Pretraga

Preminuo akademik i dugogodišnji profesor zagrebačkog fakulteta na kojemu je bio i dekan

A- A+

Marin Hraste, hrvatski inženjer kemijske tehnologije, akademik i dugogodišnji profesor Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, preminuo je ovog vikenda u 85. godini života. Na fakultetu na kojemu je predavao obnašao je i funkciju prodekana, a jedno vrijeme je bio i dekan. Posljednji ispraćaj akademika je u srijedu 5. srpnja u 12:30 na Krematoriju u Zagrebu.

akademik i profesor Marin Hraste, svijeća u pozadini

Foto: HAZU | Pixabay

U subotu 1. srpnja u Zagrebu je u 85. godini preminuo hrvatski inženjer kemijske tehnologije akademik, Marin Hraste. Inače je rodom bio iz Siska, a srednju školu završio je u Zagrebu u Klasičnoj gimnaziji. U Zagrebu je i diplomirao i to na Tehnološkom fakultetu, odnosno današnjem Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Magisterij je stekao na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te ondje i doktorirao u području kemijskog inženjerstva.

– Radio je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije kao asistent, docent i izvanredni profesor. Od 1982. do umirovljenja 2008. godine bio je redoviti profesor te je predavao predmete Mehaničke operacije, Prijenos tvari i energije, Mehaničko procesno inženjerstvo, a na poslijediplomskoj nastavi Fenomeni prijenosa/Prijenos tvari i energije, Inženjerstvo disperznih sustava, Mehanički separacijski procesi i Procesno inženjerstvo. Na istom fakultetu obnašao je funkcije prodekana i dekana, a od 2009.  je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, navode iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je bio redoviti član.

Bavio se kemijskim inženjerstvom

Od 1998. bio je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2006. izabran je za redovitog člana HAZU u Razredu za tehničke znanosti. Bio je i predsjednik  Znanstvenog vijeća HAZU za tehnološki razvoj te voditelj Zavoda HAZU za istraživanje korozije i desalinaciju u Dubrovniku.

– Bavio se kemijskim inženjerstvom, posebice inženjerstvom disperznih sustava, odnosom granulometrijskoga sastava i radnih uvjeta uređaja za usitnjavanje, aglomeriranje, suspendiranje i filtriranje te odnosom disperzijskih svojstava i reoloških značajki suspenzija i pasta, ističu iz HAZU-a.

Izdvojeni članak
Koraljka Hrs

Preminula poznata glumica i profesorica zagrebačkog faksa: ‘Osvojila je srca mnogih studenata’

Bio je član je osnivač Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Usavršavao se na IASTE-Boots Pure Drug Co., Nottingham, u Ujedinjenom kraljevstvu te na DAAD-Kali Chemie AG u Hannoveru u Njemačkoj. Više puta bio je na studijskim boravcima u TU Dresden, Sektion Verfahrenstecnik u Njemačkoj te kao gostujući znanstvenik u NRC Canada, Ottawa, Kanada.

– Akademik Marin Hraste bio je član je osnivač Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, kao i predstavnik Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa u Europskoj federaciji za kemijsko inženjerstvo. Dobitnik je odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića te nagrade Fran Bošnjaković Sveučilišta u Zagreb, stoji na stranicama HAZU-a.

Posljednji ispraćaj akademika Hrastea je u srijedu 5. srpnja u 12:30 na Krematoriju u Zagrebu.