Pretraga

Biologinja koja ruši stigmu oko buba i zmija: Njene avanture prati sto tisuća ljudi na društvenim mrežama

A- A+

Pravim imenom Iva Čupić, a na društvenim mrežama kao Samsa Critters, biologinja je koja dokumentira svoj posao i avanture u prirodi te to dijeli sa sto tisuća ljudi. Ne bi to bilo ništa čudno da u njenim videima najčešće glavne uloge nisu pauci, zmije i raznorazne bube. A bioraznolikost, kaže, treba razumjeti i štititi.

Foto: Iva Čupić, srednja.hr

Većina nas u šetnji prirodom pokušava izbjeći paukove, raznorazne bube, a pogotovo zmije. Ali Iva Čupić, biologinja na društvenim mrežama poznatija kao Samsa Critters, odlazi u šetnje baš u potrazi za njima. Tako je prošetala Dalmatinskom zagorom i pokazala kakve je sve životinje, s nogama i one što gmižu, pronašla.

To nije samo njezin neobičan hobi. Na taj način Iva educira širu javnost o flori i fauni koja nas okružuje. Zaštita bioraznolikosti je, kaže, puno više od zaštite vrsta koje se smatraju univerzalno lijepima. Očuvanje bioraznolikosti ključno je ne samo za životinje, čak i one koje nas plaše, nego i za čovječanstvo.

Izdvojeni članak
Igor Jadan zero waste recept

Mislite da bacate previše hrane? Igor Jadan ima super zero waste recept

Strategija Europske unije za bioraznolikost do 2030. temelj je zaštite prirode u EU-u i jedan je od ključnih elemenata europskog zelenog plana. Jedna od točaka Strategije je i obnova narušenih ekosustava u cijeloj Uniji do 2030. godine, a to žele postići između ostalog smanjenjem upotrebe pesticida i sadnjom 3 milijarde stabala diljem Europske unije.

U videu pogledajte na koga je sve Iva naišla u svojoj šetnji.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem