Pretraga

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

A- A+

Na našem TikTok kanalu pokrenuli smo novi serijal videa s ciljem da našu publiku educiramo o odabranim znanstvenim pojavama ili činjenicama. U prvom videu odlučili smo pojasniti biološku pojavu o kojoj se uči i u osnovnoj i u srednjoj školi – menstruaciju. Prva menstruacija obično nastupa između 9. i 14. godine, a znate li kako do nje dolazi?

uložak nakon menstruacije

Foto: Pexels,Karolina Grabowska

Većini je poznato, a uči se to i u osnovnoj i srednjoj školi, da žene tijekom svoje reprodukcijske dobi imaju menstruacijski ciklus. Krvarenje koje nazivamo menstruacija zapravo je dio tog ciklusa. Za početak je potrebno znati da se ženski spolni sustav sastoji od vanjskih i unutrašnjih organa i te unutarnje čine jajnici, jajovodi, maternica i rodnica.

Tijekom svakog menstrualnog ciklusa, u pravilu, u jednom jajniku nastaje jedna zrela jajna stanica. Takva stanica spremna je za oplodnju. Pod utjecanjem spolnih hormona u maternici dolazi do zadebljanja unutarnje stijenke koja se tako priprema za prihvat oplođene jajne stanice. Ako ne dođe do oplodnje jajne stanice, ciklus će završiti ljuštenjem stijenke maternice, odnosno krvarenjem koje nazivamo menstruacijom. Na početku krvarenja kreće novi ciklus i na jajniku dozrijeva sljedeća jajna stanica.

Ono što je još bitno znati jest i da unutar menstrualnog ciklusa postoje tri faze – folikularna, ovulacijska i sekrecijska. Što se događa u tim fazama u našem reproduktivnom sustavu pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Sve žene tijekom svoje reprodukcijske dobi imaju menstruaciju. No, znate li kako ona nastaje? … #sadaznate #srednjahr #menstruacija #menga #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr