo u ovom programu koji je u velikoj mjeri utjecao i na opće zadovoljstvo poslom među polaznicima programa.

– Svjesni smo da se stručnjaci koji zaista vole i znaju svoj posao često teško odvajaju od stručnog dijela svog posla u procesu prelaska na liderske pozicije. To je svojevrsni izlazak iz zone komfora i zato ih treba osnažiti, opremiti pravim alatima i znanjima o vođenju ljudi, procesa i ostalog, pojašnjava Daria Loos Glebov, starija specijalistica za učenje i razvoj u Spanu, te dodaje kako je uz program usmjeren na razvoj novih lidera unutar kompanije, vrlo važno imati na umu da postoji velik broj stručnjaka koji se ne vidi na liderskim pozicijama, no žele, a i trebaju, imati podjednako definiran put svog razvoja i rasta unutar kompanije.

Stoga je svima njima na raspolaganju Span Learning Hub, program usmjeren na razvoj kompetencija specijalističkih pozicija, koji sadrži treninge iz mekih vještina i poslovnih područja.

Daria Loos Glebov, starija specijalistica za učenje i razvoj u Spanu | Foto: Span

Povezivanje edukacija s performanceom

Kako bi osnažili svrhovitost edukacija koje organiziraju, u Spanu su razvili model mjerenja učinkovitosti i rezultata u radu svih koji su pohađali Span Management Academy, a isto razvijaju i za Span Learning Hub. Osim toga, edukacije su sjajan alat i prilikom evaluacija ljudi. Primjerice, kada se kod nekog zaposlenika, uz jake točke detektiraju i područja na kojima ima prostora za razvoj, zaposlenici dobivaju preporuku za neki od programa koji im može pomoći svladati tražene, prepoznate vještine.

Usmjerenost na studentske programe

Span je u svom djelovanju itekako orijentiran i na studentsku zajednicu u kojoj kontinuirano nastoji prepoznati motivirane i talentirane pojedince. U kompaniji su tako ponosni na Span Academy, program prakse za perspektivne studente informatike kojim se studentima omogućuje dodatna edukacija i stjecanje potrebnih vještina i znanja, a istovremeno je to i sjajan alat pomoću kojega Span prepoznaje najbolje IT talente koji mogu postati i dio njegovog tima.

Span je tako tijekom ljeta 2022. godine organizirao dvije studentske ljetne prakse pod nazivom Span Academy – Development i Span Academy – Cloud & Security. Prakse su uključivale i predavanja i mentorstvo Spanovih stručnjaka kako bi studenti pojedinog smjera dobili što bolji uvid u osnovne elemente IT sustava, odnosno razvoja aplikacija.

Također, drugu godinu zaredom Spanovci iz odjela Software Developmenta drže tzv. vještinu pod nazivom ‘Agilni razvoj digitalnih platformi pomoću mikroservisa’ na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Vještina je izvannastavni kolegij koji tvrtke drže u suradnji s fakultetima, traje četiri mjeseca, a uključuje 13 predavanja uz vježbe. Objema ovim inicijativama Span radi na prepoznavanju kao poslodavca prvog izbora na ciljanim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap