Pretraga

Tužan dan za akademsku zajednicu: Preminuo bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji profesor PMF-a

A- A+

Akademik Drago Grdenić, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji profesor i dekan PMF-a, preminuo je u petak u 100. godini života. Grdenić je i jedan od osnivača Instituta Ruđer Bošković, a bio je i najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Drago Grdenić | foto: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Tužni dani za hrvatsku akademsku zajednicu – u petak je preminuo akademik Drago Grdenić, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, istaknuti hrvatski kemičar i jedan od osnivača Instituta Ruđer Bošković te najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Grdenić je rođen 1919. u Križevcima, a gimnaziju je pohađao u Gospiću i Zagrebu. Diplomirao je kemiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1942. Bio je član Prosvjetnog odjela ZAVNOH-a, a o završetku Drugog svjetskog rata postaje profesor Više pedagoške škole u Splitu. Na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu zaposlio se 1946. kao asistent, a nakon što je doktorirao postaje docent, a potom i izvanredni te redovni profesor PMF-a.

Izdvojeni članak

Ekonomski zavijen u crno: Preminula je dugogodišnja profesorica tog fakulteta

Tijekom perioda rada na PMF-u, 1952. Grdenić osniva Zavod za opću i anorgansku kemiju PMF-a. Kako su priopćili iz HAZU-a, u Ulici kralja Zvonimira adaptirao je i opremio prostorije za kemijsku nastavu i istraživanje te osnovao knjižnicu koja broji oko 5200 knjiga. Osim toga, bio je član Odbora za izgradnju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, a početkom ’60-ih bio je i dekan PMF-a. Od 1976. do 1979. Grdenić je bio rektor Sveučilišta u Zagrebu, a profesor emeritus postaje 1997.

Da je zaista jedan od najistaknutijih kemičara dokazuje i činjenica kako je prvi je u Hrvatskoj 1950. primijenio metodu rendgenske difrakcije za određivanje kristalne i molekulske strukture, te s brojnim suradnicima osnovao Zagrebačku školu strukturne kemije.

– Smrću akademika Drage Grdenića Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je svog najstarijeg člana, i po godinama života i po članstvu u Akademiji u kojoj je proveo 59 godina. U međunarodnim znanstvenim krugovima najpoznatiji je bio po otkrićima brojnih novih spojeva žive i njihove koordinacije. Njegovi rezultati uvršteni su u domaće i strane udžbenike anorganske kemije. Pamtit će ga se i kao osnivača Zagrebačke škole strukturne kemije, riječi su predsjednika HAZU akademik Zvonko Kusić.

Sućut obitelji izrazilo je i Sveučilište u Zagrebu. Ispraćaj akademika Drage Grdenića bit će u četvrtak 13. rujna u 12.15 sati na Krematoriju u Zagrebu.