Pretraga

Mali genijalci: Đakovački školarci ušli u finale svjetskog natjecanja u robotici

A- A+

Ekipa mladih robotičara iz Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova plasirala se u finalnu rundu natjecanja MakeX, gdje će Hrvatsku predstavljati među 16 najboljih timova svijeta. Finalistice Iva Mijakić i Ana Švegli su pod mentorstvom Tomislava Milanovića impresionirale na natjecanju iz edukacijske robotike koje se održava u Kini.

Kineski Guangzhou okupio je najbolje svjetske mlade robotičare, a Hrvatsku predstavljuju talentirani Đakovčani (Foto: Paolo Zenzerović/Facebook)

Hrvatsko natjecanje u robotici organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a projektom žele svim učenicima u Hrvatskoj omogućiti jednaku priliku za sudjelovanje i razvoj vještina iz područja robotike, automatike i programiranja.

Nakon što su pobijedili na nacionalnom MakeX natjecanju koje se temelji na ligi Croatian Makers, IRIM-ovom najmasovnijem edukacijsko-natjecateljskom projektu, osnovnoškolci iz Đakova borit će se za titulu najboljih mladih robotičara na svijetu.

– Tempo natjecanja je vrlo zahtjevan, ali naše ekipe se fantastično drže. Mnogi su se sprijatelji s ekipama iz Kine i drugih zemalja, a ovdje smo (skoro) atrakacija, svi se žele slikati s ekipama, napisao je na svom Facebooku voditelj poslovanja na Institutu za razvoj i inovativnost mladih Paolo Zenzerović.

Našim uspješnim predstavnicima ostao je još jedan dan za pripremu. Veliko finale na rasporedu je sutra.