Pretraga

[VIDEO] Vaša ideja je fantastična, ali kada ju morate prezentirati – pojede vas trema?

A- A+

Iako je trema pred javni nastup normalna stvar, kod prezentiranja vaše ideje potencijalnim investitorima može vas dosta koštati. Naravno, nisu svi rođeni da budu veliki govornici, no prezentacijske vještine se mogu itekako uvježbati. To je potvrdio i gost u našem podcast studiju, Aljoša Šestanović koji je jedan od članova žirija ovogodišnje Ideje godine.

Kako najbolje prezentirati svoju ideju, ključno je pitanje za sve koji se prijavljuju na Ideju godine. Osim poslovnih planova, učenicima se nudi i opcija da pošalju svoju prezentaciju te mogu dobiti i povratne informacije o tome što bi možda trebali promijeniti. Osim prezentacije, učenici su slobodni i da umjesto prezentacije naprave i video u kojemu će predstaviti svoju ideju.

‘Iz samog videa, odnosno iza njegovih tvoraca vidi se njihova motivacija’

O tome koji je način najbolji za prezentiranje poslovne ideje u našem podcast studiju razgovarali smo s Aljošom Šestanovićem, članom žirija ovogodišnje Ideje godine koji je ujedno i prodekan na Visokom učilištu EFFECTUS gdje će se održati finale za 10 najboljih timova.

– Mislim da je video ono što bih preferirao jer se iz samog videa, odnosno iza njegovih tvoraca vidi se ta motivacija i jesu li oni sposobni u desetak minuta objasniti svrhu projekta i zato mislim da je način na koji se prezentira dosta važno, rekao je Šestanović.

Prošlogodišnji pobjednici oduševili svojom prezentacijskom moći

Ističe da je kod odabira pobjednika često presudan način prezentacije, a to je potvrdio i Marko Matijević, osnivač Ideje godine.

Prošlogodišnji pobjednici iz Rijeke su imali fantastičan nastup. Bili su jako uigrani iako je s njihovim projektom bilo puno izazova. Međutim, ono što je nas oduševilo je bila ta neka prezentacijska moć koja je bila nevjerojatna. Ti učenici su se toliko dobro uigrali, onda su kasnije priznali da su to dugo uigravali za finale, ispričao je Marko.

Poruka učenicima koji rade projekt – imajte malo više hrabrosti prezentirati svoju ideju

Jasno je da nemaju svi dobre prezentacijske vještine, no dobra vijest je da se one mogu naučiti.

– Razumijem da ima odličnih učenika koji imaju fantastične projekte, a možda su manje skloni javnim nastupima. I to je ono što je nažalost realnost, a to je da potencijalne investitore ipak morate u nekoj mjeri zainteresirati za ono što nudite. Tako da bih poručio učenicima koji rade projekt da imaju malo više hrabrosti prezentirati svoj projekt, dakle samo bez treme. To je vaš projekt, vaše brojke, vaša priča, poručio je Šestanović.