Pretraga

[Ideja godine ’22] Srednjoškolci, tražimo vašu najbolju ideju i nagrađujemo je s 10.000 kn

A- A+

Ideja godine je jedinstveno srednjoškolsko poslovno natjecanje. Ove se godine održava deseti put i pravila su se ponešto promijenila, ali suština je ostala ista: ne nagrađujemo vaše poznavanje gradiva, već poduzetnički duh, kreativnost i hrabrost. Deset timova ili pojedinaca proći će u finale koje će se održati u Zagrebu, a jednu najbolju ideju nagrađujemo s 10.000 kn bruto. Doznajte sve o tome kako se prijaviti!

ideja godine 2022

Otvorene su prijave za Ideju godine ’22! | Foto: srednja.hr

Ideja godine, natjecanje za srednjoškolce koji žele napraviti svoje prve poduzetničke korake, deseti put otvara prijave. Za razliku od školskih natjecanja na koja ste, možda, naviknuli, ne tražimo one s najviše znanja u školskom gradivu. Ideja godine namijenjena je svima koji se žele okušati u stvaranju poslovnog plana koristeći neku od novih tehnologija. Pobjednika ili pobjednički tim nagrađujemo s 10.000 kn bruto.

Vaša poslovna ideja treba uključivati neki oblik moderne tehnologije, slobodno dajte mašti na volju, a vašu kreativnost ćemo nagraditi. Možda ste već prije čuli da svaka uspješna poslovna ideja rješava određeni problem pa tako i nas zanima kako ćete koristiti naprednu tehnologiju za rješavanje problema koji muče vas, vašu okolinu ili cijelo društvo.

Povodom jubilarnog izdanja natjecanja odlučili smo pravila ponešto izmijeniti kako bi natjecatelji, ali i naši partneri, od natjecanja imali još više koristi. Najprije ćemo objasniti pravila koja se nisu mijenjala. Na natjecanje se prijavljujete sami ili u timu s najviše troje članova. Prijave s više od troje članova nećemo uzeti u obzir. Prilikom osmišljavanja ideje i pisanja prijave možete tražiti pomoć profesora/ice, a tada ih u prijavi trebate navesti kao mentora.

Kako se prijaviti na Ideju godine?

Prijavljujete se slanjem svog poslovnog plana putem obrasca ovdje. Poslovni plan koji morate ispuniti možete skinuti ovdje.

Ako nikada prije niste vidjeli poslovni plan i niste sigurni kako ga napisati, ne brinite. Obrazac poslovnog plana možete preuzeti ovdje, a on će vas voditi, korak po korak, do stvaranja vaše prve poslovne ideje. Svaka točka je detaljno objašnjena, a obuhvaća nekoliko osnovnih tema koje ćete morati osmisliti: poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podaci, društveno odgovorno poslovanje.

Plan ne smije biti kraći od četiri stranice, ali niti duži od 15-ak stranica. Pošaljete li duži poslovni plan, ipak nećete dobivati negativne bodove. Cijenit ćemo svaki drugi oblik prezentiranja vaše ideje: putem videa, prezentacije ili nečeg drugačijeg. Sva često postavljanja pitanja oko prijava i odgovore na njih potražite ovdje.

Rane prijave zaprimamo do 2. travnja. Svi koji do tada pošalju prijave dobit će povratnu informaciju mentora i priliku da svoju prijavu poprave, što znači da će steći značajnu prednost i povećati si šanse za ulazak u finale. Krajnji rok za prijavu je 18. travanj. Nakon što se prijave zatvore, stručni žiri bira deset pojedinaca ili timova koji će ući u finale. Finaliste proglašavamo 23. travnja.

Novost koju smo uveli ove godine jest ta da će finalistima biti dodijeljeni mentori – profesionalci i poduzetnici s puno iskustva, koji će vam pomoći u finalnom oblikovanju vaše poslovne ideje. Imat ćete priliku učiti od najboljih i dobiti savjete koji će vam koristiti u natjecanju, ali i na vašem budućem karijernom putu.

Ključni datumi

9. ožujak – početak prijava

2. travnja – rane prijave (mogućnost recenzije rada)

18. travnja – finalne prijave

23. travnja – proglašenje finalista

28. travanj – finale u prostorima Effectusa, večera i noćenje u Zagrebu / u slučaju loših epidemioloških uvjeta, finale će se održati online

29. travanj – doručak, obilazak partnera, odlazak kući (ovisno o epidemiološkoj situaciji)

Prijašnji pobjednici Ideje godine:

  1. izdanje – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar – I. gimnazija Varaždin – Mentorica Kristina Oršić Manojlović – Projekt Croatian Beaches
  2. izdanje – Ilija Perić – Tehnička škola Ruđera Boškovića – Mentor Milan Korać – Projekt In My Wave
  3. izdanje – Kristijan Žic, Marin Nižić i Slavica Blašković – Prirodoslovna i grafička škola Rijeka – mentor Matija Rubinić- Projekt Trampolin
  4. izdanje – Eva Šimec, Marija Djerdjaj i Denis Cvijanović – Srednja škola Vladimir Gortan Buje – mentorica Dolores Mihelić-Malbašić – Projekt Road Aid Black Box
  5. izdanje – Ante Toni Debelić – Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti – mentorica Alenka Šuljić Petrc – Projekt GrowCity
  6. izdanje – Roko Radanović, Toma Puljak i Dražen Barić, mentorica Marija Rakić Mimica – III. Gimnazija/Elektrotehnička škola, Split – Projekt LiftOFF
  7. izdanje – Duje Štolfa i Antonio Nikolić, mentor Ante Bartulović – III. Gimnazija Split – Projekt SortIT
  8. izdanje – Ramal Salha – Elektrotehnička i prometna škola Osijek – Projekt Quillix
  9. izdanje – Leo Janković i David Špiljak – Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka – Projekt Nevera

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap